Restoranitest: restoran maailma äärel

loonaava
Loona mõisa hoones asuvad restoran, külalistemaja ja näitustemaja koos Vilsandi ...

Loona mõisa restoran on kauge ja üksildane. Asub see Saaremaa kõige tagumises servas, ümberringi metsad ja heinamaad ning üksikute majapidamistega hõredad külad.

Nii Loona kui ka teiste ääremaa äärel asuvate söögikohtade suurim väärtus on see, et nad on olemas. Maitsed ja menüü on nende puhul teisejärgulised, teenindus, see restoranide visiitkaart, saab aga hoopis teise mõõtkava. Mitte sellepärast, et see vilets oleks, vaid pigem seetõttu, et maailma äärel, kus inimesi nagunii vähe, pole enam väga oluline, kes on teenindaja ja kes teenindatav.

Loona mõisa interjöör on kordumatu.
Loona mõisa interjöör on kordumatu.

Atmosfäär, samuti väga oluline faktor iga restorani jaoks, on nendes kohtades aga kordumatu ja jäljendamatu, mis sest, et linnarestoranide stampidega harjunule mõnikord ootamatu, võib-olla isegi ehmatav. Vastseliina Piiri kõrts, Hiiumaa taganurga Hõbekala, Dirhami kalakohvik ja teised kaugete maanurkade kohvikud-restoranid on väärt avastamist isegi siis, kui menüü päeva lõpuks juhuslikult olematuks kahanenud või veinivalik hoopiski puudulik.

Restoran, külalistemaja ja külastuskeskus

Paarkümmend kilomeetrit ümber Loona on mets, võsa ja heinamaad, seal aga kaunis sajandeid vana hoone, roosipõõsad ja lilleliste laudlinadega restoran. Samas hoones asub ka külalistemaja, ühes kõrvalhoones olevat kodulehekülje andmetel aga näitustemaja koos Vilsandi rahvuspargi teabepunkti ning püsinäitusega. Tõenäoselt oli see parajasti kinni, igatahes ei paistnud kohapeal selle kohta küll mingit infot olevat.

Mõis on korras ja kaunis, kuid justkui maalapseliku häbelikkusega külastajate poole selja keeranud. Tee viib mõisahoone taha, paraadlikku suure muruväljaku ja roosipuhmastega esikülge saab nautida alles maja teisele küljele jalutades.

Loona toit on lihtne ja maalähedane, mõeldud meelepäraseks kõhutäiteks, mitte kokakunsti presenteerimiseks ja maitsefinesside pakkumiseks.
Loona toit on lihtne ja maalähedane, mõeldud meelepäraseks kõhutäiteks, mitte...

Esialgu tekitas igatahes kimbatust, kas siseneda selle ukse kaudu, mille juurde laotud tühjad taarakastid, või teisest, kuhu ette parajasti üks väike kaubaauto end parkinud. Kumbki ei tundunud mõisarestorani jaoks piisavalt väärikas. Läksin igaks juhuks ka hoone teist külge uurima ja voila! – paraaduks oligi leitud.

Lihtne ja lahe toit

Jaapanlase jaoks, kes sel hetkel restorani ainus klient oli, võis Loone mõis tunduda küll maailma äärel olevat. Nagu ka mulle. Aga restoran maailma äärel toimis nagu kõik teisedki: oli lubatud ajal avatud, ükski menüüs kirjas olev roog polnud otsa saanud ja ka joogivalik oli täitsa olemas, mis sest, et napp.

Saarte teises servas, Muhus Pädaste mõisas olev restoran on mõisagurmee taseme kõrgele ajanud, kuid midagi taolist pole Loonalt mõtet oodata. Loona toit on lihtne ja maalähedane, mõeldud meelepäraseks kõhutäiteks, mitte kokakunsti presenteerimiseks ja maitsefinesside pakkumiseks.

Menüü on lühike: kolm eelrooga, kaks pearooga, neli magustoitu. Vegan jääks nälga, kuid kala-lihatoitlastel on vabadus valida päevasaagist tehtud kalaroa ning kodu- ja metssealihast valmistatud lihapaja vahel. Omas võtmes oli tegemist ausa toiduga: jõulisse puljongisse tehtud tihke supp, kus küll liha napivõitu, kuid kruupi küllaga; verivärske lest, mis asjatundlikult praetud; korralikult võine kartulipuder. Eriti hea oli pannileib, mis saartel kohaliku toiduna kuulsust kogub ja mida mandrirahvas kartulikaraski nime all tunneb.

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

  • Loona mõisa restoran, Loona küla, Kihelkonna vald, Saaremaa, august 2017
  • Kohvik Retro, Lossi 5, Kuressaare, august 2017
  • Dirhami Kalakohvik, Noarootsi vald, Dirhami, Läänemaa, juuni 2017
  • Saku Gastropub, Rotermanni 14, Tallinn, juuni 2017
  • Fredo, Tartu mnt 83, Tallinn, juuni 2017

„Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara