11. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötamine riigipühade ajal

Foto: Pixabay
Et vältida töövaidlusi ja segadust tööpäeva lühendamise, töötasu arvestamise ja ületunnitöö tasustamisega, tuleks jõulupühadel ja aastavahetusel töötamise nüansid varakult üle vaadata.

Lugeja küsib:

Kuidas arvestatakse 2017. aasta jõulupühade ajal tööaega osalise ja täistööaja puhul ning graafikuga töötamisel?

Vastab Kaire Saarep, Tööinspektsiooni nõustamisjurist:

Töölepingu seaduse (TLS) § 53 kohaselt lühendatakse uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja jõululaupäevale eelnevat tööpäeva kolme tunni võrra. See tähendab seda, et detsembris on kaks lühendatud tööpäeva. Need on 23. ja 31. detsember. Kui töötaja tööpäev langeb 23. ja/või 31. detsembrile, siis tuleb seda tööpäeva lühendada. Eestis kehtivad õigusaktid ei ole kehtestanud tööpäeva lühendamise osas erisusi osalise ja täistööaja vahel. Samuti puuduvad erisused selles osas, kui pikk on töötaja tööpäev. Näiteks kui töötaja tööpäev on tavapäraselt 3 tundi, siis TLS §-s 53 nimetatud riigipühaeelsel päeval on tal vaba päev. Seega igal juhul tuleb töötaja tööpäeva lühendada, kui see satub 23. ja/või 31. detsembrile, ka siis kui nimetatud päev langeb laupäevale või pühapäevale. Seaduse eesmärk on lühendada riigipühale eelnevat reaalset tööpäeva.

Kui ettevõtte tegevus ei võimalda tööpäeva lühendada, siis tuleb tööandjal saavutada töötajaga kokkulepe tööpäeva lühendamata jätmiseks. Kokkulepe tuleb saavutada graafiku koostamise ajal. Ilma kokkuleppeta ei saa tööpäeva lühendamata jätta. 

Lisaks tasub tähele panna, et kui töötaja tööpäev langeb TLS §-s 53 toodud riigipühaeelsele päevale, siis mõjutab see kalendaarset tööajanormi ehk normtundide arvu.

Töötasu osas on oluline teada, et kui tööpäeva lühendamata jätmine tekitab ületunnitöö, siis selle eest tuleb TLS § 44 lg-te 6 ja 7 kohaselt tasustada tasulise vaba ajaga või kokkuleppel 1,5-kordse töötasuga. Tööpäeva lühendamata jätmine võib, kuid ei pruugi summeeritud tööaja korral tekitada ületunnitöö. TLS § 44 lg 1 kohaselt selgub ületunnitöö arvestusperioodi lõpus. Riigipühal töötamise eest maksab tööandjal 2-kordset töötasu (TLS § 45 lg 2). Riigipühad detsembris on 24.–26. detsember.

Lugu on ilmunud raamatupidaja.ee portaalis.

RIIGIPÜHAD JA PUHKEPÄEVAD 2018. AASTAL

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700