Autor: Inge Ojakäär, suhtlemistreener ja etiketikool • 13. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sobiv riietus suvel kontoris ja vastuvõtul

Üldreegel kontorirõivastuse puhul on riietuda vastavalt keskkonnale ja mitte tõmmata endale liigset tähelepanu.
Foto: Shutterstock
Üha rohkem püütakse reegleid olematuks kuulutada ning soovitakse nautida elu mugavalt ja iseloovalt. Kontor on aga kontor ka suvel ning vastuvõttudel võiks sobituda seltskonda. Soovitusi jagab etiketikoolitaja Inge Ojakäär.

Suvi kontoris

Et mitte higistada suviselt umbsetes ja palavates ruumides, rõivastutakse tihtilugu ka kontorites minimalistlikult. Naistel miniseelikud, lühikesed püksid, suurte väljalõigetega pikemad seelikud, pluusidekolteed, paljad jalasääred, kandlahti kingad vms. Meestel sportlikud lühikesed püksid, t-särgid, paljaste varvaste otsas sandaalid jms. Pilt on ligilähedane rannarõivastusele.

Kontor on aga kontor oma ranguses, kuigi tänapäeval kohtame interjöörina ka väga lustakaid ning mängulisi kontoreid. Üldreegel kontorirõivastuse puhul on, et rõivastu vastavalt keskkonnale ning ära tõmba endale isiklikult liigset tähelepanu.

PIDULIK SUVINE RÕIVASTUS

Päevased vastuvõtud

Kutsel leiame vihjeid härrade vastuvõturõivastuse kohta: Tume ülikond; Smoking; Frakk, Rahvarõivad, päevasele üritusele riietust ei märgita või kui, siis „Smart casual“, „Tänavaülikond“.

Riietuse puhul on oluline arvestada sündmuse iseloomu, koha-ja ajaühtsust. Nii ei eelda suvine „Tume ülikond“ musta värvitooni ülikonna kandmist, vaid kõik heledad toonid on aktsepeeritud. Rõivastuse puhul on ülioluline, et etiketi koodi järgides rõivastudes, oleks riietus ka endal mugav kanda. Daamidel tuleb arvestada vastuvõtu kellaajaga. Päevasel ajal ei kanta suuri õhtukleite, küll seisneb suvel rõivastuse erisus selles, et kaunid suvekleidid võivad olla täispikad ja neid on sobilik kanda ka päevastel vastuvõttudel. Päevaste vastuvõttude rõivastuseks on kõik heast „hingavast“ suvematerjalis kostüümid, pluusid, seelikud ning päevakleidid ehk päevane kontorirõivastus.

Õhtuse vastuvõtud

Kell 19.00 algab õhtuste vastuvõttude aeg, mis eeldab välimuse muutust kleitide, kostüümide pidulikkuse suunas lõigetes, materjalides, pikkustes ja aksessuaarivalikus. Suvistes ja õhtustes kangastes on kindlasti palju hinnalisemaid materjale, värve, mustreid. Õhturidikülid on väikesed ja mugavad, mida kannab daam alati endaga kaasas, mis ei sega seltskondlikku suhtlemist. Ehk sobib tänapäeval ka trendikas väike seljakotike pidulikuks aksessuaariks? Daam ei jäta iial oma kotikest toolile/lauanurgale kui ise liigub seltskonnas ringi või suundub kaaslasega tantsupõrandale.

Aksessuaarid

Suviste pidude aksessuaarideks on peakaunistused või minikübarad; rõõmsad ja värvilised, erinevast materjalist ehted; kunstlilled; kindlasti õhukesed ihutooni sukad; kergelt lendlev sall või õlakate/jakike tuule ja õhtuse jaheduse jaoks ning pidulikud õhuksesed pikad või lühikesed kindad kui kostüümi/kleidiga need sobivad.

Jalanõud

Suvel toimub palju üritusi terrassidel ja looduses. Siinkohal on vaja olla tähelepanelik kingade osas. Kas murul käimine on võimalik piduliku tikkontsaga? Vahel on kasulik ka vastuvõtule võtta kaasa vahetuskingad. Nii määrabki sündmuse toimumise koht osa meie välimuse kujunemisest.

Sobitu seltskonda

Etiketi järgi ei saaks kanda piduliku õhtukleidi juurde tenniseid. Moemaailma järgi on see aga võimalik, praeguse suve trend number üks.

Hiljuti lugesin ühest väga loovast ja meeldivast noormehest, kes armastab kanda rõivaid tagurpidi ja isegi kampsuneid pükste asemel. Meeldiv on inimeste julgus ning inspiratsioon, seda enam kui kõike vabalt välja suudetakse kanda! Aga kujutage ette kutsel märget „Tume ülikond“ ja peokülaline saabub sündmusele pahempidi keeratud ülikonnas. „Vapustav!“, kõikide pilgud on kui naelutaud külalisele, aga kuhu jäävad siis peoperenaine ja peremees, kellele külalised peaksid erilist austust, tänu ja tähelepanu avaldama!? Nii ongi vanas heas etiketis reegel, et sobitu seltskonda ning ära rõivastu võõrustajaist uhkemalt. Kas see aga ka tänapäevaetiketti kuulub? Kui külaline rõivastusreegleist lugu ei pea, märgitakse eksimus üldjuhul „lastetoa“ või inimese suure ego arvele.

NÄITED ELUST ENESEST

Kas T-särk kuulub piduliku sündmuse garderoobi?

Hiljuti tõstatus küsimus, kas ka T-särk kuulub piduliku sündmuse garderoobi? Etiketi järgi kindlasti mitte. Aga koht ja kellaaeg võib teha selle võimalikuks. Aastaid tagasi Ameerika suursaatkonna vastuvõtul viibides, südasuvisel ajal, nende iseseisvuspäeval, hämmastas, et hr ja proua suursaadik olid rõivastunud teksadesse ja T-särki, mida kaunistas ameerika lipusümboolikaga kaelarätt. Eesti kaunid inimesed olid rõivastunud aga maksimum rõivakoodi järgi, osa härrasid frakkidesse, teised tumedatesse ülikondadesse, smokingutesse. Daamid maani ulatuvatesse õhtukleitidesse, pidulikesse kostüümidesse, jalas kõrgete kontsadega kingad. Seal kohtas kõike ja sellest ka kogu õnnetus algas. Vastuvõtt toimus Glehni lossi pargis, päevasel ajal, menüüks hamburgerid, popcornid jms. „suvine ameerikalik toit“. Daamid ei suutnud oma kõrgetel kontsadel liivasel pinnal kõndida, mõned võtsid kingad jalast, kuumus pani kõiki higistama. Tegelikult oleks ka külalised võinud rõivastuda teksadesse ja T-särkidesse, sest kutsel oli kirjas, et tegemist on piknikuga ja riietus vaba „casual“. See aga jäi 1990ndatel aastatel, kogemuste puudumisel, külalistel märkamata.

Rääkides emadepäeva pidulikust kontsertaktusest väärikas Estonia kontsredisaalis ning riigi esipersooni proua presidendi T-särgist, siis teame, et sellel särgil oli „oma lugu“ ja särgil oli „päevakohane sõnum“, kuid aeg, koht ja ülipidulik sündmus ei lubanuks T särki etiketi kohaselt siiski kanda. Seega austatud proua president ei olnud rõivastunud vastavalt etiketile. Väärikaim rõivastus oleks emadepäeval olnud kindlasti rahvarõivad, mille kandmisega oleks emadepäeva sündmus ka austatud peakülalise poolt märgitud ülipidulikuks.

Loe kutset. Arvesta sündmuse iseloomu, kellaaega ja rõivastuskoodi. Kui vaja, küsi võõrustajalt täpsustust.

Tunne ennast hästi, jäta seltskonda pigem minemata, kui tuju on halb.

Ole avatud ning valmis vestluse arendamiseks „small talk“, ava vestlus ise või mine kaasa, kui keegi sind kõnetab.

Liigu seltskonnas ringi, jaga naeratusi ja silmavaatamist.

Ulata käsi, kui keegi ennast sinule tutvustab.

Loo kontakte iseenda tutvustamise kaudu, jaga visiitkaart, kui see on kohane.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700