Autor: Heidi Vihma • 22. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: kalakohvik väärib Michelini tärne

Dirhami kalakohvikus ilmuvad räimed taldrikutele nagu modellid moelavale, iga kord eri rüüs ja erineval moel tuunitud.
Foto: Raul Mee
Dirhami kalakohviku „tagala“ on pealinlaste suvekodudega tihedalt asustatud Noarootsi vald. Talvel on seal vaikne, ometi elas kalakohvik esimese talve üle. Nüüd on see rahvast täis, nii et kohti eelnevalt kinni panemata pole mõtet kohale sõita.

Ranna- ja kalakohvikuid võiks olla täis kogu Eesti ligi 4000 kilomeetri pikkune rannajoon. Kui neid oleks üks iga viiekümne kilomeetri kohta, teeks see ühtekokku ligikaudu 80. Praegu on rannarestorane-kohvikuid parimal juhul paarkümmend, nii et ruumi jätkub. 

Michelini restoranitärnide loogikat järgides saaks Dirhami kalakohvik minult kolm tärni, mis tähendab, et väärib ekstra kohalesõitu. Esimene tärn oleks mõnusa toidu ja joogi eest, teine kauni ümbruse eest ja kolmas julguse eest sellises taganurgas toitlustuse riskibisness ette võtta. 

Dirhami kalakohvik kuulub nende haruldaste ehitiste hulka, mis on seest suuremad kui väljast. Väljast vaadates on tegemist väikese putkaga, pigem kioski kui kohvikuga, seestpoolt teeb selle suureks avar merevaade ja menüü, mis on suurem, kui sellises kauges nurgas oodata oskaks. Suurem ei tähenda sealjuures mitte suuremat valikut, vaid suuremaid maitseid.

Toit-jook: 10

Teenindus: 9

Interjöör: 10

Kokku: 29/30st

Dirhami Kalakohvik tundub seest suurem kui väljast.
Foto: Raul Mee

Räimed nagu modellid moelaval

Räimed, mille väärikuse ja õiguse eest kuuluda „parematele“ laudadele pidas Eesti köögi grand old man Dmitri Demjanov veel kümmekond aastat tagasi visa võitlust, on nüüdseks restoranikõlblikuks tunnistatud. Taldrikutele ilmuvad nad nagu modellid moelavale, iga kord eri rüüs ja erineval moel tuunitud. Tundub, et nende väikeste kalakestega on nüüdseks tehtud juba kõik, mis teha võib, igal võimalikul moel maitsestatud, praetud, marineeritud, soolatud, peenestatud, rullitud.

Ometi suutis Dirhami väike kalakohvik oma räimedega veel kord üllatada: seekord olid praeräimed saanud kerge safranimaitsestuse ja räimerullidel oli katsetatud vanilli võlujõudu. Vanillikatsetusi on kalaga ennegi tehtud, kuid enamasti võõraste valgete kaladega, mitte koduse räimega – sobib küll, miks mitte. Safran, vürtsidest eksootilisemaid ja hõrgumaid, tõstis koduse praekala aga senikogematutesse sfääridesse.

1900. aastal loodud restoranide hindamissüsteem, mille lõi Prantsuse rehvitootja Michelin oma hotellide ja restoranide käsiraamatus Guide Michelin.

Algselt oli käsiraamat mõeldud Prantsuse sõidukijuhtidele kohalike teenuste nagu restoranide ja töökodade leidmiseks.

1926. aastal tutvustati raamatus hindamissüsteemi, kus oli alguses kasutusel üks tärn, teine ja kolmas lisandusid 1933. aastal.

Tärnide tähendused:

Üks tärn – väga hea restoran

Kaks tärni – oivaline toit, mis väärib teekonnal ringiga sõitmist

Kolm tärni – erakordne kokakunst, mis väärib eraldi kohalesõitmist

Kalakohviku terrass ootab paremaid ilmu.
Foto: Raul Mee

Järgmiseks üllatuseks oli suitsetatud tuulehaug, mis ilmus lauale efektselt – kogu oma pikkuses, justkui pistoda. Suitsust kuldse jume saanud naha all oli peidus kõige mahlakam liha, mida selle pigem kuivaks ja tuimaks peetava kala puhul olen kogenud. Kuidas iganes Dirhamis kalu suitsutatakse, sobiksid need kalatehnoloogia õppevahenditeks – tehke järele!

Maitsev oli ka kõik ülejäänu, nii ilusad väiksed ahvenafileed, mille lisandiks anšoovisekaste ja hernetamp, ahvenasupp kui saviahjus küpsetatud lambakarree veinikastmega – kalakohviku menüüs on ka üks liharoog.

Kui oleksin neid roogasid maitsnud mõnes linnarestoranis, kus akna taga paremal juhul tänav, halvemal juhul parkla, oleksin tõenäoselt küll kiitnud, kuid mitte nii vaimustunult. Ilmselgelt annavad meri, liivarand, sadam, kalapaadid, kõrkjad ja päike toidule, eriti kaladele maitset juurde. Loodetavasti tuleb suve jooksul vähemalt mõni päev, kui kannatab ka rannakohviku terrassil istuda – lauad-toolid on ootel. Päikseloojang Dirhami sadama kalakohvikus mõnusate kalaroogade ja jookidega – mmm, milline suveunistus!

Peakokk: Joel Kannimäe

Omanik: Mellson Grupp OÜ kaudu Tõnu Vahtel, Mart Vahtel ja Kanpol Kinnisvara OÜ (omanikud Anti Pihtje, Jüri Poltan ja Margus Kangur)

Aadress: Noarootsi vald, Dirhami, Läänemaa

Telefon: 512 88 00

Avatud: 12-21

Pearoogade hinnavahemik: 11.50-15 eurot

http://www.dirhami.ee/kalakohvik/

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

Dirhami kalakohvik- , Noarootsi vald, Dirhami, Läänemaa, juuni 2017

Saku Gastropub- , Rotermanni 14, Tallinn, juuni 2017

Fredo- , Tartu mnt 83, Tallinn, juuni 2017

Papa Joe- , Sadama 25-4, Tallinn, mai 2017

Juur- , Valukoja 10, Tallinn, aprill 2017

„Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700