Kuidas tunda ära kiuslik kolleeg?

kiuslik

Buffalo Ülikooli uuringust selgub, et need töötajad, kes tunnevad end töökeskkonnas teistest nõrgemana, on suure tõenäosusega kolleegide suhtes ka kiuslikumad, vahendab Äripäev Business Insiderit.

Negatiivne töökeskkond on üks peamisi faktoreid, mis sunnib inimesi töökohta või koguni ametit vahetama. Eriti ohtlik on aga see, et sageli inimesed ei mõista, miks neile tööl olla ei meeldi ehk ei suudeta aru saada, et halbade emotsioonide põhjustajaks võib olla üks kolleeg, kes suudab kõik ära rikkuda.

Järgnevalt 12 märki, mis näitavad, et sul on kiuslik kolleeg.

Mäng käiks justkui mõisa peale. Sageli võib olla keeruline vahet teha võistluslikkusel ning ebatervel konkurentsil. Siiski on selge, et kui su kolleeg tunneb rõõmu su ebaõnnestumiste üle, on parem sellisest inimesest eemale hoida.

Sa pead end alati kaitsma. Kuigi sa oma kolleegiga iial ei tülitse, esitab ta sulle selliseid väiteid, et sa pead end alati kaitsma ning oma seisukohti õigustama.

Sa pole ainus ohver. Kiuslikud kolleegid on endale välja valinud reeglina mitu töötajat, kelle kallal norida.

Sa kuuled pidevalt, kuidas nad kuulujutte levitavad. Kuulujutud on üldjuhul põnevad seni, kuni need sinu enda kohta ei käi. Kiuslikud kolleegid on reeglina väga aktiivsed kuulujuttude vestjad ning seda peaks iga töötaja meeles pidama.

Su töötamist segatakse piisavalt. Kui kolleeg kiusab sind töö tegemise ajal, võib see olla märk sellest, et ta ei taha näha su progressi ning edu. Töökaaslaste vaheline suhtlus on igati tore, ent selleks peab olema oma aeg ja koht.  

Sind jäetakse välja. Kuigi unustamine on inimlik, võiksid sa olla tähelepanelik, kui mõni kindel kolleeg sind pidevalt mingitest ühistest tegemistest välja jätab. Eriti kui sa märkad, et sa oled ainus, keda kuhugi üritusele või olengule ei kutsuta.

Sa oled kuulujuttude keskmes. Kui sa saad teada, et keegi levitab su kohta kuulujutte, ole selle inimese suhtes tähelepanelik.

Sinu edu ei märgata. Kui su kolleeg võtab kogu sinu ja tema ühise töö eest saadud kiituse endale, on tegu kahtlemata ohumärgiga. Siinkohal oleks mõistlik rääkida sellest ka oma kolleegide või isegi ülemusega.

Sind tehakse maha. Kui su kolleeg näitab end sinuga võrreldes oluliselt edukamana ning tal selleks tegelikult mingit põhjust pole, on taaskord tegu ohumärgiga. Samuti tasub väga tõsise probleemina näha, kui sa tunned, et kolleeg teeb sind teiste ees maha, lugedes ette su tehtud vigu ning apsakaid või halvustades sind ja su tegemisi.

Teiste suhtumine sinusse on muutunud. Kui sa tunned, et sa oled käitunud nii nagu alati, ent mingil põhjusel suhtuvad kolleegid sinusse erinevalt, tasuks mõelda, ega kellegi kuri käsi pole ses osas mängus olnud.

Kiuslik kolleeg tundub võlts. Kui sa märkad, et keegi su kolleegidest käitub sinu juuresolekul ühtemoodi ning äraolekul teisiti, tasuks sellele tähelepanu pöörata.

Kiuslik kolleeg tekitab sus negatiivsust. Kui kaastöötaja hoiatab sind, et ülemusel on täna halb tuju, võib seda tõlgendada kui sõbralikku ning abistavat käitumist. Samas kui kolleeg tuleb su juurde ning räägib pidevalt negatiivseid lugusid, võib see tähendada, et ta tahabki sind negatiivselt häälestada.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Osale arutelus

 • Pille Ivask

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine