Muuseumid avavad oma uksed sel laupäeval 198 eri paigus üle Eesti

Laupäeval, 20. mail toimub järjekorras üheksas üle-eestiline muuseumiöö, mis sel korral kannab pealkirja "Öös on mänge".
Laupäeval, 20. mail toimub järjekorras üheksas üle-eestiline muuseumiöö, mis...

Laupäeval, 20. mail toimub järjekorras üheksas üle-eestiline muuseumiöö, mis sel korral kannab pealkirja "Öös on mänge". Publikule on viie tunni jooksul avatud kõik suuremad ja kümned väikesemad Eesti muuseumid ning lisaks mitmed galeriid, arhiivid, kirikud, mõisad ning isegi tuletornid ja looduskeskused – kõik üht või teistpidi kultuuri, teadmiste, ajaloo ning mäluga tegelevad paigad ja organisatsioonid.

Muuseumiöö programmiga on sel korral taas liitunud uusi põnevaid paiku – esimest korda on ööl tasuta avatud näiteks Pokumaa; Tallinnas näitab Tallinna Ülikool vanalinnas Rüütli tänaval oma arheoloogiakogu, mis pole igapäevaselt publikule avatud; esimest korda muuseumiöö programmis osalevas Lääne-Virumaal asuvas Roela käbikuivatis räägitakse täistundidel kummituslugusid.

Programmis on ka igaaastased suurlemmikud nagu Eesti Bussiajaloo Selts, kes korraldab oma ajalooliste bussidega tasuta ringsõite Tallinna Bussijaamast, Eesti Kunstimuuseumi kõik filiaalid, Lennusadam, Tartu Ülikooli muuseum, jpt.

Tartus on muuseumiööl esimest korda avatud Eesti Rahva Muuseumi uus maja – lisaks näitustele korraldab ERM külastajakonverentsi, kus muuseumi tegemisega seotud inimesed räägivad lahti, kuidas ERM sündis – ning Rahvusarhiivi uus hoone Nooruse tänaval: nende kahe punkti vahel liigub Tartus koguni muuseumiöö eribuss.

Narvas pääseb vaatama Viktoria bastioni kasematte ning ka Narva muuseumit, mis vahepeal pidi muuseumiööl suletuks jääma, kuid on nüüd siiski külastajatele avatud.

Hiidlased avavad muuseumiööl koguni 16 paiga uksed – muuseumide kõrval mitmed kirikud ja tuletornid, nii et on põhjust viie tunniga tervele saarele ring peale teha.

Erakordselt avab muuseumiööl uksed Tapa raudteejaam, mille EKA tudengid üheks ööks elama panevad, küsides, milline peaks Tapa värav tulevikus välja nägema.

Tallinnas toimuvad taas tasuta vanalinna-ekskursioonid ning mitmel pool üle Eesti bussiekskursioonid, ning nendele retkedele tasub end kindlasti öö kodulehel ette registreerida. 

Programmis osalevad muuseumid ja teised organisatsioonid avavad muuseumiööl oma uksed kell 18-23 ning sel ajal on sissepääs tasuta. Õhtut planeerides tasub alati uurida, mis konkreetses muuseumis toimub: muuseumiööl suurt sünnipäevapidu tähistav Tartu Mänguasjamuuseum näiteks suleb uksed siiski juba kell 22, et kõige väiksemad külastajad õigeks ajaks puhkama jõuaksid.

Kõige parema ülevaate sellest, mis igas programmis osalevas muuseumis täpselt toimub, leiab muuseumiöö kodulehelt programm.muuseumioo.ee.

Aasta suurima Eesti muuseume ühendava ettevõtmise teema on sel korral inspireeritud laste ja noorte kultuuriaastast; muuseumiöö publik saab teada, milliseid mänge on Eestis läbi aja mängitud, olgu need siis rahvamängud, spordimängud, laua-, tagaajamis-, rolli- või keksumängud.

Muuseumiööd korraldavad alates 2009. aastast koos Eesti muuseumid ja Eesti Muuseumiühing ning ICOM Eesti. Täpsemat infot muuseumiöö kohta saab veebilehelt www.muuseumioo.ee ja Facebookist.

Osale arutelus

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Tallinna Õpetajate Maja – väärikas peo ja koolituskoht vanalinna südames

Tallinna Õpetajate Maja on raekoja platsi ääres asuv kolmest majast koosnev kompleks, kus on võimalik korraldada pidusid, konverentse, koolitusi, vastuvõtte, kontserte ja palju muud.

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine