12. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saame tuttavaks - Eesti parim sekretär Virge Martin

Virge Martin
Foto: Raul Mee
Virge Martinil (36) on sekretärina tööstaaži 16 aastat, neist viimased kaks ja pool Saku Metall Uksetehase müügiassistendina. Kolleegidel jagub Virge iseloomustamiseks hulgaliselt positiivseid omadussõnu: suurepärane suhtleja, abivalmis, hea huumorisoonega, rõõmus, avatud, sõbralik, suure südamega, kiire asjaajaja, särav, lõbus, hoiab meeskonnavaimu ja tuju üleval, armsa olekuga, ettevõtte päike.

Kaua oled töötanud sekretärina ja kuidas sattusid tööle praeguse tööandja juurde?

Sekretärina olen töötanud kokku 16 aastat. Selle aja sisse mahub sekretäritöö Eesti juhtivates ehitus- ja kinnisvaraarenduse ettevõtetes (Skanska, E.L.L. Kinnisvara AS). Praeguse tööandja juurde kandideerisin kaks ja pool aastat tagasi. Ettevõtet teadsin oma varasemast töökogemusest.

Millised on Sinu tänased tööülesanded ja kuidas need on ajas muutunud?

Tööülesanded on laias laastus samad, mis toona kui alustasin. Tööülesanded iseenesest ei ole ajas muutunud. Muutunud on nende täitmise võimalused - dokumentide kinnitamine digiallkirjaga, ostuarvete kinnitamine e-arvekeskuses, lennupiletite ja hotellibroneeringute tegemine internetis ise ilma reisibüroo vahenduseta, infovahetus on muutunud kiiremaks.

Kuidas näeb reeglina välja Sinu tööpäev?

Näeb välja kiire. :) Saku Metall grupi üldmeili haldamine on minu ülesanne. Sinna saabuvad hinnapäringud era- ning äriklientidelt. Minu ülesanne on hinnapäringud registreerida majandustarkvaras ning suunata need edasi müügiosakondadele ning vastata kliendile, et tegeleme. Otseloomulikult pakume oma toodetele ka hooldust ning remonti, need päringud lähevad edasi remondiosakonnale. Vormistan ettevõtte müügiarveid, juhataja korraldusi, korraldan töölähetusi. E- arvetekeksusest saadan ostuarved kinnitusringidele. Kui kliendid ja koostööpartnerid helistavad, annan neile esmast infot ning vajadusel suunan edasi. Lisaks jooksvad ülesanded müügiosakondadelt ning juhtkonnalt.

Mida hindad oma tööandja ja kolleegide juures?

Hindan väga oma tööandja ja kaastöötajate kohusetundlikkust ja kirge, millega nad oma tööd teevad. Nende ametialast kompetentsust. Ega me asjata ei ütle, et pakume teraseid lahendusi. 25 tegevusaastat ning selle ajaga kogunenud kompetents on väärtus omaette.

Milline on olnud parim tunnustus juhi poolt?

Kui juht ütleb otse ja konkreetselt: ma olen sinu tööga rahul, jätkame samas vaimus edasi. See on parimatest parim tunnustus.

Kuidas võiks juhid sekretäre tunnustada? Millist tunnustust sekretärid vajavad kõige rohkem?

Oskan rääkida ainult enda eest. Mulle on parimaks tunnustuseks, kui juht annab mulle juurde vastutust, ülesandeid ja otsustusvabadust.

Mis on Sinu arvates oluline, et sekretäri ja juhi omavaheline koostöö sujuks?

Vastastikune usaldus muidugi. Kui see on mõlemal osapoolel välja teenitud, siis sealt edasi läheb juba ladusalt. Teineteise ärakuulamine ja mõistmine on samuti olulised.

Milline on hea juht?

Meelekindel juht. See koondab endas minu jaoks - kogemust, tarkust, otsustusvõimelisust, õiglust. Ma leian, et need omadused aitavad juhil olla edukas, panna inimesed enda heaks tööle. Minu juhil (Saku Metall Uksetehase tegevjuht Tarmo Villemi – toim) on need omadused olemas. Lisaks sellele pakub ta alati välja lahendusi, reageerib kiirelt lahendamist vajavatele olukordadele, hoiab kõigel toimuval kätt pulsil, õpetab ning suunab.

Millised on hea sekretäri olulised omadused?

Hea sekretär on vastutulelik, kiire reageerimisvõimega. Suhtlemisoskus tuleb kasuks. Oluline on usaldusväärsus.

Mis Sind motiveerib oma töös?

Rahulolevad töökaaslased.

Mida soovitad teha tujurikkujast kolleegiga?

Teha pole suurt midagi. Tuleb otse küsida, miks ta seda teeb ja mida ta selle tujurikkumisega saavutada püüab. Tean omaenda kogemusest öelda, et otsekohene küsimine töötab.

Kuidas sa täiendad ennast oma valdkonnas?

Tööks vajalikku infot saan meie ettevõtte koostööpartneritelt. Oleme Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu liige, nemad korraldavad huvitavaid seminare. Samuti jälgin, milliseid koolitusi/seminare pakub KredEx. Lisaks on meil majasisesed koolitused.

Kuidas teil suvepäevi peetakse ja mis on sel aastal plaanis?

Suvepäevad on alati suurejoonelised. Kogu Saku Metalli grupiga sõidame linnast välja looduskaunisse kohta, võtame üksteisega mõõtu meeskondlikes sportlikes/meelelahutuslikes võistlustes ning veedame koos meeldivalt aega pingevabas õhkkonnas. Sellel aastal oleme planeerinud suvepäevad härra Vladislav Koržetsi juhendamisel. Tõotab tulla suurepärane üritus.

Virge on super isiksus igas mõttes

Andrus Sülla, Saku Metall Uksetehas AS müügijuht

Oleme Virgega koos toimetanud ja töötanud juba kaks pool aastat. Esimesest päevast alates on läbisaamine olnud super hea, sest Virge on lihtsalt nii hea suhtleja, avatud ja suure südamega inimene. Ja sama kehtib ka teiste kolleegide suhtes, kõik hindavad Virget väga.

Hea kolleegi ja assistendi teeb Virgest see, et ta suudab kõik situatsioonid kenasti lennu pealt lahendada, on alati abivalmis ja väga kiiretel aegadel suudab asjad alati kontrolli all hoida. Haarab lennult asju ja toimetab hüpersuper kiirelt.

Kolleegid hindavad lisaks tema suurepärasele asjaajamisele ka head esinemisoskust, lisaks on ta ka väga hea huumorisoonega, hoiab meie meeskonnavaimu üleval. Väga teatraalne ja emotsionaalne persoon, kes alati toob rõõmu teiste päeva. Me kutsume teda vahel meie „Päikeseks“.

See on väga õige, et just Virge võitis parima sekretär konkursi, sest ta ongi sõna otseses mõttes PARIM SEKRETÄR. Ta on seda tiitlit väärt 101%.

Soovin Virgele tööalaselt tugevat närvi ja et tal jätkuks ikka seda võimsat energialaengut, millega ta siin meil tegutseb. Ja et ei kaoks need väikesed krutskid, mida ta aeg ajalt ikka armastab teha. Ja lisaks loomulikult edu ja õnne isiklikus elus ning tugevat tervist samuti.

Millega tegeled tööst vabal ajal? Mis paneb silmad särama?

Silmad paneb särama motokrossi sõit. Käime koos lastega kord nädalas trennis. Samuti mäesuusatamine. Tööst vabal ajal tegelen oma lastega – käime ratastega sõitmas, ujumas jne. Üritame ikka end aktiivsetena hoida. Maakodus on samuti palju toimetamist. Samuti püüan aega leida ka ainult iseenda jaoks – käia teatris, väljas tantsimas, mõnikord SPAs , kus lihtsalt mullivannis liguneda ja saunatada.

Kui lihtne on ühildada töö ja pereelu?

Mul on kaks poega, 7- ja 5-aastane. Töö ja pereelu ühildamine ei ole nii lihtne, kui lapsed on alles väikesed. Õnneks on tööandja olnud algusest peale mõistev ning vastutulelik. Kui on vaja haige lapsega kodus olla või on lastega seotud asjaajamisi, on tööandja alati võimaldanud kodukontori päevi. Sellest on väga palju abi ning olen tööandjale selle eest tänulik. Samuti aitab töö- ja pereelu ühildada korrektne logistika planeerimine, head lapsehoidjad ning sõprade toetus.

Puhkuste hooaeg on alanud. Millal Sina puhkad, mida puhkuse ajal tavaliselt teed ja kes Sind asendab?

Puhkan juuli keskel kaks nädalat. Suvepuhkus on meil ettevõttes kollektiivpuhkus. Sellel ajal ei toimu toodete tootmist, müüki ega paigaldust. Mind asendab Saku Metall Allhanke Tehase juhtkonna assistent.

Puhkuse ajal on püha kolmainsuse tarbimine: õhk, päike ja vesi.

Milline on olnud meeldejäävaim tööpäev või seik tööelust?

Eks ikka parima sekretäri konkursi võidujärgne tööpäev. Sellel päeval oli meil juhtkonna koosolek, mis algas lillede ja kingituse üleandmisega. Peale koosolekut mugisime auhinnatorti. Kõigil oli väga hea meel, et võit koju tuli.

Aastaaeg: talv – lumi

Nädalapäev: Reede – kohe saan vabaks

Söögikoht: Maiu Söögituba Paliveres - parimatest parim kartulisalat

Puhkekoht Eestis: Otepää – seal mäe moodi asjad

TV saade: aktuaalne kaamera – põhjendus oleks üleliigne

Vabaajategevus: mäesuusatamine - adrenaliin

Äpid: Math Duel ja Minecraft

Unistuste reis: Austrias olla terve suusahooaja

Lill: roos - klassika

Riietus: kleit - naiselik

Värvus: sinine - ilus

Eesti laulja: Riho Sibul – mõnus käre hääl

Stressimaandav tegevus: motokross

Film:Shawshanki lunastus/The Shawshank Redemption – Morgan Freeman

Raamat: J.D. Salingeri „Kuristik rukkis“ – väärt lugemine mitte ainult sügavas puberteedi- vaid ka keskeas

******

VIRGE MULJED PARIMA SEKRETÄRI KONKURSILT

Kuidas sattusid konkursile?

Konkursile andis mind üles Saku Metall grupi personalijuht Kerstin Kürsa. Ta tegi seda ilma minu teadmata. Üllatus oli suur, samas väga meeldiv.

Mis on konkursist kõige meeldejäävam?

Kõige meeldejäävam oli 25.aprilli finaalüritus sekretäride päeva konverentsil Kultuurikatlas.

Mis oli kõige raskem kogu konkursi jooksul?

Kõige raskem oli kaamera ees esinemine. On harjumatu kaamera ees vastata küsimustele, kui sulle on antud väga minimaalne ettevalmistusaeg või pole seda üldse. Paras väljakutse.

Millega jäid silma konkurendid?

Konkurents oli väga tugev. Kõik finalistid on oma ala parimad spetsialistid ning fantastilised isiksused. Omavaheline klapp oli meil väga hea. Rivaalitsemist ei olnud. Kogu selle konkursi jooksul toetasime üksteist, elasime teineteisele kaasa. Kuhjaga oli ka head huumorit.

Kuidas said hakkama meedia tähelepanuga?

Ütleme nii, et kuidagi sain hakkama. Ennast hiljem ekraanil vaadata on harjumatu.

Fotosid vaadates tundub, et võit tuli Sulle üllatusena? Väga ehe emotsioon.

Fotodel on näha puhas võidurõõm. :)

Virge ehe emotsioon tiitlivõidu välja kuulutamisel.
Foto: Silver Gutmann

Kas soovitad ka teistel järgmisel aastal osaleda?

Absoluutselt igatahes soovitan osaleda. See on väärt kogemus. Samuti need tutvused, mis tekivad konkursi käigus. Lisaks annab see konkurss juhtidele võimaluse oma sekretäre motiveerida. Nii nagu see minu puhul oli. Ma soovitan juhtidel kindlasti oma sekretäre sellele konkursile osalema saata.

KOMMENTAAR

Eesti võib olla väga uhke 2017. aasta parima sekretäri üle!

Tiina Lebane, konkursi korraldaja ja Officeday Estonia turundusjuht

Ütlen ausalt, et hoidsin Virgele pöialt algusest peale. Oli ta ju üks esimesi, kelle kandidatuur üles seati ning kes kohe ka oma profiiliga tegelema hakkas ja žürii jaoks küsimustiku täitis. Virge paistis silma energilise ja rõõmsameelsena, samas konkreetsete vastuste ja korraliku eesti keelega.

Finalistide hulka pääsemine on iseenesest juba pool võitu. Kõik testid ja ülesanded, mida finalistid lahendasid, on mõõdetavad. Väga võrdsete tulemuste hulgas suutis Virge skoorida kõige suuremalt. Kui nüüd lisada ka tema kui persooni armas olek, pingevaba esinemine ja nutikad vastused sekretäride konverentsi publiku ees, siis Eesti võib olla väga uhke oma 2017. aasta parima sekretäri üle!

Vaata lisaks: fotogalerii meeleolukast sekretäride päeva konverentsist

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700