Restoranitest: vorsti ja õlut Münchenist

testtest

Suure osa 19. sajandist oli Tartu ülikool saksakeelne, nii et aasta eest peahoone vastas avatud Saksa toidu- ja joogikultuuri esindav restoran München mõjub üsnagi ajalooliselt, justkui oleks see kogu aeg olemas olnud.

Peahoones vist tänapäeval enam eriti loenguid ei toimu, nii et ainult tudengitest klientuurile loota ei saa, kuid õlu ja vorst on eestlaste hulgas alati populaarsed olnud ja nii ei paista Münchenis klientidest puudus olevat.

Sakslased jagavad meiega armastust hapukapsa, sealiha, vorsti ja kartuli vastu, nagu meiegi, küpsetavad nad kohupiima- ja õunakooke, teevad kringleid. Ja muidugi joovad õlut. Sarnasustele vaatamata – või ehk just selle tõttu – on Saksa söögikohti meil mõni üksik. Kuigi Mün­chen nimetab end ise restoraniks, on toidud ja stilistika pigem pubilik ehk saksapäraselt bierstube’lik: traditsiooniline raskepärane mööbel, loendamatud linikud ja määratu hulk põhiliselt õlleteemalisi nipsasju. Pigem õlletoa ehk bierstube kui restorani mõõtu on ka hinnad.

Restoran München asub täpselt Tartu ülikooli peahoone vastas.
Restoran München asub täpselt Tartu ülikooli peahoone vastas.

Saksa köögi alustala on vorst

Sakslastel olla erinevaid vorste ligi 1500. Populaarsemad neist on vürtsikas sealihast bratwurstwienerwurst ehk Viini vorst ja frankfurter.

Bratwurst’id on Tartu Müncheniski olemas, nende kõrvale pakutav hapukapsas on mõnus, sugugi mitte nii hapu kui sakslastel tavaliselt. Menüüs on ka ehtne Müncheni weißwurst ehk valge vorst, mis on omased just Baierimaale. Valgeid vorste serveeritakse nagu Baierimaalgi tulises petersellivees, lisandiks sinep ja mädarõigas, kõrvale hammustatakse väikest soolakringlit brezel’it.

Toidukeemia eelsel ajal riknesid säilitus­aineteta tehtud weißwurst’id kiirelt, seepärast kujunes välja traditsioon, et neid müüdi ja söödi vaid kuni keskpäevani. Neid kutsutigi hommikuvorstideks ja Saksamaal süüakse neid ka praegu sageli just hommikuti.

Müncheni menüüst ei puudu saksapärane õllekõrvane ehk hapukapsas ja vorstikesed.
Müncheni menüüst ei puudu saksapärane õllekõrvane ehk hapukapsas ja vorstikesed.

Saksa vorstid ja korralik valik Saksa õlut tunduvadki olevat Müncheni kõige tugevam panus ülikoolilinna toidukultuuri täiendamisel. 

Bratwurst'i kõrvale

Omapäraseks roaks on spätzle, sakslaste vaste itaallaste pastale. Tegemist on nuudliroaga, mida peale Saksamaa armastatakse ka Austrias, Šveitsis, Ungaris, Elsassis, Moselis ja Lõuna-Tiroolis. Menüüs on ka tavapärased pubisuupisted nagu kanatiivad, pasteet, pearoogade hulgas mitut mõõtu šnitslid, isegi üks kalaroog, kuid vorsti vastu need ei saa. Minu Viini šnitsel oli küll suur, kattes ära pea terve taldriku, kuid pisut kuivem kui oleksin eeldanud.

Portsjonid on võimsad, kõhu saab peaaegu täis juba eelroastki. Magusaks pakutakse Saksa stiiliga söögikohtades vaat et kohustuslikuks saanud õunastruudlit. Õllevalik on mitmekesine, peale Saksa õllede on olemas nii kohalikud kui ka kaugemad kuulsused. Veiniga on lood kehvemad kui võiksid olla, Saksamaa on ju mitte ainult kuulus õllemaa, vaid ka arvestatav veinimaa.

Teenindus on lahe ja sõbralik, kuid mitte eriti kiirustav. Kahekesiolekut suured ruumid eriti ei võimalda, kõige mõnusam tundub Münchenis olevat suurematel maskuliinsetel seltskondadel.

Facebook pakub küll infot päevapakkumiste kohta, kuid menüüd ei leia kuskilt. Kahju, oma vorstidest võiksid nad teada anda küll, need on täitsa head.

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

„Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

 

 

Osale arutelus

  • Heidi Vihma

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Käsi­raamatud

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine