Restoranitest: Kaukaasia ja Vahemere maad kohtuvad Astangul

Noy1

Noy Grill ja Lounge pakub Armeenia, Gruusia, Kreeka ja teiste Vahemere maade köögist pärit roogasid suurele osale tallinlastest veel avastamata piirkonnas Astangul.

Noy Grill ja Lounge on kui Noa lapsed, kes on laskunud pärast veeuputust Ararati mäelt, et tuua meieni looduse mitmekesiseid ande, jutustab restorani kodulehekülg. Minu arvates on tegemist pigem Noa laevaga, ainult selle pardale pole kokku kogutud mitte kogu maakera loomaliigid, vaid Vahemere ja Musta mere rahvaste köögid.

Kolme mandri maid uhav Vahemeri on aastatuhandete jooksul rahvaid ja riike pigem ühendanud kui lahutanud. Kauplemise ja sõdade käigus on sealsed rahvad jõudnud mitu korda ka Musta mere äärde, nii et Armeenia, Gruusia, Kreeka ja teiste Vahemere maade gastronoomiline ühisosa võib ühte kööki ära mahtuda küll, on ju kliimagi mõnevõrra sarnane.

Oma äärelinlikus võtmes on see Noa laev ehk Noy vägagi kena ja mugav – mugavad sohvad, puunikerdustega baarilett, heledad kardinad. Menüü on väikese koha kohta üllatavalt pikk, aga ega vist teisiti saakski nii mitme maa kööke esindades.

Köögis grusiin ja kreeklane

Koduleheküljelt saab teada, et Noy kööki valitsevast kahest kokast on üks kreeklane, teine grusiin. Seepärast üritasin keskenduda just nende kahe maa roogadele, kuigi lihtne see polnud, sest menüü päritoluvihjeid ei jaga. Küll aga saab fotode järgi ettekujutuse, millega tegemist. Seekord läheb fotosid tõepoolest vaja, sest pikilia, klamari, peinirli ja mitu teist kauni kõlaga rooga on mul veel avastamata.

Kuigi menüü algab suupistete ja salatitega ning liigub läbi pea- ja grillroogade magusani, tulevad kõik road lauale korraga: baklažaanirullid, hatšapuri, vitello tonnato, ljulja-kebab ja paberis küpsetatud lambalihahautis nimega Perfect. Tore on see, et minu lemmik Gruusia köögist, hatšapuri, esineb Noys kahel moel – tavalise ümmarguse Gruusia hatšapurina ja Adžaari moodi ehk munaga ja piklikuna.

Adžaari hatšapuri oli hea, aga ljulja-kebab ehk vardas küpsetatud hakkliha oli temast veelgi parem, viies esimese ampsuga aastakümnetetagusesse aega ja Musta mere äärsetesse kebabikiositesse. See oli valmistatud päris söegrillil, kergelt suitsune, rikkalikult maitsestatud, lisandiks tume ja vürtsikas tomatikaste ja lillad sibularõngad. Ülelinnalisel kebabikonkursil oleks Noy omal kahtlemata esikoha šansse. 

Limonaad Gruusiast, mineraalvesi Armeeniast

Kuigi joogikaardilt leidsime suure õlle- ja napsivaliku hulgast ka Armeenia veine, rüüpasime liha kõrvale magusat Gruusia viinamarjalimonaadi ja Armeenia mineraalvett Jessentuki. Armeenia brändid ja veinid jäävad järgmist korda ootama, samuti tuleb kindlasti veel ükskord Noysse tagasi minna grillroogadega lähemat tutvust tegema – esmamulje järgi tundub, et need tulevad seal eriti hästi välja.

Erinevus rikastab: iga uus rahvusrestoran lisab linna maitsebuketti uusi roogasid, maitseid ja aroome. Seda isegi siis, kui on tegemist kulinaarses mõttes suhteliselt tuttava piirkonnaga, nagu Kaukaasia ja Vahemere maad. Toeka kõhutäie boonuseks võib aga lugeda vahepealsete aastatega täiesti uue näo saanud Astangu piirkonna taasavastamist.

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

“Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

V nagu vesi ja vaba aeg – V Spaa- ja Konverentsihotellis

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara