18. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Memo: haigushüvitiste maksmine

Foto: Pixabay
Pime ja haigusterohke sügis on kätte jõudnud, mistõttu on hea meelde tuletada, et tööandjal on võimalus töötaja haigestumise korral hüvitada tema haiguspäevad suuremas mahus sotsiaalmaksuvabalt, kui seda näeb ette seadus. Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht Tõnis Elling tuletab meelde võimalused ja kohustused. 2017. aasta algusest jõustunud tulumaksuseaduse ja sotsiaalmaksuseaduse muutmise seadusega anti tööandjale võimalus maksta haiguslehe alusel sotsiaalmaksuvaba hüvitist ka teise ja kolmanda haiguspäeva eest kuni 100 protsenti töötaja keskmisest palgast. NB! Tegemist on võimaluse, mitte kohustusega.

Kehtiva töötervishoiu ja tööohutuse seaduse (TTOS) kohaselt on tööandjal kohustus maksta hüvitist neljanda kuni kaheksanda kalendripäeva eest 70 protsenti töötaja keskmisest palgast ning makstav hüvitis ei ole maksustatav sotsiaalmaksuga.

Tööandjal on kohustus maksta haigushüvitist töötajale haigestumise või vigastuse 4. kuni 8. kalendripäeva eest 70% töötaja viimase kuue kuu keskmisest töötasust. Alates haigestumise või vigastuse 9. päevast maksab hüvitist haigekassa. Nüüd on loodud tööandjale võimalus maksta sotsiaalmaksuvaba hüvitist ka teise ja kolmanda haiguspäeva eest.

Kuigi TTOS § 122 kohustab tööandjat maksma töötajale vaid 70% töötaja keskmisest töötasust, on tööandjal soovi korral õigus maksta töötajale 2–8 haiguspäeva eest ainult tulumaksuga maksustatavat haigushüvitist kuni 100% töötaja keskmisest töötasust.

Seega kui tööandjal on soov hüvitada töötaja haigestumine suuremas ulatuses kui seaduses nõutud ning soovib, et seda maksustataks ainult tulumaksuga, siis võib maksimaalselt maksta 100% suurust haigushüvitist 2-8 haiguspäeva eest.

Autor: Tõnis Elling, Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700