30. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

6 võimalust, kuidas nutitelefoniga veidigi kasulikumalt aega veeta

Foto: Pixabay
Nutitelefonid ja sotsiaalmeedia on teada-tuntud ajaraiskajad, kuid on olemas ka mõned kavalad tegevused, kuidas vabal hetkel nutitelefonist ka midagi kasulikku välja pigistada.

Tele2 tootedirektori Katrin Aroni sõnul kasutab 38 protsenti 16–24-aastastest Eesti noortest nutitelefoni iga päev enam kui kolm tundi. “Suur osa sellest kulub Facebooki, Twitteri ja Instagrami kerimisele, millest ei jää inimese ellu mingit püsivat väärtust ja tegemist on lihtsalt ajaviitega. Samas tuleb kõigil teinekord ette näiteks järjekorras ootamist, mille jooksul saab tegelikult maailma parandada või kasvõi iseennastki aidata,” ütles Aron.

1. Õpi selgeks võõrkeel. Eestlaste väljamõeldud Lingvist ja maailmas hästi populaarsed Duolingo ja Memrise võimaldavad teiste tegemiste vahepeal võõrkeeli õppida. Lisaks saab võtta tuntud ülikoolidest tasuta videoloenguid kitarrimängust kvantfüüsika alusteni – coursera.org.

2. Aita teisi. Vaba hetke saab kasutada ka teiste aitamiseks. Charity Milesiga teenib jala kõnnitud või rattaga sõidetud kilomeetrite eest heategevuseks raha. Tegelikult on annetused juba varem kogutud, aga niimoodi saate aidata otsustada, kuhu seda kasutada.Give 2 Charity küsib heategevusele vastutasuks mõningaid asukohaandmeid ja palub täita küsitlusi.

3. Aita teadlasi. Sarnaselt arvutigasaavad teadlased kasutada nutitelefoni andmetöötlusvõimsust ühiskonna hüvanguks. Folding@Home aitab niimoodi uurida valke, et leida ravim Ebola ja Alzheimeri tõve vastu.Berkeley Ülikooli väljatöötatud MyShake kasutab telefoni maapinna värinate tuvastamiseks. Lugemid lisatakse üleilmsesse andmebaasi ja nii saab maavärinaid paremini avastada ja ennustada.

4. Paranda enesetunnet. Meditatsioonirakendused, nagu Headspace ja Calm aitavad teha rahustavaid harjutusi.

5.  Laienda silmaringi. Loe Wikipedia päevaartiklit või õpi Dictionary.comi rakendustest üks uus sõna päevas. Blinkist sisaldab populaarteaduslike raamatute olulisemaid ideid.

6. Arenda loomingulisust. Asenda monotoonne telefonimäng või suhtlusmeedia millegagi, mis aju tööle paneb. Näiteks Ulysses parandab kirjutamisoskust ning SketchBookiga saab mobiilis päris edukalt joonistada.

Autor: Katrin Aron, Tele2 Eesti tootedirektor

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700