Restoranitest: Yui tutvustab Eesti kaudu Jaapani toitu kogu Euroopale

Eksootilise restorani hea tunnus on oma maa kokad, teenindajad ja ka sealt pärit klientuur.
Eksootilise restorani hea tunnus on oma maa kokad, teenindajad ja ka sealt...

Yui on juba teine "jaapanlane", kes end hiljuti Tallinnas Narva maanteel sisse seadnud. Esimene oli Haku, minimalistlik pererestoran. Eelmise aasta hilissügisel lisandunud Yui on tagasihoidlikum, kuid samuti ehedalt eksootiline, kirjutab Puhkepäeva toidukriitik Heidi Vihma.

Restoran on loodud 15 Fukuoka linna restoraniomaniku ühise ettevõtmisena. "Tuues osakese enda kultuurist siia, soovime luua sidet Eesti ja Jaapani vahele," on kirjas kodulehel ja menüü sissejuhatus täiendab, "meie eesmärk on Eesti kaudu tutvustada Jaapani toitu kogu Euroopale."
Nimi Yui tähendab eesti keeles "ühendust" või "sidet".

Kööki juhivad jaapanlased

Rahvusköögi autentsust kinnitavad siin minu jaoks nii kokad kui ka oma rahvusest sööjad. Minu kõrvallauas einetasid nukulikult väikesed ja kenad jaapanlased, keda teenindas samasugune pisike jaapanlannast ettekandja ja muidugi rääkisid nad oma keeles.

Minu poole pöördus väike jaapanlanna eesti keeles. Tellisin sama, mida olin näinud naabreid söömas - obentō-karbi ehk lahtriteks jagatud karbist serveeritava lõunakomplekti, milliseid on menüüs viis erinevat. Komplektiks seatud road on kui restoranis pakutava ringvaade: kõikidesse obentō-komplektidesse kuulub miso supp, natuke vetikasalatit, mõned suširullid, köögivilja tempura ehk tainas paneeritud ja friteeritud köögivili, riis ja liha- või kalapalad.

Jaapani köögist rääkides rõhutatakse alati selle esteetilist külge: jaapanlased peavad oluliseks, et toit oleks mitte ainult maitsev, vaid ka ilus. Jälgides oma naabreid puna-mustast karbist einet võtmas, avastasin lisaks toidu ilule, et jaapanlased ka söövad kaunilt. Graatsiliselt toimetasid nad oma nägusate söögipulkadega palakesi suhu, noppides raashaaval rukolalehekesi ja riisiterakesi. Kuigi olin sõitnud trammiga Kadriorgu, tundus justkui oleksin sattunud Jaapanisse.

Suur karbilõuna

Pisikesed jaapanlased said ühele poole karbitäie lõunaga, mis minul, suurel põhjamaalasel, osutus peaaegu et üle jõu käivaks. Kui teisel korral Yuisse sööma sattusin, valisin roogasid menüüst ükshaaval. Kell oligi juba üle viie ja karbilõunate aeg otsas - neid pakutakse ajavahemikus 11-17.

Eelroaks valisin lõhe-tobiko ehk lõhe-lendkalamarja salati - üpriski harjumuspärase maitsega soolalõheviil ja natuke lendkalamarja rohelisel salatipõhjal. Ootamatu ja eksootiline oli kergelt magus kaste, mis salatile iseloomu andis. Pearoaks valisin tonkatsu sealiha ehk paksus panko-paneeringus praetud sealihale, mille maitsestaja oli taas magusapoolne kaste.

Menüü oli küll eestikeelne, kuid sedavõrd jaapanikeelsete sõnadega pikitud, et vajasin tõlget. Sel korral oli aga ettekandja eesti tütarlaps, kes polnud veel jõudnud jaapani toidu ja joogiga tutvust teha. Muidugi oli ta valmis kööki küsima minema, mida tobiko tähendab ja mille poolest kolm pakutavat saket üksteisest erinevad, aga natuke liiga ebaprofessionaalne oli see isegi algaja jaoks.

Loe kõiki restoraniteste sekretar.ee/restoranitestid.

Galerii

Osale arutelus

  • Heidi Vihma

    Heidi Vihma
    Puhkepäeva toidukriitik

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine