6. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Excel – vaenlasest sõbraks!

Foto: pixabay.com
Aastatega olen mõistnud, et kunagi ei tasu alahinnata oma esimest kogemust. Ükskõik siis, millega tegu. Kui esimene kogemus on positiivne, on see kindlasti pehmeks hüppelauaks järgmisele sellega seotud kogemusele. Kui aga kogemus on negatiivne, vöib see jäätada kõik tegevused, mis oleksid võinud sellele järgneda ja mis ideaalis oleks võinud luua positiivset muutust või arengut.

Kui vaatan otsa tegevustele, mis on elus tundunud minu jaoks jäätavad, selgelt ebameeldivad, isegi hirmuäratavad, siis leiab nende hulgast näiteks kõrgusekartuse ja avaliku esinemise hirmu, kuid muude hulgas ka palju kasutatud töövahendi Exceli. Tööriist, mis on loodud selleks, et päriselt lihtsustada inimeste elu, haaras minu elus kindlasti vastupidise rolli 17 aastat tagasi.

Oma esimesel töökohal müügivaldkonnas olin vastutav eeskujuliku müügitöö eest ja minu igapäevaseks tööriistaks andmete haldamisel oli just Excel. Mis selles armsas ruudulises tabelis ikka nii hirmuäratavat olla saab, mõtlesin mina? Kui oled aga võimeline ühe vale klikiga kogu andmestiku segamini ajama ja mitte keegi ei oska seda hiljem enam korda teha ning oled sõna otseses mõttes kaotanud süsteemsuse ja loogilisuse kolme aasta andmetes, siis on aga tegemist paraja prohmakaga. Tänapäeval teab kahtlemata igaüks, et sedalaadi andmete hoidmine ilma backup-versioonita pole mõeldav, kuid toll ajal oli see nii.

Mulle kui kogenematule noorele anti lihtsalt üle midagi, mille hingeelu ma ei tundnud, ja sealt sai alguse minu hirm tabelite ees. Viis aastat hiljem viis elu viis mind selle kurjamiga uuesti kokku, kuid sel korral oskasin temaga juba ettevaatlikumalt ümber käia ja tegin tabeliga koostööd nii vähe kui võimalik. Mõte sellest, et peaksin mõne valemi sisse toksima, tundus olevat lausa hullumeelne. Suutsin üsna edukalt hakkama saada ka ilma selleta, sest meeskonnas jagus inimesi, kes vastupidi minule, rõõmuga selle tööriistaga tööd tegid.

Oma varju eest peitu ei poe ja nii pidin „vanale sõbrale” 10 aastat hiljem taas otsa vaatama. Minu kolmas suur väljakutse Exceliga oli hetk, mil liitusin „Noored kooli” programmi meeskonnaga. Oma esimesel sisseelamise päeval, kui võtsin üle kolleegi tööülesandeid, anti mulle üle hulk Exceli tabeleid, mis olid kurguni valemeid täis. Hirm, et teen midagi valesti vallutas mu pea ja külm higi kattis keha. Olin seesmiselt paanikas, kuid ei saanud seda välja näidata. Kuidas saab juhina töötada inimene, kes ei armasta Excelit?

Püüdsin meeleheitlikult rahu säilitada ja lisada tabeli lahtritesse täpselt seda infot, mis oli asjakohane. Ma ei julgenud ise midagi uut luua, sest kehamälus oli veel kogemus esimesest prohmakast, millele järgnes meeletu süütunne. Nii suutsin tegelikult vastu pidada kaks aastat ja avastada selle ajaga, et olen juba üsna enesekindel ja kõik sujub. Siiski, uusi analüüse tehes olin pigem konservatiivne ja tegin asju vanamoeliselt, otsesõnu kilplaslikult.

Kuna puudus võrdlus efektiivse ja „minu stiili” tegevuse vahel, uskusin, et olen juba päris hea. Õnneks on loomariigis parimaks õppemeetodiks matkimine ja olles märganud, et minu kolleeg on märksa osavam, ei andnud see mõte mulle enam rahu. Teadmine, et saab teisiti, oli pidevalt mul kuklas ja siis saabus suur pööre, mida olin edasi lükanud aastaid – Exceli koolituse läbimine.

Olin üsna ärevil, kui läksin Äripäeva Exceli koolitustele. Mäletan, et kui koolitusruumis maha istusin, olin kindel, et pean kõike mitu korda üle küsima, sest kuidas siis muidu. Ühtäkki avastasin keset koolitust, et haaran kõike lennult ja see ettekujutatud „koletis” on tegelikult illusioon minevikust, millel puudub igasugune seos tänapäevaga. Ilmnes, et Excel on hoopis väga loogiline, kindlate seaduspäradega karakter, mis on päriselt ka loodud selleks, et minu elu paremaks teha.

Mind haaras lapsik rõõm, mis tõenäoliselt kandus mitmele inimesele koolitusruumis. Nägin, et ma polnud ainus, kes oli oma turvalisest kookonist välja roninud ja äkki avastanud, et see oli ronimist väärt. Loomulikult võiksin praegu nimetada hulka tehnilisi oskusi, mida omandasin, kuid ennekõike sain sealt julguse. Julguse küsida, proovida, põruda ja uuesti õppida. Liialdamata – olen hakanud samu tegevusi tegema 2-3 korda kiiremini. Ajavõit peitub lihtsates tegevustes, mida ma ei osanud enne automatiseerida. Ajavõit peitub ka soovis leida oma tegevustele kõige efektiivsem tee.

Täna olen avastanud, et ootan põnevusega kokkuvõtete ja aastalõpuaruannete tegemist. Olen avastanud, et minu kooliajast pärit veendumus, et matemaatika pole minu ala, on tegelikult vale. Ma armastan numbreid ja nende ümber seoste loomist! Ma olen nõus, et Excel võib peagi olla eilne päev, kuid praegu on see piisavalt hea ja lihtne abivahend töös ning võimalus kasutada ja arendada oma loogilist/süsteemset mõtlemist.

Eks igal inimesel ole mõni oma „Excel”, millega ei julge või ei taha silmitsi seista. Exceli hirm minu puhul oli kindlasti akadeemiline pärand, sest kaardikeppi viibutaval autoritaarsel matemaatikaõpetajal oli kindlasti oluline roll minu hoiakute väljakujunemises reaalainete ja selle kaudu ka iseenese suhtes.

Täna tean, et inimene suudab teha kõike, millesse usub, vaja on vaid piisavas koguses motivatsiooni ja julgust ning loomulikult oskust teha vahet sellel, mis on oluline ja mis ebaoluline.  

Exceli meistriklass juhtidele 1. osa

Baasoskused Excelist, mis lihtsustavad juhi igapäevatööd

Exceli meistriklass juhtidele 2. osa

Koolitus Exceli edasijõudnud kasutajale

 

Autor: Maris Viires, SA Noored Kooli värbamis- ja turundusjuht

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700