Autor: Heidi Vihma • 14. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Fredo algus on paljutõotav

Tallinnas Tartu maanteel asuv Fredo sisekujundus on ühtaegu nii funktsionaalne kui ka esteetiline.
Foto: Raul Mee
Seni on ärimajadeks nimetatud uusehitiste söögikohad hoidnud pigem söökla kui restorani joont, Tallinnas Tartu maanteel Lubja tänava nurgal hiljuti valminud ärimaja esiesel korrusel asuv Fredo annab aga silmad ette nii mõnelegi restoranile.

Ise nimetavad nad end tagasihoidlikult köögiks ja baariks. Nädala esimesel poolel ollakse avatud õhtul kaheksani, alates neljapäevast üheteistkümneni.

Esimesed plusspunktid teenis uus söögikoht koduleheküljega. Kõigepealt kujundusega, mis on selge ja arusaadav, aga eelkõige sisuga, kus kõik vajalik on olemas ja kergesti leitav: päevapakkumised, menüü, joogid, broneerimine, parkimine. Millegipärast pole kirjas inimesi, kes selle kõik kokku pannud on, nii et peakokk jääb saladuseks.

Fredo rõõmustab külastajat võimalusega kohe uksest sisenedes käsi pesta.
Foto: Raul Mee

Käed kohe puhtaks!

Teised ja väga pirakad plusspunktid sai Fredo oma mugava kätepesuvõimaluse eest: otse ukse kõrval on kaks kraanikaussi. Elementaarne hügieen, aga milline haruldus! Sisekujundus tervikuna oli üht­aegu nii funktsionaalne kui ka esteetiline: betoon, puit, tagasihoidlikud toonid, puhtad selged pinnad, eri kõrgustes ja meeleoluga lauad-toolid. Isegi teenindajate vormirõivad olid kõige muuga kokku klapitatud.

Nii et selleks ajaks, kui toitu valima hakkasin, hoidsin uuele söögikohale juba mõttes pöialt: sissejuhatus on olnud positiivne, loodetavasti läheb ka toidu ja teenindusega kõik hästi. Läkski. Vähemalt toiduga.

Fredo menüü on ühtaegu ajatu ja trendikas, valdavalt euroopalik, väikese slaavi ja põhjamaade aktsendiga. On näha, et menüü kokkupaneja tunneb uusimaid kulinaarseid tuuli, kuid pole piirdunud trendide püüdmisega, vaid on neid ka omalt poolt täiendanud.

Eelroogade valikus on bruchetta’de kõrval koha leidnud ka smørrebrød’id ehk kuulsad Taani lopsakad võileivad, mis meil paari aastakümne eest einevõileibade nime all vahepeal vägagi populaarsed olid. Slaavi kööki esindavad kartulivareenikud, mis serveeritakse koos praesibula ja hapukoorega ja mis on mitte ainult maitsvad, vaid ka väga ilusad. Ilu ei tule pontsakate vareenikute puhul just mitte sageli jutuks, kuid Fredo omade eriliselt kaunilt põimitud ääris väärib mainimist.

Toit-jook: 9

Teenindus: 7

Interjöör: 10

Kokku: 26

Klassikat esindab ka vana hea biifsteek munaga. Tegemist pole mingi lihtsa kotletiga, vaid kohapeal Eesti veiselihast tehtud küpsetisega, mille küpsusastme eelnevalt teenindaja kliendiga kokku lepib. Biifsteegi lisandiks on koos seente ja sibulaga praetud värsked kartulid ja eriliselt maitserikkaks timmitud piprakaste.

Trendikad detailid

Klassikat kaasajastavad väikesed detailid: veidi söestatud oliivipuru ja ürdiemulsiooni biifsteegi juures, pastinaagikreem ja mustjuure laastud steigi lisandiks, seesamiseemnetega daikoni-porrusalat ja koriandri-tšillikaste krõbedate kanatiibade täienduseks. Nii et põnev on menüüd lugeda, põnev on ka süüa: jätkub nii maitseid, värve kui ka tekstuure.

Teenindusest pole esialgu kokatööle ja kujundusele veel võrdset partnerit, kuid arvestades Fredo noorust, võib loota, et ehk paraneb. Teenindajad on verinoored tütarlapsed, oma koolitüdrukukleitides nii armsakesed, kuid esialgu ka oskustes alles koolitüdruku tasemel: mõni asi läheb sassi, mõni nõu ununeb lauale, päris kõik ei tule kohe meelde. Püüdlikkust aga paistab olevat ja väikesed möödalaskmised üldist positiivset muljet ei riku.

Omanik: Dmitri Antonov

Aadress: Tartu mnt 83, Tallinn

Telefon: 656 1919

Avatud: E-K 10-20; N-R 10-23; L 12-23

Pearoogade hinnavahemik: 9-20 eurot

http://fredo.ee/

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700