30. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

6 kohustuslikku küsimust enne, kui jagad kandideerimissoovitust

Kas sa tunned, et su tuttav tõesti siiralt soovib sinu tööandja juurde tööle asuda või on tema elus periood, kus ta sihitult ringi vaatab ja proovib kõikjale lihtsalt jalga ukse vahele saada?
Foto: pixabay.com
Kui mitu korda oled saanud mõnelt sõbralt, kaugelt sugulaselt või lapsepõlvekaaslaselt kirja, kus vahetult pärast esimesi viisakusfraase on kirja pandud soov kandideerida sinu tööandja juurde ja palutakse end soovitada? Enne, kui asud usinalt kirjasaatjat tööandjale soovitama, tasub esitada endale mõned küsimused.

Kas ma tahaksin temaga koos töötada?

Kui sa kujutad seda juba hästi ette, et võiksite ühes ettevõttes, võib-olla isegi ühes meeskonnas ja ühes ruumis päevast päeva koos töötada, siis on kirjasaatjal üks pluss igatahes kirjas! See näitab, et pead teda esimese hooga kohe täiesti sobivaks töökaaslaseks ja väärtuslikuks liikmeks teie tiimis.

 

Kas tal on olemas kõik vajalikud eeldused töö saamiseks?

Pakutav töökoht eeldab tehnilist kõrgharidust? Autojuhiluba? Vene keele oskust? Kas sulle kirjutanu täidab kõik kriteeriumid? Kui ei, kas uuriksid ehk enne soovituskirjaga alustamist järele?

 

Kas ta sobib ettevõttesse?

Üha tähtsamaks argumendiks meeskonnaliikmete värbamisel on sobivus. Mõtle, kas temas on see miski, mis teeks temast teie ettevõtte väärtusliku liikme? Jah, loomulikult on oluline ka varasem töökogemus, omandatud oskused ja laialdased teadmised, kuid niisama tähtis on ka see, et inimene tõesti sobiks meeskonda – veedame tööl ju märkimisväärse osa oma päevast. Kas tema sobib?

 

Millised iseloomuomadused toetavad tema kandidatuuri?

Töö eeldab täpsust ja kohusetundlikkust, kuigi tunned kirjasaatnut kui suurimat tuulepead, kes omaenda koeragi on mitmel korral poest lahkudes ukse eest koju kaasa võtta unustanud? Või on töö eesmärk inimeste aidata ja nõustada, kuigi sulle kirjutanu ei kvalifitseeru kui väga empaatiline inimene?

 

Kas ta ikka tõesti tahab seda tööd?

Kas sa tunned, et ta tõesti siiralt soovib sinu tööandja juurde tööle asuda või on tema elus periood, kus ta sihitult ringi vaatab ja proovib kõikjale lihtsalt n-ö jalga ukse vahele saada, näides püsimatu ja eesmärgipäratu?

 

Miks ta lahkub praeguselt töökohalt? Aga eelmiselt?

Miks ta töö juurest lahkub? Kas ta vahetabki töökohti nagu mõni oma juuksevärvi või on tal praegusel ametikohal lihtsalt enesearengus lagi ette tulnud? Kas tead, miks ta varasemalt on töökohti vahetanud?

 

Allikas: CV Keskus.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700