Autor: Heidi Vihma • 15. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: talukohvik on tulnud pealinna

Torokse talupood-kohvik on end hubaselt sisse seadnud ühes Kalamaja keldris.
Foto: Raul Mee
Esimesena jääb Vana-Torokse talupood-kohvikusse sisenedes silma pliit koos alumiiniumpottidega – oh, kui kaua pole selliseid natuke lömmis nõukogudeaegse köögikultuuri tunnistajaid enam näinud!

Tundub, et need kulinaaria ajaloo tunnistajad kaasaegsest söögitegemisest enam siiski osa ei võta. Teadagi – alumiiniumnõud on ju tunnistatud ebatervislikuks. Aga nagu aastakümnete eest, särisevad ka nüüd pannil õlis (või äkki hoopiski ehedas searasvas?) keedukartuliviilud. Kes mäletavad, need teavad – palju rasva, natuke kannatlikkust ja lohvakast külmaks läinud keedukartulist saab krõbeda kuldse koorukesega soustilisandi.

 

 

Foto: Raul Mee

Söögikoht põhitöö kõrvalt

Perede tervise nimel – gurmaanide maitsele, leian koduleheküljelt Vana-Torokse talu ettevõtmiste juhtmõtte. Tegemist on suitsulihatoodete valmistamisel spetsialiseerunud taluga, kes põhitöö kõrvalt on leidnud aega ka Tallinnas talupoe ja kohviku pidamiseks. Talukohvik on pealinna hipsterilinnajaos juba kaks aastat vastu pidanud. Viimasel korral oli algsest kaubaküllusest alles jäänud põhiliselt küll vaid maitseained, kuid ehk mul lihtsalt ei vedanud ajastusega.

Tõenäoselt ma ei eksi, kui arvan, et tegemist on Eesti ainsa taluga, kes pealinnas oma kohvikut ja poodi peab. Talutoidu hõllanduses ma Kalamaja keldris asuva söögikohakese üles otsisingi. Menüüs on päeviti väikesed muudatused, kuid püsib enam-vähem ühesugune: paar suppi, üks vorstiroog, üks liharoog, vahel sekka ka kana, lasanje jms.

Toit-jook:6

Teenindus:7

Interjöör: 8

Kokku 21/30

Supiga ei koonerdata

Vesi on laudadel lahkelt võtta, teenindus on samuti lahke ja rõõmus. Kolme roa kokkuarvamine esimesel katsel ei õnnestunud – üks jäi välja ja arve tundus kahtlaselt väike. Teisel katsel läks aga seegi õnneks.

Panime oma lõuna kokku frikadellisupist, verivorstipraest ja guljašist. Supi parimaks omaduseks oli tema kogukus – kahe ja poole euro eest oli leemekest ja lihapallikesi küllalt, soolaga kokkuhoid oleks aga maitsele kindlasti kasuks tulnud.

Praadide peamine komponent oli ülepraetud ahjukartul – seesama, millega olime juba leti juures kohtunud. Guljašil täiendasid kartulit mõnusad lihaviilukad ning ohtralt sousti, vorstiprael aga kaks verivorstijupatsit koos natukese pohlamoosi ja külma praekapsaga. Hind mõlemal kuus eurot, millega minu arvates platseerub Vana-Torokse omataoliste soustikartulipakkujate hulgas kindlale liidripositsioonile.

Muidugi, mis tal viga, võivad teised kadedalt ohata – ta ju Kalamajas, kus peadpööritavas tõusus olevad kinnisvarahinnad ei jäta ka sousti-kartuli hinnale mõju avaldamata.

Omanik: Ädu-Krõõt Kaarliwww.facebook.com/toroksekohvik

Aadress: Soo 26, Tallinn

Telefon: 670 6117

Avatud: E–T 8.30–17, K–P 8.30–21

Pearoogade hinnavahemik: 6 eurot

Koduleht:

Foto: Raul Mee

Kartuliroogade maitsvaim lisand, verivorst, oli talu omatoode, kuid poe jaoks neid veel ei tehta, ütles teenindaja, kui tahtsin neid kaasa osta. Järgmisel päeval olid need küll veel menüüs kirjas, kuid kella üheks, kui mina kohvikusse jõudsin, juba kõik otsas.

Sisekujundusega tundub olevat rohkem vaeva nähtud kui toiduvalmistamisega. Kohvik on end poolkeldrikorrusel vägagi hubaselt sisse seadnud. Meeleolu loovad servamata laudadest konstruktsioonid, vana aja nõud, millest osa võib olla juba mitmendal taaskasutusringil, vaibad, pildid seintel, toalilled, värvilised laudlinad.

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

 

Baojaam, Kopli 1, Tallinn, november 2017

Mon Repos peakoka korrus, Narva mnt 92, Tallinn, november 2017

Moon, Võrgu 3, Tallinn, oktoober 2017

Parrot MiniBar, Vana-Posti 7, Tallinn, september 2017

Rae Meierei, Dunkri 5, Tallinn, september 2017

GOSPA restoran, Tori 2, Kuressaare, Saaremaa, august 2017

Loona mõisa restoran, Loona küla, Kihelkonna vald, Saaremaa, august 2017

“Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700