Autor: Ann Vainlo • 15. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

13 ideed meeskonnatöö arendamiseks

Kui soovite meeskonnatöö oskused proovile panna, võtke suvel ette kajakimatk merel.
Foto: Anneli Kikkas, 360 Kraadi
Klassikud teavad rääkida, et kui tahad kiiresti edasi jõuda, mine üksi. Kui tahad kaugele jõuda, vali hea meeskond! Kuidas head meeskonda luua? Kas meeskonnatunne on midagi iseenesest mõistetavat? Kindlasti mitte. Selleks on vaja valida, hoida ja arendada.

Järgnevalt jagab portaali pidupäev.ee toimetaja Ann Vainlo mõningaid kogemusi.

Meeskonna arendamine ja hoidmine on pidev töö, mille jaoks on vaja aega ja energiat. Alati on mõnel meeskonnaliikmel probleemid, isiklikult rasked ajad, keeruline olukord peres või lihtsalt madalseis. Pealegi avaldub tööd tehes vaid murdosa isiksusest. Rutiinist väljudes võivad inimestes ilmneda hoopis uued ja huvitavad omadused, mis koostööle kaasa aitavad või seda tõkestavad.

Näide elust enesest

Intraneti arendamine võttis tavatult rohkem aega ja energiat. Tähtaja eel tuli teha öötundidel tööd. Meeskond toimis peaagu tervikuna, va mõned liikmed, kes arvasid, et on teistest paremad. Siiski sai projekt tähtajaliselt lõpetatud ja seda just tänu ühisele jõupingutusele. Lihtsalt mõnede inimeste koostöötamisele kulus kõvasti rohkem energiat kui plaanitud.

Projekti lõppedes õnnestus eelarvet säästa. Selle eest otsustati preemiaks korraldada kajakimatk merel. Matkal aga jäädi tuule ja tormi kätte. Olukorrrast väljatulek nõudis kõigi ühist pingutust ja tõsist meeskonnatööd. Kõik jõudsid õnneks elu ja tervisega kaldale. Tööprojektis ennast paremaks pidajad said meeskonnatöö olulisust omal nahal tunda. Ühine kogemus lihvis meeskonna kõik nurgad. Edaspidised projektid laabusid juba nagu õlitatult.

Selliseid olukordi võibki kirjutama jääda. Olen kindel, et kõigil on midagi taolist rääkida. Mida teha, et meeskond suudaks koos toimida nagu kellavärk ja kriitilisel hetkel, mida ikka tuleb ette, ühiselt pingutada?

Koostööideed meeskondadele

Kajakimatk merel- – selleks ei pea isegi tormist merd olema. See on lihtsalt mõnus kulgemine rutiinist väljas, mis kindlasti eeldab koostööd vähemasti kahe inimese vahel, sest kajakis on tavaliselt 2 inimest korraga. Paarilisi võib ka vahetada, aga see polegi niivõrd oluline.

Lisainfot vaata: pidupaev.ee/idee/kajakimatk-tallinna-lahel

Ühine kokkamine – Toiduakadeemia grillkoolitus – ühiselt kokku tehud toit tuleb ka koos ära süüa. Kui keegi paneb liiga palju soola, siis mõjutab see tervet rooga. Kui keegi küpsetab liiga kaua, juhtub teadagi misJ.

Lisainfot vaata: pidupaev.ee/idee/meeleolukas-suvepaevade-grillkoolitus

Meeskondlik mäng vanalinnas. Teil on vaja lahendada erinevaid mõistatusi. Kõike ei saagi ise teada. Kõike ei suudagi ise teha. Siin on vaja meeskondlikku tegevust. Firma More Than Tours aitab organiseerida ägedaid seiklusi Tartu või Tallinna vanalinnas.

Lisainfot vaata: pidupaev.ee/idee/meeskondlik-seiklus-tartu-voi-tallinna-vanalinnas

Ladina-Ameerika pidu ühise sigarirullimise, kokteilikoolituse ja hullumeelse salsatantsu koolitusega. Ei tasu peljata, et eestlased ei liigu. Ladina-Ameerika rütmid ei jäta reeglina kedagi külmaks. Eriti, kui seda kõike veab Kuubalt pärit DJ Enrique

Lisainfot vaata: pidupaev.ee/idee/kariibi-honguline-pidu

Meditatiivne päev loomingulisuse valla päästmiseks TAKKK Kunstikeskuses, Tammiku mõisas. Päev algab hommikuse meditatsiooniga. Seejärel kulgetakse looduses ja leitakse seoseid looduse ja loomingu vahel, mida hiljem kujutatakse koos maalides. Päeva saab lõpetada mõnusa muusikalise elamusega.

Lisainfot vaata: pidupaev.ee/idee/loov-inspiratsioonipaev-tiimile-takkk-s

Adrenaliini otsimine Kiviõli Seikluskeskuses. Võimalus vaadata, mis tööstusmaastikust on võimalik ehitada. See ei ole vaid koht talvisteks suusapäevadeks. Siin on võimalus adrenaliini välja elada ühiselt bagidega nõlvade kallakuid testides ja päevamuljeid saunas vahetades.

Lisainfot vaata: pidupaev.ee/idee/seikluslik-paev-tuhamael

Örrekese lihtsad ja loovad õpitoad loovad mõnusa meeleolu ühismeisterdamisest. Suve popimad töötoad on eksootiline spa-komplekt, purgike sääsehirm, suvepäikeses sillerdav mosaiik, lõhnav õnnekivi ja "öko-möko" trühvlid.

Lisainfot vaata: pidupaev.ee/abimees/rrekese-opituba

Jahiga Prangli saart avastama – Sailing.ee võtab teid jahi peale ja viib ühisele seiklusele. Nagu ikka tuleb merel olla valmis kiireteks muutusteks, mis meeskonna omal moel proovile paneb.

Lisainfot vaata: pidupaev.ee/idee/suvepaev-prangli-saarel

Tasakaal selgub suppamisel – Suppama on Eesti suurim mobiilne lõbusate SUP (Stand up paddling ehk aerusurf) tegevuste pakkuja. Võimalus tutvust teha ülilahedate, maailmas populaarsust koguvate veespordialade SUP polo ning SUP joogaga. Vajalik on vaid veekogu.

Lisainfot vaata: pidupaev.ee/abimees/suppama

Kanuumatk Kunda jõel – kindlasti olete kuulnud ütlust: tahad tundma õppida inimest, mine temaga matkale? Lammasmäe Puhkekeskus viib teid kanuudega Kunda jõge avastama. Ega kanuuski üksinda hakkama ei saa!

Lisainfot vaata: pidupaev.ee/idee/kanuumatkad-kunda-joel

Robinsoniretk Võrtsjärvel – nimi räägib iseenda eest! Meenub üksildane saar ja vajadus seal hakkama saada. Võrtsjärv ei kõla küll maailma lõpuna, aga saab sealgi metsikuid elamusi nautida. Tegemist on kahepäevase purjeretkega Võrtsjärve lõunaosas asuvale Tondisaarele.

Lisainfot vaata: pidupaev.ee/idee/robinsoniretk-vortsjarvel

Golfimäng Niitväljal - Eesti golfi kodu Niitväljal pakub maalilist ja stressivaba õhustikku, rahu ja vaikust ning positiivset atmosfääri lennukateks ideedeks. Kes golfile on kord sõrme andnud, see reeglina seda naljalt ära enam ei saa. Miks mitte meeskonnaga aeg-ajalt golfirajal käia. Kes varem pole golfiga kokku puutunud, siis saab käe valgeks teha golfidemoga.

Lisainfot vaata: pidupaev.ee/idee/motivatsiooniyritus-golfivaljakul

Ja, kui ikka on tunne, et midagi oleks justkui puudu, siis kuidas kõlab, kui firmajuht saab pika nina? Kutsuge kohale šaržikunstnik Kristjan Juusu. Šaržide joonistamine tõmbab ka tagasihoidlikud eestlased käima ning näod muutuvad rõõmsamaks ning südamed avatumaks. Lisaks mõnusale meeleolule ning huumorile, saavad peo osalejad kaasa ka mälestuse endast, nii nagu kunstnik neid näeb.

Lisainfot vaata: pidupaev.ee/abimees/aride-joonistamine---kristjan-juusu

Need on vaid mõned näited. Ühes võib kindel olla, et heas meeskonnas tegutsemine on tugev motivatsioon. Eriti, kui neid ühiseid saavutusi ka koos tähistakse.

VAATA VEEBIST: rohkem ideid leiad portaalist pidupäev.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700