1. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Neljakümnendates on kasulik oma karjäär üle vaadata

Foto: Shutterstock
Karjääri keskpaigas on hea valmistuda muutusteks. See võib tähendada täiendkoolitust või analüüsi, millised on sinu unikaalsed tugevused.

Sageli võib karjääri keskpaigas juhtuda, et organisatsioonimuutuste tuules jäädakse töötuks, ollakse kinni töös, mis ei paku enam pinget või otsitakse karjäärile uut suunda. 

 

Isegi kui kõik on hästi, siis oma karjääri ja oskusi tasub aeg-ajalt analüüsida: Mis juhtuks, kui minu praegune töö kaoks? Kas saaksin siis mujale tööle? Kas vajaksin täiendkoolitust, et tööturul konkurentsis püsida?

 

Kui kool on lõpetatud 20 aastat tagasi ja vähemalt sama pikk tööelu on veel ees, siis on selge, et 40ne aastaga muutub nii mõndagi.

 

Ole valmis tööelu muutusteks

 

Tulevikuks valmistumine ei tähenda, et pidevalt peaks töö pärast mures olema. Küsimus on teadlikkuses tööturu olukorrast ja muutustega kaasas käimises. Kõikidele töötajatele teeks karjääri keskea ülevaatus head.

 

Tööelus vajatakse üha enam valmidust õppida uusi asju ja võimet hoida ning kasutada sotsiaalseid võrgustikke. Samuti on eeliseks hea enese tugevuste tundmine. Need oskused tasub esile tuua ka tööd otsides.

 

Kui plaanid töö või kutse vahetamist:

- Selgita välja, kas sinu praegusel töökohal on võimalik tööülesandeid muuta või karjääris edeneda.

- Vaata koolide pakkumisi. Kas õppimine annaks sulle töö jaoks uusi oskusi?

- Tee selgeks, kas sul on võimalik õppida töö kõrvalt või tööst paus võttes.

- Küsi teiste käest huvipakkuvate tööde ja ametite kohta lisainfot.

- Selgita tööportaalide kaudu välja, millised tööd vastavad sinu oskustele.

Kui valmistud kandideerimiseks:

Uuenda oma CV ja netiprofiil- , näiteks LinkedIn. Ära piirdu ainult töökogemuste ja koolide loetlemisega. Räägi, milliseid ülesandeid oled teinud, milles oled eriti hea, millised ülesanded ja rollid oleksid sulle kõige südamelähedasemad, millist tagasisidet oled saanud ja milline töötaja ning inimene oled.

Õpi nägema enda omadusi ja tugevusi- . Räägi lähedastega ja küsi nende arvamust.

Tõsta enesehinnangut- . Milles oled hea või suurepärane? Milles oled töös hästi õnnestunud? Mõtle konkreetseid näiteid.

Harjuta liftikõnet- , milles räägid oma õnnestumistest ja oskustest. Luba endal innustuda. Räägi hetkedest, mil olid tööst täielikult kaasa haaratud. Mida sa siis tegid?

Allikas: Tööheaolu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700