Autor: Sekretär.ee • 11. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kontorimööbel, mis hoiab ära tervisehädad

Firma Humanscale’i liikuvat tööjaama Quickstand saab kinnitada mugavalt staatilise töölaua külge, kui on soov tööd püstises asendis teha.
Foto: Elke Mööbel
Mugavus võib kontoris kiiresti muutuda ebamugavuseks lihaspingete tõttu, mis tekivad sundasendist. Pinged võivad omakorda tekkida aga näiteks sellest, kui töötool ei toeta piisavalt selga, jalad ei ulatu korralikult põrandale, monitor, laud, klaviatuur ja hiir on valel kõrgusel.

Seetõttu on oluline kontorit sisustades valida tooted, mis suurendavad dünaamilist töötegemist ja vähendavad sundasendeid, mida kontorilaua taga istumine tavaliselt kaasa toob.

Ergonoomiline töötool

Ergonoomiline disain väljendub töötoolide puhul selja anatoomilisi kõverusi järgivas seljatoes (selliselt on istudes tagatud pidev kontakt seljatoega) ja õiget tuge andvas istmes, mille sügavust saab reguleerida. Samuti tagavad ergonoomilisuse kätele mugavasse kõrgusesse reguleeritavad käetoed ning vajadusel ka peatugi.

Juba mõnda aega räägitakse maailmas istumisest kui n-ö uuest suitsetamisest. Pikalt staatilises sundasendis olemisest võivad tekkida mitmed tervisehädad. Seetõttu on oluline, et toolil istumine ei oleks jäik ja staatiline, vaid dünaamiline – ergonoomilise töötooli seljatugi ja iste peavad kasutajaga kaasa liikuma. Selleks on korralikud kontoritoolid varustatud sünkroonmehhanismiga.

Ergonoomilise töötooli istme sügavus peaks olema reguleeritav ja seljatugi jälgima inimese selja anatoomilisi kõverusi. Pildil näiteks firmade Actiu ja Knoll ergonoomilised töötoolid.
Foto: Elke Mööbel

Kõrgusesse reguleeritav töölaud

Lihaspingeid võib tekitada ka see, kui töölaud asub töötaja suhtes liiga kõrgel või liiga madalal. Tooli üles-alla reguleerimine selleks, et laud oleks õigel kõrgusel, päris õige ei ole, sest nii muutub istumisasend ebamugavaks. Kõige ergonoomilisem lahendus on kõrgusesse reguleeritav töölaud, mida saab iga töötaja just vastavalt oma pikkusele kõige optimaalsemaks sättida.

Kõrgusreguleeritavaid laudu on erinevaid. On neid, mida saab reguleerida väikeses vahemikus, et seada laua kõrgus istuva tööviisi jaoks kasutaja pikkuse järgi vastavaks. Lisaks on olemas töölauad, mille plaati saab tõsta nii kõrgele, et tööd on võimalik teha ka püsti.

Actiu Trama töölauda saab kasutaja ise sobivasse kõrgusesse reguleerida.

Liikuv tööjaam

Reguleeritava kõrgusega lauale on heaks alternatiiviks tööjaam, millele asetatud klaviatuuri, hiire ja monitori kõrgust saab üles-alla liigutada. Selle abil saab ka staatilise töölaua taga püstises asendis mugavalt tööd teha.

Firma Humanscale’i liikuvat tööjaama Quickstand saab kinnitada mugavalt staatilise töölaua külge, kui on soov tööd püstises asendis teha.

Monitorihoidja

Silmade suhtes liialt madalal asuv arvutiekraan väsitab silmi ning tekitab liigseid pingeid õlavöötmes ja kaelalihastest. Kõige tervist toetavam asend monitorile on silmade kõrgusel – ekraani keskpunkt peab olema silmadega ühel joonel. Siin on suureks abiks monitorihoidja, mida saab tõsta just õigele kõrgusele ja vajadusel kas lähemale tõmmata või kaugemale lükata. Monitorihoidjast on eriti suur abi neile, kes korraga mitme kuvariga töötavad.

Humanscale’i monitorihoidjad hoiavad kuvarid silmade kõrgusel, et silmi mitte liigselt koormata.

Klaviatuuri- ja hiire alus

Õla- ja kaelalihaste pingete vältimiseks piisab ka sellest, kui muuta klaviatuuri ja hiire asendit. Tavaliselt kipuvad pinged tulema sellest, et need asuvad liiga kõrgel. Sellisel juhul tasub kasutusele võtta laua külge kinnitatav klaviatuuri- ja hiire alus.

Õlavöötmes võib pingeid tekitada klaviatuuri ja arvutihiire valel kõrgusel asumine. Selleks tasub laua külge paigaldada klaviatuuri- ja hiirealus.

Jalatugi

Kui põlvedest 90-kraadise nurga all kõverdatud jalad korralikult maha ei ulatu, muutub istumisasend pikapeale ebamugavaks. Seega tasub lühematel inimestel mõelda korraliku jalatoe peale, mis võimaldab istumisasendi laua suhtes õigeks seadistada. Kiikuv jalatugi on aga abiks igas pikkuses töötajale, kuna aitab jalgu ka pikalt istudes lihtsalt liikumises hoida ning seeläbi istumisest tekkivat paistetust ja lihasväsimust vähendada.

Jalatugi aitab vähendada istumisest tekkivat paistetust, lihasväsimust ning pinget. Pildil firma Isole jalatugi.

Investeeri kvaliteetsetesse toodetesse

Kontori ergonoomilisemaks muutmisel tasub investeerida kvaliteetsetesse toodetesse, mis päriselt oma ergonoomilist eesmärki täidavad. Sellistel toodetel on kindlasti märgistused päritolumaa, tootmisprotsessi keskkonnasäästlikkuse ja toote jätkusuutlikkuse (kui palju komponente on hiljem võimalik taaskasutada) kohta. Ning mis kõige olulisem – kinnitus akrediteeritud testimisasutuse poolt korraldatud katsete kohta, mis hindavad toote vastupidavust ja ergonoomikat ühiskondlikes tingimustes kasutuseks. Seda infot tasub küsida müüjalt ning see kehtib tegelikult igasuguse kontorimööbli ostmisel. Samas peaks toote funktsionaalsus olema tasakaalus selle esteetilise poolega – väljanägemist ei tasu alahinnata, sest viibime kontoris ju tervelt poole oma ärkveloleku ajast. Seetõttu on asjade visuaalne ning funktsionaalne pool väga oluline.

Tekst: Siim Siigur, ELKE Mööbel

*Artikkel ilmus Äripäeva ajakirjas „Sisustaja“

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700