Restoran Kadriorg tegi uksed lahti kusagil aastatuhandete vahetuse kandis ja on algusest peale olnud justkui privilegeeritud seisuses. Tegemist on ühe vähese restoraniga, mille jaoks on ehitatud uus modernne hoone. Rohelisele linnaosale sobivalt on söögisaalil seinasuurused aknad, mis koos aknataguste põlispuudega loovad kulinaarsetele naudingutele suurepärase tausta. Head ajad, mil Kadriorg figureeris restorani edetabelite esikümnes, kestsid kümmekond aastat, siis aga saabus vaikus. Mitte et uksed oleks kinni pandud, aga maitseküttidele sinnakanti enam asja ei olnud.
Paar viimast aastat on restorani köögis toimetanud noor peakokk Mihkel Võsotski ja Kadriorg tundub jälle olevat orbiidile tõusmas. Vahepealse ajaga on kokaameti prestiiž teinud tohutu hüppe ülespoole, kokad on köögist välja tulnud ja „peakoka lauas“ einestamine on saanud gurmaanidele eriliselt ihaldusväärseks.
Nii on ka Kadrioru restoran jagatud korruste kaupa kaheks: all tavaline restoran, kus enamike roogade hinnad kõiguvad üles- ja allapoole kümmet eurot, ülakorrusel aga peakoka signatuuriga fine dining restoran, Kadriorg by Mihkel Võsotski. Uue peakoka loominguga tutvumiseks valisime kõrgema, fine dining’u korruse.
Juba eelroad tekitasid koka vastu huvi – mis mees see on, kes ilmub ei tea kust ja pakub kohe välja nii tasakaaluka, läbimõeldud ja originaalse menüü? Andekamate kokkade liikumised ühest restoranist teise on ju Eesti peopesasuurusel restoranimaastikul enam-vähem teada. Suur hulk tipprestoranides sagedamini esinevatest roogadestki aja jooksul tuttavaks saanud: ühes restoranis mõeldakse midagi välja, teises tehakse kiire kloonimine. Nüüd aga täiesti värske käekiri? Lähemal uurimisel selgus, et Mihkel Võsotski on küll Eesti mees, aga tema karjäär, mille baas on tugev prantsuse kokandusõpe, on kulgenud mujal maailmas.
Toit-jook: 9
Teenindus: 7
Interjöör: 8
Kokku 24/30
Kuningkrabi ja austrimajonees
Kõigepealt avaldas muljet tooraine, millega Võsotski välja tuli: eelroaks õrn Alaska kuningkrabi, mida saatsid wakame salat ja austrimajonees, pearoaks väikesuulest, mille saatjaks eriliselt tugev suitsulestakaste. Muljet avaldasid ka väikesed võtted, millega peakokk ka tavalisemast kraamist elamusi välja võlus. Näiteks šokolaaditart, mille maitset kujundasid tšilli ja sidrunhein, lisandiks pakutud ingverijäätis. Kusjuures toreda tooraine ja sätitud maitsetega oli ringi käidud väga tasakaalukalt – ei mingit ülevoolavat pillerkaari ega maitsete kuhjamist, igal detailil oli oma koht ja põhjus.
Peakokk: Mihkel Võsotski
Omanikud: Gerda Omeljantšuk ja Dmitri Jerjomin
Aadress: A. Weizenbergi 18, Tallinn
Telefon: 601 3636
Avatud: 2. korrus E–R 8.30–21, LP 9.30–21
Pearoogade hinnavahemik: 2. korrus 10–22, 3. korrus 19–24
Koduleht: https://www.restorankadriorg.ee/
Nii joogid kui ka teenindus pakkusid toiduelamustele väärikat partnerlust. Joogipoolelt väärib märkimist mittealkohoolsete jookide valik, samuti kelneri valmisolek nende toiduga sobitamiseks. Ühe joogiga juhtusime saama isegi testgrupiks, kui kelner palus meilt kommentaare, kuidas värsketest tsitrustest tehtud jook kala kõrvale passib. Enamasti piirneb teenindaja alkoholivaba võimekus mulliga või mullita vee või mahlavaliku soovitamisega, Kadriorus on alkoholivabadus aga peaaegu juba käes.
Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid
Moon, Võrgu 3, Tallinn, oktoober 2017
Parrot MiniBar, Vana-Posti 7, Tallinn, september 2017
Rae Meierei, Dunkri 5, Tallinn, september 2017
GOSPA restoran, Tori 2, Kuressaare, Saaremaa, august 2017
Loona mõisa restoran, Loona küla, Kihelkonna vald, Saaremaa, august 2017
“Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.