4 nõuannet, kuidas jõulude ajal targalt ja säästlikult pakkida

pakk

Jõulud on lisaks pühadeajale ka suhteliselt jäätmerohked ajad. Näiteks Ühendkuningriigis kasutatakse jõulude ajal igal aastal 300 000 tonni pakkematerjale.

Sellega saaks Londoni sümboli Big Beni ära pakkida 260 000 korda. Kui samad pakendid üksteise järele maha laotada, ulatuks rada Londonist Lapimaale üle 100 korra. Seega suure pakendamise kõrval tasub mõelda ka sellele, kui palju jäätmeid jõuluajal tekib ning võimalusel suurema prügi tekkimist vältida.

Dell EMC sotsiaalse vastutuse osakonna juht Louise Koch annab mõned kasulikud nõuanded, kuidas jõulukinkide pakkimist ning ka muid tegevusi veidi efektiivsemalt ning keskkonnasõbralikumalt teha.

 1. Valmistu kingitusteks

Kinkepaberi kinkide ümbert rebimine on laste seas tavaline. Selleks tasub valmistuda ning panna valmis kolm suurt prügikotti, et eri sorti pakendeid sorteerida. Samuti tasub võimalusel kinkepaberit alles jätta, et seda saaks ja tuleval aastal kasutada. Kindlasti tasub alles hoida kinkekotid. Sellisel juhul on võimalik säästa nii raha kui ka keskkonda.

 1. Tarbi vastutustundlikult

Kuigi nõude pesemine võib olla tüütu, siis ühekordsete nõude kasutamine tekitab märkimisväärses koguses prügi. Seega igal juhul tasub eelistada päris nõusid. Kui on mingil põhjusel kindlasti tarvis ühekordseid nõusid kasutada, siis tasub valida need, mis on taaskasutatavad või komposteeruvad. Selleks peaks pakendi peal olema ka vastav sildike.

 1. Otsi taaskasutuse märgistust

Kõiki pakendeid pole kahjuks võimalik taaskasutada, kuid paljusid on. Seega enne ostu sooritamist tasub taaskasutuse märgistust pakendilt otsida juba poes. Sellisel juhul on võimalik taaskasutamist juba varakult planeerida.

 1. Enne uue muretsemist anna vana ära

Enne jõule on paljude kodudes vanu mänguasju, tehnikat ja riideid, mille asemele tulevad jõuluajal uued. Seega tasub mõned asjad ära anda, et uute jaoks ruumi teha. Selleks on enamasti olemas taaskasutuskeskused, kuhu saab viia nii riideid kui ka tehnikat. Sellisel juhul on võimalik vältida vanade asjade prügisse viskamist, mis on tehnika puhul keskkonnale äärmiselt kahjulik.

“Kui kasvõi üks neist nõuannetest pühade ajal ning ka uuel aastal ellu viia, võib tekkida positiivne liblikaefekt, mis võib sääste energiat meie kodudes ning ka keskkonda laiemalt. Seega enne kui pühademeeleolu kätte jõuab, tasub võtta hetk, et mõelda sellele, kuidas seda aega säästlikumalt veeta, et luua säästlik eluviis,” ütles Koch.    

 

Osale arutelus

 • Agnė Adomaitytė

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Tallinna Õpetajate Maja – väärikas peo ja koolituskoht vanalinna südames

Tallinna Õpetajate Maja on raekoja platsi ääres asuv kolmest majast koosnev kompleks, kus on võimalik korraldada pidusid, konverentse, koolitusi, vastuvõtte, kontserte ja palju muud.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine