Autor: Sekretär.ee • 24. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sekretär vajab oma pesa! Kolme erinäolise büroo sekretäride töökohad

Sekretäride tööülesanded ja seega töölaua funktsioonid ja vajadused sõltuvad ettevõttest, kuid üks aspekt on neil alati ühine – igaüks vajab kindlat seljatagust.

Sekretärilaua kujundamiseks ei ole sisearhitektidel manuaali, vaid see kujuneb välja ruumi projekteerides koos üldise visuaaliga, räägib sisearhitekt Ahti Grünberg. „See on absoluutselt osa tervikust, mitte eraldiseisev projekt. Muidu ei tuleks arhitektuurist midagi välja, kui üritad silmaklappidega ruumi mingit punkti eraldi vaadata,“ ütleb Grünberg.

„Muu kontoriga võrreldes võib sekretärilaud olla fokusseeritult keskne logistiline objekt ja samas kõige olulisem punane õun korvis, mis asetatakse kesksele kohale kõige ilusamini välja paistma,“ täiendab Uddu sisearhitekt Taavi Aunre, et tihti on sekretärilaud ka omaette vaatamisväärsus, mis annab avaakordi ruumile ja olukorrale.

Töökohta luues on Grünbergi sõnul oluline jälgida, et töötajal oleks oma turvaline seljatagune, siis on tal mugav töötada. Mööblit valides lähtutakse aga enamasti standarditest ja kogemusest ning püütakse eelarvet arvesse võttes leida optimaalne mugav lahendus.

„Kui teeme sekretärile töökohta, siis ma ei räägi firma juhiga, milline see olema peab, vaid räägin otse sekretäriga, kes selle laua taga päriselt istuma hakkab,“ selgitab Aunre, et töötajal peaks lubama oma töökoha disainis kaasa rääkida. „Firmajuht muidugi hoiab ka silma peal, et sekretär endale kosmoselaeva ei ehitaks, aga see on hea võimalus lojaalset töötajat hinnata ja tunnustada,“ räägib Aunre, lisades, et see aitab parandada nii töötaja sooritusvõimet kui ka tõsta enesehinnangut.

PRIMUSE ADVOKAADIBÜROO

Primuse advokaadibüroo Tallinna osakond asub sadama kiiresti arenevas piirkonnas. „Kontor oma sisekujunduselt on hästi mittekonservatiivne, aga väga konservatiivsete sugemetega,“ räägib selle kujundanud sisearhitekt Taavi Aunre. „Advokaatide vennaskonda iseloomustab see, et nad on maailma suurimad konservatiivid, kuigi oma sisemuses ei pruugi nad üldse konservatiivsed olla,“ sõnab Aunre kerge muigega.

Kontor oma sisekujunduselt on hästi mittekonservatiivne, aga väga konservatiivsete sugemetega.
Foto: Kristjan Mõru

Primuse advokaadibüroo sekretärilaua taga töötab kaks sekretäri, kelle ülesanneteks on tegeleda klientidega, neid dokumentidega aidata, nõupidamisruumidesse juhatada, kohvi, teed pakkuda. Sekretärilaud on seetõttu Taavi Aunre sõnul tavalise büroolaua ja vastuvõtuleti sümbioos. Eriliseks teeb selle laua aga välimus, kus laua esipind on kaetud eri nurga all asetsevate 3D-efektiga metalse läikega paneelidega.

Sekretäride selja taha jääb klaasi taha paigutatud abivahendite ruum, kus on nii printerid, koopiamasin, kaustade köitmine kui ka miniköök ja kohvi tegemise nurk.
Foto: Kristjan Mõru

Kahe sekretäri oma ala on jaotatud lähtuvalt põhimõttest, et töötatakse ühe tiimina. Aunre selgitab, et kuna Primuses käib palju kliente, siis toimib tööjaotus. Kui üks töötaja istub laua taga ja tegeleb saabuvate klientidega, siis teine sekretär liigub ringi nõupidamisruumide vahet ja abistab advokaate sel viisil. „Nad jagavad ülesanded omavahel jooksvalt ja istuvad seetõttu pigem lähestikku, aga kummalgi on piisavalt oma mänguvälja, kus on arvuti ja muud vidinad käepärast,“ sõnab Aunre.

„Kõikidel selle kontori töötajatel on juhi sarja töölauad ja mugavad ergonoomilised töötoolid, kuigi kliendid kontori selles osas ei käi ja seda ei näe,“ räägib Aunre. „See on ettevõtte poliitika, kuidas hoida moraali kõrgel ja hoida oma inimesi.“

CREATIVE FUEL KULTUURIKATLAS

Creative Fueli kontor Kultuurikatlas ühendab nelja loovagentuuri Division, Age McCann, NexD ja ADM Interactive. Igal ettevõttel on oma eraldiasetsev, kuid teistega ühendatud kontoriosa. Kogu suurt ja sopistatud kontoripinda seob üheks esimesel korrusel asuv ühisala, kuhu on paigutatud mediateek ehk kohviku- ja puhkeala koos pingpongilauaga ning kaks nõupidamisruumi. Ühe nõupidamisruumiga samal tasapinnal asub kõikide kontorite ühine sekretär. Tema töökoht on loovagentuuridele kohane – lühidalt öeldes on tegu peegelkuubiga.

„Minu töökohaks on justkui eraldi asuv avatud ruum, mida saab tööpäeva lõpus, kui uksed sulgeda, muuta peegelkuubikuks,“ kirjeldab assistent Kerli Malken, kelle hinnangul sobitub õhuliste peegelseintega ruum ideaalselt sealsesse keskkonda. „Lisaks plusspunktid funktsionaalsuse kohalt, kuna ruum sisaldab lisaks kontorile veel ka garderoobikappi ja kööki,“ ütleb Malken ja lisab naerdes, et peegelseintel on veel üks boonus – siin saavad nimelt kliendid end enne koosolekule suundumist ilusaks sättida.

Creativ Fuelis on sekretär töökohaks justkui eraldi asuv avatud ruum, mida saab tööpäeva lõpus, kui uksed sulgeda, muuta peegelkuubikuks. Peegelkuubikb sisaldab lisaks kontorile veel ka garderoobikappi ja kööki.
Foto: Tõnu Tunnel

Töökoha eelisteks on Malkeni sõnul skandinaavialik tammepuidust tasapind ja pikk täispuidust töölaud, mis on ühtlasi hubane ja praktiline, kuna päeva jooksul liigub kontoritesse ja sealt välja palju saadetisi. „Olen mõelnud laua alla mahutada suure võimlemispalli, mida aeg-ajalt vahetada tooli vastu välja. Samuti unistan soolalambist, mis ioniseerib õhku ja mõningatest taimedest ehk kontorirohelusest,“ sõnab Malken.

„Üritasime suurde ruumi tekitada ruum ruumis tunnet ja omakorda seda pikendada,“ räägib peegelboksi sünniloost sisearhitekt Ahti Grünberg. „Materjalide valimise käigus jõudsime peeglini, mis tekitab huvitava optilise efekti. See tekitab justkui Jürgen Veberi efekti, et kaotasime midagi ära,“ muigab Grünberg. Kuna tegu on suure avatud ruumiga, siis oli sisearhitekti sõnul oluline jälgida, et töökohal oleks olemas seljatagune, mis tekitaks turvatunnet. „Meie tiim oli lihtsalt ajast ees, seega on sammuke edasi viidud see seljatagune.“

Sekretäri töökoht ei ole suunatud ukse poole, vaid avaneb külje peale. „Leidsime, et nii asetades saab logistilist liikumist paremini korraldada, lisaks tekkis nii sinna kõrvale ka mugav ooteala, mis oli järgmine loogiline samm,“ ütleb sisearhitekt.

„Vaatasime sekretäri töökohta luues kogu ruumi, mis on hästi avar ja mõnes mõttes hästi tehniline. Saime aru, et peame oma sekretärile oma pesa tekitama, kus ta tunneb ennast kindlamini,“ räägib Creative Fueli eestvedaja ja Divisioni juhatuse liige Urmas Lilleorg. Peale selle annab Creative Fuel mediateegi avatud ruumi teistele kasutada ja selles korraldatakse aeg-ajalt õhtuti üritusi. Seega oli Lilleoru sõnul oluline, et sekretäri ruum oleks suletav. „Ta paneb oma uksed kinni ja keegi tema asjadele ligi ei pääse. Kui kuup on kinni, siis on ta lihtsalt väike müstiline objekt,“ kirjeldab Lilleorg.

UDDU JA VELVETI KONTOR

Uddu ja Velveti kontor Tallinnas Telliskivi loomelinnakus on ennast nüüdseks juba mõnda aega sisse töötanud. Kaks ettevõtet, kes tihti koos tööd teevad, otsustasid ka oma kontorid kokku kolida, nii et uksest sisse astudes jääb vasakule Uddu sisearhitektide pool ning paremale Velveti disainerite osa. Sekretär on neil ühine ning sekretärilaud asub otse klaasuste vastas ja jääb oma sirge selge joonega silma kontorisse sisse astumatagi.

Sekretär on Udul ja Velvetil ühine ning sekretärilaud asub otse klaasuste vastas ja jääb oma sirge selge joonega silma kontorisse sisse astumatagi.
Foto: Oleg Harchenko

Kontorite sisekujunduse lõid Uddu sisearhitektid Taavi Aunre ja Mari Koger, kes koondasid enda ja Velveti disainiagentuuri ideed ühtseks neutraalses värvigammas, kuid silmatorkavate elementidega sisekujunduseks. Taavi Aunre sõnul on praegune sekretärilaud, mida miskipärast alati märgatakse, olemasolevatest jääkjuppidest kokku löödud ajutine lahendus.

„Meil oli plaan, et sekretär võiks siin olla puki kõrgusel, sest ta läheb nagunii vastu kõigile, kes sisenevad. Siin käib nii kliente kui ka kullereid päeva jooksul palju, tuuakse ja viiakse näidiseid, laua ümbrus on kogu aeg kaste ja pakke täis ja pidevalt on puudu ruum, kuhu panna õrnemaid ja väiksemaid asju,“ kirjeldab Aunre. „Nii et meil oli selle osaga nii palju vastuolulisi ja keerulisi soove ja mõtteid, et otsustasime võtta mõttepausi ja lasta vajadustel ja olulistel mõtetel selgineda,“ on Aunre kindel, et tulemus tuleb kindlasti parem kui siis, kui oleks selle kohe kiiruga ära teinud.

„Välimuselt ei hakka see töölaud olema tagasihoidlik, vaid nurgeline ja pilkupüüdev. See peaks väljendama seda kreatiivsust, mida siin majas toodetakse, mitte tagasihoidlikkust, mida siin leidub vähem,“ sõnab Aunre lõbustatult. „See on nii olulise koha peal, nii tähelepanu all, juba sellepärast võiks see olla pilkupüüdev.“

Autor: Elen Luh, kaasautor

Vaata rohkem pilte Uddu ja Velveti kontorist all olevast galeriist.

Kontorite sisekujunduse lõid Uddu sisearhitektid Taavi Aunre ja Mari Koger, kes koondasid enda ja Velveti disainiagentuuri ideed ühtseks neutraalses värvigammas, kuid silmatorkavate elementidega sisekujunduseks.
Foto: Oleg Harchenko
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700