Mille järgi saada aru, et oled väsinud?

vasinud

Tööga ei tasu end üle koormata ning nii ettevõtte käekäigu kui oma tervise pärast on oluline mõista, millal keha ja vaim puhkust vajavad.

Firmaomanikud ütlevad sageli, et töö ei lõppe kunagi ja traditsiooniline üheksast viieni tööpäev ettevõtluses ei kehti. Kuigi töökoormust aitab leevendada oskuslik ajaplaneerimine, ei pruugi sellest alati piisata. Isegi kui vaim on veel valmis tööd rügama, peab oskama kuulata ka oma keha ning mõistma, et vahepeal on mõistlik asjad sinnapaika jätta ja endale mõelda.

Väljaanded Entrepreneur ja Psychology Today annavad nõu, kuidas mõista, et aeg on hoog maha võtta ning puhata.

Su keha annab alla. Stressist ja ületöötamisest annab sageli märku keha ise. Kui sul on peavalu, pidev väsimus ja jõuetus midagi teha, ent sa ikka sunnid end takka, on tegelikult aeg puhata. Psühholoogiadoktor Stephanie Sarkis kirjutab, et sageli on ületöötanud inimestel raske või peaaegu võimatu hommikuti ärgata ja ainult ülima tahtejõuga õnnestub end teki alt välja saada. Sarkis märgib, et kuigi inimene ise usub, et ta võib ka väsinu ja kurnatuna palju saavutada ning jätkab tegutsemist, on see pikas perspektiivis nii vaimsele kui füüsilisele tervisele halb.

Sa teed hooletuid vigu. Kuigi esmapilgul võib sulle tunduda, et oled produktiivne ja asjalik, selgub hiljem, et oled teinud kummalisi lohakusvigu, mis pole sulle muidu omased. See ei anna märku sellest, et sa oled kehv töötaja, vaid pigem sellest, et oled väsinud ja vajad puhkust. On oluline meeles pidada, et kui veab, on su tehtud vead tähtsusetud, ent paraku võib väsimusest ja tähelepanematusest teha ka suuri prohmakaid, mille klaarimine võib kaua aega võtta.

Sa pole motiveeritud. Kui tead, et sul on midagi põnevat juhtumas, ent ei suuda sellest kuidagi vaimustuda, võib see olla märk emotsionaalsest väsimusest.

Sa ei suuda fookuses püsida. Kui su tööpäevad mööduvad unistades ja sotsiaalmeedias ringi vaadates, võib seegi olla viide vaimsele kurnatusele. Kui sa teed tööd, mida üldjuhul armastad, ent nüüd kipub su mõte rändama ja sa tunned, et ei suuda keskenduda, on aeg puhata.

Sa ei huvitu töökaaslastest. Töökaaslastega lävimine moodustab üsna suure osa inimese tööelust ja kui sa märkad, et oled sellest tüdinenud või eelistad omaette nokitseda, võib ka see olla märk, et oled väsinud ja vajad puhkust. Seda eriti juhul, kui muidu oled seltskonnalõvi ja hea meelega veedad kolleegidega aega.

Su perekond märkab muutusi. Kindlasti ei tasu tähelepanuta jätta seda, kui su pere ja sõbrad viitavad, et sinus on midagi teistmoodi. Sarkis kirjutab, et selleks võivad olla pealtnäha tähtsusetud muudatused, näiteks söögiharjumused või üldised tegevused päeva jooksul. Usalda oma lähedasi, sest nemad võivad sind mõnikord paremini tunda kui sa ise.

Stressirohke töö tõttu on väga oluline end põhjalikult tundma õppida. Sea endale piirid, millest sa üle ei astu, ja julge võtta puhkust. Kas või mõni päev töölt äraolemist võib enesetunde palju paremaks teha ning sa naased kontorisse puhanuma ja motiveeritumana.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Osale arutelus

 • Pille Ivask

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara