Autor: Sekretär.ee • 8. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevaatust: välisriigi piiri ääres helistamine võib kalliks maksma minna!

Foto: pixabay.com
Tele2 hoiatab, et nii Vene piiri läheduses kui ka mitmes Euroopa riigis reisides on oht, et telefon lülitub ise teise riigi võrku ja see võib olla päris kallis.

Tele2 klienditeenindusdirektori Sirli Seliovi sõnul sagenesid suvega olukorrad, kus inimesed kasutasid välismaiseid operaatorvõrke enda teadmata. „Eestis on sellised kohad peamiselt Peipsi järve ja Narva piirkond,” rääkis Seliov.

„Kuna Eesti mobiilioperaatorid peavad oma signaalitugevusi piirialal regulatsiooni järgi nii-öelda maha keerama, siis võib juhtuda, et telefon peab Venemaalt saabuvat sidesignaali tugevamaks ja lülitub ümber. Iga taolise võrguvahetuse kohta saabub inimesele küll tere-tulemast-teise-riiki-sõnum, aga inimesed tihtipeale ignoreerivad seda ja jätkavad oma tavapäraseid tegevusi, teadmata, et iga kasutatud andmeside megabait võib maksta mitu eurot,” lisas Seliov.

Tele2 klienditeenindusdirektori sõnul võivad sarnased olukorrad tekkida ka mujal Euroopas reisides. „Inimesed teavad, et suvest saati saab Euroopa Liidus reisides internetti lisatasuta kasutada. Samas on Liidu äärealadel reisides samuti oht, et telefon valib tugevama signaali, mis ei ole EL riigi oma,” kirjeldas Seliov.

„Kõige rohkem on taolisi juhtumeid Itaalias, Prantsusmaal ja Saksamaal reisides, kui satutakse Šveitsi piiri lähistele. Sarnane olukord võib tekkida ka Lõuna-Prantsusmaal, kus ei arvestata, et Monaco ei kuulu Euroopa Liitu,” rääkis Seliov.

Sirli Seliovi sõnul saavad kliendid end ümberlülitumisohu eest kaitsta, keelates piiräärsetesse kohtadesse reisides seadmes ära automaatse võrguvaliku ja lülitades ise sisse manuaalse võrguvaliku. „See tähendab, et seade ei vaheta ise automaatselt operaatorit, vaid kasutab ainult enda valitud võrku,” lisas Seliov.

„Üks ohukoht on ka internetiühenduse kasutamine kohtades, kuhu operaatorite võrgud ei levi – näiteks lennureisil, rannikust kaugel kruiisil ja on juhtumeid ka Tallinna-Stockholmi laevateel. Sel juhul võib telefon ühenduda internetiga satelliitsidevõrgu kaudu, mille megabait maksab 18 eurot. Kui telefon levi ei näita, tasub satelliitvõrku kasutada vaid teadlikult ja kriitilise sidevajaduse puhul,” soovitas Seliov.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700