23. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

7 soovitust tööstressi vähendamiseks

Foto: Shutterstock
Igapäevaselt kuuleme enda ümber lauseid, nagu „mul on nii kiire“, „ma olen nii hõivatud“, „mul pole aega“. Päevad lähevad üha kiiremini mööda ning tegemata asjade nimekiri ainult pikeneb. Samas tehtud tööd moodustavad ühe ähmase halli mälestuse ning olulisi igapäevaseid võitusid on keeruline meenutada. Paratamatu tagajärg sellele lõputule rügamisele on tööstress, millele halvemal juhul järgneb ka läbipõlemine.

Kuid stress ei pea olema kõrvalnähtus raskele tööle ja edu saavutamisele, kui teed asju produktiivselt.

Sul on kogu aeg nii kiire?

Enne soovitusteni jõudmist on oluline mõista, millest see "ma olen nii hõivatud, mul pole aega" tunne tuleb. Inglise keeles on sellele hea koondnimetus - busy. Ning mõni inimene tormabki mööda elu ringi, nii et ta on alati busy. Samas on oluline mõista, et maksimaalne "hõivatuse" tase on piiritletud ajaga - nädalas on 168 tundi ning kui tõesti igaks tunniks ja minutiks on Sul midagi planeeritud, siis oledki maksimaalselt hõivatud. Kuid millel pole piirangut ees: inimese võimel stressiga toime tulla, saavutustundel, hingerahul. Seega lihtne matemaatikatehe näitab, et inimese vaimsed võimed trumpavad alati üle maksimaalse "hõivatuse" taseme.

Kui endale ja inimestele enda ümber iga päev korrutad, kui kiire Sul on, siis midagi paremaks sellest ei muutu - nii vaid sisestad enda ajule, kuivõrd stressis peaksid olema. Reaalsus on see, et inimestena oleme võimelised juhtima seda, kuidas end tunneme ning meie võimuses on otsustada, et me ei ole busy. Oluline on meenutada, et ülesanded, mis meie päeva täidavad, kannavad mingisugust eesmärki ning teadmine, et liigume igapäevaselt ülesannete täitmise suunas, on tähtsam kui tunne, et midagi kogu aeg teeme. Lihtsalt öeldes: ülesannete saavutamine on olulisem kui pidev töötamine

7 soovitust, mis aitavad tööstressi oluliselt vähendada või selle sootuks elimineerida, on järgmised:

Õpi ütlema "ei".- Kui tead, et tegelikult ei ole Sul võimalik antud tähtajaks tööga valmis saada või ei ole see üldsegi prioriteetne ülesanne, ütle parem "ei". Su kliendid ja kolleegid on tänulikud otsekohese tagasiside eest ja saavad koheselt alustada alternatiivi otsimisega.

Prioritiseeri oma tegevusi. Märgi parem igasse päeva TOP 3 ülesannet, mille täitmine on hädavajalik, ning suuna oma fookus neile. Kui aega jääb üle, saad ette võtta vähem ajatundlikud ülesanded. Kui proovid kõike korraga teha, on tulemuseks see, et oled päev otsa hõivatud, kuid päeva lõpuks millegagi valmis ei jõua.

Ära hinda oma võimeid üle ehk ära planeeri ühte päeva rohkeim tegevusi, kui füüsiliselt võimalik on (haakub ka eelmise punktiga). Töid paigutades arvesta, kui palju iga ülesande täitmiseks orienteeruvalt aega kulub ning löö seejärel kõigi antud päeva planeeritud tööde ajakulu kokku. Kui näed, et tegelikult on vaja oluliselt rohkem aega, kui tööpäevas tunde on, siis suuna fookus prioriteetsetele tegevustele ning ülejäänud paiguta järgmistesse päevadesse.

Ära kasuta kalendrit tööde nimekirjana. Kalendrisse pane kirja vaid need ülesanded või kohtumised, mis peavad toimuma täpselt sellel kellaajal. Kui kalendris on ka teised ülesanded, siis on tulemuseks väga tihe kalender, millele ainuüksi vaatamine päeva alguses tekitab stressi.

Defineeri oma ülesanded selgelt, projektid lammuta lahti väiksemateks tükkideks. Korraga terve projekti ettevõtmine on võimatu missioon, kuna tihti puudub kindel selgus, millest ja kuidas üldsegi alustama peaks. Näiteks, kui projektiks on kodulehe loomine, siis on mõistlik panna kirja sammud selle saavutamiseks: 1) leian kodulehe platvormi, 2) valin kujundusmalli, 3) ostan domeeninime, 4) kirjutan sisutekstid, 5) laen üles pildid jne. Nii tunned iga päeva lõpuks, et oled midagi saavutanud ning märkamatult saab ka projekt valmis.

Tuleta endale meelde, miks need ülesanded olulised on. Tihti unustame, mille jaoks me asju teeme või mis on "suurem pilt". Kui me aga ei tea, miks me midagi teeme, siis kaob ka motivatsioon ja huvi tööd teha. Ning põhjuseks peaks olema kindlasti midagi muud kui "ülemus käsib". :)

Mõtle selle peale, kuidas selle ülesande täitmine muudab Su elu mugavamaks või paremaks paari aasta pärast või kuidas see pakub Sulle väärtuslikku kogemust, õppimisvõimalust.

Pea ei ole prügikast ja kõike ei pea meeles hoidma. Kasuta kalendermärkmikku või mõnda produktiivsuse äppi, veebilehte. Kui üritad kõike lihtsalt meeles pidada, siis paratamatult tuleb esile olukordi, mil oled midagi ära unustanud, mis omakorda tagab korraliku stressi. Näiteks on Asana hea koht, kuhu kirja panna projektid ja need väiksemateks ülesanneteks lammutada, määrata tähtajad ning kaasata tiimiliikmeid. Kuid võimalusi on veebis palju - otsi enda jaoks sobivaim ning proovi järgi!

*Artikkel pärineb Stillabunt OÜ turundusblogist, kus jagatakse kasulikke nõuandeid, praktilisi nippe ja inspiratsiooni. Loe lisaks www.stillabunt.ee.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700