9. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

20 soovitust keskkonnateadlikumaks eluks

Lihtsad sammud ja käitumisharjumused meie igapäevaelus muudavad maailma. Kõik on meie endi kätes. Seepärast pani Keskkonnaagentuur kokku 20 soovitust, kuidas igapäevases elus keskkonda säästvamaid valikuid teha.

1. Vaata, milliseid märgiseid tooted pakenditel kannavad. Eelista keskkonnateadlikult ning väikese ökoloogilise jalajäljega toodetud tooteid. Tunned need ära luige- ja lillekujulise märgise järgi ning loodusele sõbralikke valikuid leidub nii ehitusmaterjalide, kodukeemia kui ka majutusasutuste seas nii Eestis kui ka mujal maailmas.

2. Jälgi, kuidas on tooted ja kaubad pakendatud ning ära pakenda neid ostes ise üle (asetades näiteks vaakumpakis toote omakorda kilekotti jms).

3. Poodi minnes võta kaasa oma korduvkasutatav kott, kohapealt ostes kasuta võimaluse korral mitte plastik- vaid paberkotti.

4. Õpi sorteerima prügi ning püüa see komme endale ja oma lähedastele või kolleegidelegi sisse harjutada. Spikri leiad siit: http://www.tallinn.ee/est/prygihunt/Prugi-sorteerimise-juhend

5. Ole eeskujuks ja loo trende. Näita poes käies, et pakendite korduvkasutamine on hea idee ning kui palud kohvikus kallata kohvi papptopsi asemel Sinu kaasasolevasse termostassi, on see märk keskkonnateadlikust käitumisest

6. Kokka kodus või eelista kaalukaupa, siis saad osta täpselt nii palju või vähe, kui tegelikult vajad ja kasutad.

7. Ütle kindel ei ühekordsetele sööginõudele. Milleks neid papptaldrikuid, plastkahvleid-ja lusikaid arutult raisata?

8. Eelista vaheampsudeks pakendivabu suupisteid – puuvilju, pähkleid, seemneid, köögivilju.

9. Valmis kodukeemia kasutamise asemel tuleta meelde ema või vanaema soovitused, kuidas naturaalseid aseaineid kasutades (äädikas, sooda, vesi või biolagunevad puhastusvahendid) on võimalik sama tulemust saavutada.

10. Loobu ühekordsetest raseerijatest ning proovi vahelduseks habemegeeli või vahu asemel vahuseepi ja vahutit.

Põhjamaade luigemärgis

11. Kogu ja vii panditaara automaati. Niisamuti toimeta ka tühjaks saanud patareidega. Poolikuid vanu pihusteid, kemikaalipurke, suruõhuga täidetud balloone ja muud kodukeemiat ära tühjenda kraanikaussi või WC potti.

12. Kodutehnikat (või lambipirne) ostes jälgi nende energia- ja veetarvet, mis on pakendile märgitud. Püüa eelistada neid, mis teevad ära sama töö, kuid teistest olulisemalt säästlikumalt.

13. Loobu paberarvetest ja otsepostist. Paljusid asju saab tänapäeval tellida e-arvena või digitaalsel kujul.

14. Kingi inimestele pigem emotsioone ja elamusi, mitte asju.

15. Selle asemel, et omada, proovi pigem laenutada või neid kaaslastega jagada (nii raamatuid, sõiduvahendeid, riideid jms).

16. Ennast või toidunõusid pestes ära lase veel niisama joosta. Kasuta kraaninuppu ning lase see voolama vaid siis, kui vaja.

17. Ruumidest lahkudes tõmba pistikust välja asjad, mis seal niisama voolu neelavad (näiteks mobiili laadimisjuhe, mis pärast töö tegemist sinust kontakti edasi seisma jääb).

18. Selle asemel, et harjutada end taarasse villitud veega, eelista joogiks kraanivett. Nii töökohal, kodus kui ka väljas einestades.

19. Püüa oma päevaseid liikumisi ette planeerida ning kasuta üksinda autos sõitmise asemel ühistransporti, kondimootorit või auto jagamise teenust.

20. Kui töö ja töökoht seda võimaldab, proovi kasutada kaugtöö võimalust.

Euroopa Liidu ökomärgis

Autor: Valdo Jahilo, Keskkonnaagentuur

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700