25. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millal peaks ütlema ei (või jah) lisakohustustele tööl?

Piiride seadmine ja nende hoidmine ei näita, et sul puuduks ambitsioon või huvi – see näitab, et oled väärtuslik töötaja, kes prioriseerib oma tööd.
Foto: Reuters/Scanpix
Mõtle oma tavalisele töönädalale: kui palju ülesannetest on sellised, milleks sind tööle palgati? Tõenäoliselt oled aja jooksul enda peale saanud kohustusi, mis ei kuulu otseselt sinu tööülesannete alla. Kui palju sellest uuest koormusest arendab sinu karjääri ja kui palju lihtsalt energiat röövib?

Parimad töötajad on lisaülesannete esmane sihtmärk, sest nad naudivad uusi väljakutseid ja otsivad võimalusi oma võimeid näidata. Aga kui ütled jah”iga kord, kui ülemus midagi palub, siis võid ühel hetkel leida ennast läbipõlemise piirilt.

Ei ole midagi halba lisaülesannete enda peale võtmises, aga tuleb olla hoolikas selles, kuhu tõmmata piir. Kui kohustusi on liiga palju, siis ei hakka kannatama mitte ainult sinu töö kvaliteet, vaid ka suhted ja sidemed väljaspool tööd.

Kindlasti ei tuleks ei öelda igale uuele ülesandele, aga peaks olema kindel, et nõustud õigetel põhjustel. Äraütlemine on õigustatud järgmistel põhjustel.

Kui su peamised töökohustused kannatavad selle all 

Kui lisaülesanne mõjutab sinu võimet teha oma põhitööd vastavalt nõudmistele, siis võib sellega nõustumine sulle kahju tuua. Näiteks peaksid tegelema kliendisuhetega, aga sind palutakse osaleda turundustöös. Varsti võid leida, et uued ülesanded röövivad sinu aega, mis peaks kuluma klientidega suhtlemisele ja nende päringutele vastamisele.

Kui ülesanne viib tähelepanu eemale põhitööst, väsitab, kahjustab põhitööd ega oma olulist positiivset külge sinu jaoks, siis on parem keelduda ja keskenduda sellele, mille oled juba saavutanud.

Kui see on tegelikult kellegi teise töö

On lihtne mattuda kohustuste alla, mis ei ole sinu töö. Näiteks oled juht, aga vajalikul hetkel ei saa printida, sest printeris on tint otsa saanud ja assistent on majast väljas. Ja nii sageli mitme erineva tühise asjaga.

Kuidas selliseid ajaraiskajaid ära tunda? Küsi endalt, kas see töö annab midagi juurde sinu professionaalsele arengule. Kui mitte, siis oleks kasulik sellised ülesanded anda sellele, kellele need kuuluvad. Siinkohal võib olla hea ka pakkuda lahendust, kuidas kolleegi juhendada või aidata, et vajalikud asjad õigel ajal tehtud saaks.

Kui ülesandest puudub väljapääs

Ei tasu võtta lisaülesandeid, kuni pole täielikult selge, mida kõike see kaasa toob, kui palju aega võtab, kellega koos töötad ja millal projekt lõpeb. Võib tunduda tore olla meeskonna liige, aga põhitöö peaks jääma prioriteediks.

Näiteks, kui juht teeb üldsõnalise ettepaneku hoida uuel projektil silma peal ja pakkuda strateegilist tuge, siis peaks enne nõustumist selgeks tegema, mida see sinult nõuab. Kui kaua on sinu panus vajalik? Kas peaksid osalema teatud koosolekutel või iga nädal tiimiga ühenduses olema? Tee kogupilt endale selgeks enne, kui oled mässitud tähtajatusse ja lõputult kestvasse ettevõtmisse.

Kui see ei arenda sinu oskusi, professionaalset kasvu või võrgustikku

Isegi kui lisakohustus ei sobi sinu töökohustustega, võib see olla võimalus kohtuda oluliste inimestega, näiteks ettevõtte tippjuhtidega. Samas projektid nagu vanade raportite ülevaatamine ülemuse jaoks ei paku mingit sisukat arenguvõimalust. Sellisel juhul on mõistlikum hoida oma aega töö jaoks, mis aitab sul professionaalseid oskusi kasvatada.

Kui otsustad palvele eitavalt vastata,  hoia vestlus emotsionaalselt neutraalne. Keskendu sellele, kuidas see võib mõjutada ettevõtte eesmärke, mitte sind ennast. Ja kui nõustud uue tööga, siis ütle selgelt, millist tulemust ootad oma lisatöö tulemusena – näiteks huvitavamaid ülesandeid tulevikus, äramärkimist ametikõrgenduste arutelul vms.

Õigetele võimalustele jah ja teistele ei ütlemine aitab harjutada tervislike piiride seadmist tööl. Oma vaadete eest seismine mitte ainult ei hoia sind stressi eest, vaid näitab ka küpsust, enesekindlust ja enesejuhtimise oskust nii sinu juhile kui ka teistele kolleegidele. Piiride seadmine ja nende hoidmine ei näita, et sul puuduks ambitsioon või huvi – see näitab, et oled väärtuslik töötaja, kes prioriseerib oma tööd.

 

Allikas: Tööheaolu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700