Autor: Heidi Vihma • 10. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Moonis olete usaldusväärsetes kätes

Mooni menüü keskendub Vene köögile.
Foto: Eiko Kink
Kui Moon peaaegu kaheksa aastat tagasi Kalamaja serval uksed lahti tegi, olid hipsterid Kalamaja juba avastatud, kuid vaevalt oskas keegi ennustada sellele praegust populaarsust.

Mooni rajajate jaoks oli restorani sisseseadmine tollal veel üpriski vähekäidavas piirkonnas hulljulge samm. Selle võtsid ette Eesti tippkokkade hulka kuuluv Roman Zaštšerinski, tema sommeljeest abikaasa Jana ja kokast nõbu Igor Andrejev. Aga hea restaurateur ongi omamoodi visionäär, kes seab samme mööda tundmatuid radu.

Nüüdseks on tegemist hästi sissetöötatud kohaga, mis – erinevalt nii mõnestki südalinna restoranist – kunagi päris inimtühi pole. Peale selle, et seal väga hästi süüa saab, on Moonis ka suupiste-veiniklaasi taga mõnus istuda. Toit, joogid, sisekujundus, pererahvas, teenindajad ja isegi külastajad moodustavad terviku ja loovad iselaadi atmosfääri. Ka tipptunnil meenutab Moon pigem kodust söögituba kui restorani.

Foto: Eiko Kink

Vene klassika Mooni moodi

Mooni menüü keskendub Vene köögile, kuid läheneb sellele kaasaegses võtmes. Suupistete, eelroogade ja suppide poolest ollakse siiski suhteliselt traditsioonilised: tatrapliinid kalamarjaga, pelmeenid (muidugi kohapeal valmistatud), heeringa tartar, borš, uhhaa. Legendaarseks on saanud Mooni väikesed, pagar Ljuda tehtud pirukad. „Küsi, mis nende sees,“ juhatab pirukakorvi kõrvale pandud silt.

Pearoogades on peakokk suuremat loomevabadust rakendanud. Klassikalised road, nagu kana Kiievi moodi, pardirind ja veisefilee, on saanud põnevad kastmed-lisandid. Kiievi moodi kana nuikapsa ja spinati salati ning sarapuupähkliõli kastme, part sinepi-porgandipüree ja ingverikastme, lambakotlet pärlkuskussi, tzatziki, baklažaanipüree ning piparmündise veinikastme.

Mooni Kiievi kana süües jõudis minuni lõpuks arusaamine, miks see roog on klassikaks saanud. Krõbe õhuke paneering hoidis alles kogu õrna kanaliha mahlakuse, millele spinatine täidis omakorda veel õrnust ja maitseid lisas.

Toit-jook: 10 Teenindus: 9 Interjöör: 9 Kokku: 28/30

Foto: Eiko Kink

Ka Mooni magustoidud pöörduvad tagasi vanade retseptide juurde, kuid nagu pearoogadeski, suudab Moon ka magusas üsnagi tavapärasest toorainest võluda välja uudsed, puhtad ja sügavad maitsed. Kunagist Mooni hitti, küpsetamata šokolaadikooki ei unusta ma iialgi, aga seda praegu menüüs ei ole. Seekordse magusalaksu sain ploomikoogilt, mille lisandiks vanilline keedukreem, musta tee siirup ja tüümianijäätis.

Jooke igale huvigrupile

Mooni joogikaardilt leiab toreda valiku veine ja muid jooke – sommeljee kodurestoranilt olekski imelik midagi muud oodata. Joogivalik arvestab eri huvigruppidega: esindatud on ökoloogilised, biodünaamilised ja kašeer-joogid (nii tuleb sõna koššer tegelikult hääldada juudi-eesti koka Salmon Šoisi hinnangul), samuti kohalike väikepruulikodade ja siidrimajade toodang. Ka alkoholita jookide valik on suur, muu hea hulgas pakutakse näiteks kuusevõrse-õuna- ja apelsini-astelpajumahla, kombucha’t ehk teeseenejooki.

Teenindus on Moonis sõbralik, ühtaegu kodune ja professionaalne. Ei kujuta ette, et mõni Mooni teenindaja jääks mõne toidu- või joogisoovituse kohta vastuse võlgu või – nagu hiljuti ühes uues nooblis restoranis ette tuli – laseks bluffides valla omaenda fantaasia. Moonis olete usaldusväärsetes kätes.

Peakokad: Roman Zaštšerinski ja Igor Andrejev Omanikud: Igor Andrejev, Jana ja Roman Zaštšerinski Aadress: Võrgu 3, Tallinn Telefon: 6 314 575 Avatud: E-L 12-23, P 13-21 Pearoogade hinnavahemik: 13–22 eurot Koduleht: http://www.restoranmoon.ee/

Foto: Eiko Kink

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

Moon- , Võrgu 3, Tallinn, oktoober 2017

Parrot MiniBar- , Vana-Posti 7, Tallinn, september 2017

Rae Meierei, Dunkri 5, Tallinn, september 2017GOSPA restoran, Tori 2, Kuressaare, Saaremaa, august 2017Loona mõisa restoran, Loona küla, Kihelkonna vald, Saaremaa, august 2017

„Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700