Autor: Heidi Vihma • 14. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: vorsti ja õlut Münchenist

Foto: Raul Mee
Suure osa 19. sajandist oli Tartu ülikool saksakeelne, nii et aasta eest peahoone vastas avatud Saksa toidu- ja joogikultuuri esindav restoran München mõjub üsnagi ajalooliselt, justkui oleks see kogu aeg olemas olnud.

Peahoones vist tänapäeval enam eriti loenguid ei toimu, nii et ainult tudengitest klientuurile loota ei saa, kuid õlu ja vorst on eestlaste hulgas alati populaarsed olnud ja nii ei paista Münchenis klientidest puudus olevat.

Sakslased jagavad meiega armastust hapukapsa, sealiha, vorsti ja kartuli vastu, nagu meiegi, küpsetavad nad kohupiima- ja õunakooke, teevad kringleid. Ja muidugi joovad õlut. Sarnasustele vaatamata – või ehk just selle tõttu – on Saksa söögikohti meil mõni üksik. Kuigi Mün­chen nimetab end ise restoraniks, on toidud ja stilistika pigem pubilik ehk saksapäraselt bierstube’lik: traditsiooniline raskepärane mööbel, loendamatud linikud ja määratu hulk põhiliselt õlleteemalisi nipsasju. Pigem õlletoa ehk bierstube kui restorani mõõtu on ka hinnad.

Kuigi Mün­chen nimetab end ise restoraniks, on toidud ja stilistika pigem pubilik ehk bierstube’lik.

Restoran München asub täpselt Tartu ülikooli peahoone vastas.
Foto: Raul Mee

Saksa köögi alustala on vorst

Sakslastel olla erinevaid vorste ligi 1500. Populaarsemad neist on vürtsikas sealihast bratwurstwienerwurst ehk Viini vorst ja frankfurter.

Bratwurst’id on Tartu Müncheniski olemas, nende kõrvale pakutav hapukapsas on mõnus, sugugi mitte nii hapu kui sakslastel tavaliselt. Menüüs on ka ehtne Müncheni weißwurst ehk valge vorst, mis on omased just Baierimaale. Valgeid vorste serveeritakse nagu Baierimaalgi tulises petersellivees, lisandiks sinep ja mädarõigas, kõrvale hammustatakse väikest soolakringlit brezel’it.

Toidukeemia eelsel ajal riknesid säilitus­aineteta tehtud weißwurst’id kiirelt, seepärast kujunes välja traditsioon, et neid müüdi ja söödi vaid kuni keskpäevani. Neid kutsutigi hommikuvorstideks ja Saksamaal süüakse neid ka praegu sageli just hommikuti.

Toit-jook: 8

Teenindus: 8

Interjöör: 6

Kokku: 22/30

Müncheni menüüst ei puudu saksapärane õllekõrvane ehk hapukapsas ja vorstikesed.
Foto: Raul Mee

Saksa vorstid ja korralik valik Saksa õlut tunduvadki olevat Müncheni kõige tugevam panus ülikoolilinna toidukultuuri täiendamisel. 

Bratwurst'i kõrvale

Omapäraseks roaks on spätzle, sakslaste vaste itaallaste pastale. Tegemist on nuudliroaga, mida peale Saksamaa armastatakse ka Austrias, Šveitsis, Ungaris, Elsassis, Moselis ja Lõuna-Tiroolis. Menüüs on ka tavapärased pubisuupisted nagu kanatiivad, pasteet, pearoogade hulgas mitut mõõtu šnitslid, isegi üks kalaroog, kuid vorsti vastu need ei saa. Minu Viini šnitsel oli küll suur, kattes ära pea terve taldriku, kuid pisut kuivem kui oleksin eeldanud.

Portsjonid on võimsad, kõhu saab peaaegu täis juba eelroastki. Magusaks pakutakse Saksa stiiliga söögikohtades vaat et kohustuslikuks saanud õunastruudlit. Õllevalik on mitmekesine, peale Saksa õllede on olemas nii kohalikud kui ka kaugemad kuulsused. Veiniga on lood kehvemad kui võiksid olla, Saksamaa on ju mitte ainult kuulus õllemaa, vaid ka arvestatav veinimaa.

Teenindus on lahe ja sõbralik, kuid mitte eriti kiirustav. Kahekesiolekut suured ruumid eriti ei võimalda, kõige mõnusam tundub Münchenis olevat suurematel maskuliinsetel seltskondadel.

Facebook pakub küll infot päevapakkumiste kohta, kuid menüüd ei leia kuskilt. Kahju, oma vorstidest võiksid nad teada anda küll, need on täitsa head.

Omanikud: Eero Soosaar ja Inga Maripuu

Aadress: Küütri 2, Tartu

Telefon: 5308 0066

Avatud: E-N 12-23, RL 12-00, P 12-21

Pearoogade hinnavahemik: ...

https://www.facebook.com/restoranmunchen/

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid„Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti. 

Dirhami Kalakohvik- , Noarootsi vald, Dirhami, Läänemaa, juuni 2017

Saku Gastropub- , Rotermanni 14, Tallinn, juuni 2017

Fredo- , Tartu mnt 83, Tallinn, juuni 2017

Papa Joe- , Sadama 25-4, Tallinn, mai 2017

Juur- , Valukoja 10, Tallinn, aprill 2017

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700