Restoranitest: maalikunst kohtub köögikunstiga

Stenhus
Schlössle hotelli restoran Stenhus asub keskaegse hoone keldri võlvide all.

Võimaluses õhtustada kohas, kus on peatunud Walesi prints Charles, Saksa president Roman Herzog, Belgia kuninganna Paola ja Kenti prints Michael, pole midagi erakordset – Schlössle hotelli restoran Stenhus on avatud kõigile.

Schlössle tähendab väikest lossi ehk lossikest ja vastuvõtt oligi mitte ainult lossikese,vaid lausa lossi vääriline.

Külluslikust vastuvõturuumist restorani minnes vaimustus mõnevõrra lahtus – kelder jääb keldriks, ükskõik kui uhkelt kaarduvad ta võlvid. Tõsi, keskaegses võlvkeldris on omajagu eksootikat, mis sobikssuurepäraselt mõne rustikaalse või keskaegse menüüga restoranile. Schlössle detailideni lihvitud vastuvõturuumi järel on see aga liiga maalähedane.

 

Kokandus – kunst või käsitöö?

Iga natukese aja tagant arutleb gurmeemaailm küsimuse üle, kas koka töö on kunst või käsitöö. Vahepeal kaldus see rohkem kunsti poole – tipprestoranide taldrikutele ilmus rohkem loomingut kui toitu, täpid ja triibud olid olulisemad kui kõhu täitmine. Nüüd on täppide ja triipudega tagasi tõmmatud, kunsti ja käsitöö piir on aga ikka ebamäärane.

Schlössle hotelli restoran Stenhus tundub selles küsimuses olevat võtnud kindlaseisukoha, ühendades maalikunsti köögikunstiga: enam ei kanna road kulinaariasttuttavaid nimesid, vaid on hoopiski nimetatud maalikunsti šedöövrite järgi. Eelroad juhatab sisse Claude Monet “Loojang Seine’il”, pearoad Vassili Perovi “Linnupüüdja”, desserdid Pieter Brueghel vanema “Paabeli torni ehitus”. Vahepeale jäävad Malevitši, Manet’, Boschi, Levitani, Klee, Aivazovski, Rembrandti jt teosed.

Iga roa juures on vastava kunstiteosefoto, aga et tegemist on ikkagi toiduga, siis ka komponendid, millest “kunstiteos” koos seisab: kitsejuust, pestod ja leivakrõps Malevitšil; avokaadokreem, roheline õli, krabiliha, forellimari Levitanil; marmor ribeye steik, mustjuur, sibulahelbed, metsaseened Rembrandtil.

Tõenäoliselt on need maalid, millest köögikunstnik, kelle nime jätab menüü avalikustamata, on saanud inspiratsiooni. Inspiratsioon pole teatavasti kopeerimine, pealegi on maali- ja köögikunsti vahendidväga erinevad, nii et erilist sarnasust me otsima ei hakanudki. Polnud ka võimalik – restoranis valitsev hämarus ei toeta värvide ja vormide mängu.

 

Tursafileed esindab Klee, steiki Rembrandt

Menüüst meelepärast valides seisin täiestiuudse probleemi ees – kas toitudevalikul lähtuda kunstnikust ja tema teosestvõi kulinaarsest toorainest. Paul Klee on ju vägagi intrigeeriv kunstnik, aga kas tursafilee ja hernekreem suudavad intriigiüleval hoida? Ja kui tellida Jean-Étienne Liotard’i
“Šokolaadineiu”, siis mis kujul ilmuvad lubatud kolm erinevat sorti šokolaadi?

Teenindus oli igati kõrge kunsti ja luksushotelli vääriline. Kunsti ja kulinaaria sidumisel oli ettekandja meile suureks abiks. Vaatamata tema mõnevõrra napileeestikeelsele sõnavarale saime enam-vähem aru, millest “kunst” koosneb ja kuidas see on valmistatud.

Ainult et kogu selle kunstimängu juures jäi toiduelamus üsna tagasihoidlikuks. Maalikunst, mis sest, et pisikeste reprodena, mängis seekord köögikunsti – kui selline asi tõesti eksisteerib – kaugelt üle.

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

Baojaam, Kopli 1, Tallinn, november 2017

Mon Repos peakoka korrus, Narva mnt 92, Tallinn, november 2017

Moon, Võrgu 3, Tallinn, oktoober 2017

Parrot MiniBar, Vana-Posti 7, Tallinn, september 2017

Rae Meierei, Dunkri 5, Tallinn, september 2017

GOSPA restoran, Tori 2, Kuressaare, Saaremaa, august 2017

Loona mõisa restoran, Loona küla, Kihelkonna vald, Saaremaa, august 2017

“Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Tallinna Õpetajate Maja – väärikas peo ja koolituskoht vanalinna südames

Tallinna Õpetajate Maja on raekoja platsi ääres asuv kolmest majast koosnev kompleks, kus on võimalik korraldada pidusid, konverentse, koolitusi, vastuvõtte, kontserte ja palju muud.

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Küsitlus

Kas osaled võistlusel PARIM SEKRETÄR 2018?

 • Osalen ise
  0%
  0%
 • Soovitan kolleegi
  0%
  0%
 • Soovitan tuttavat sekretäri
  0%
  0%
 • Ei osale ega soovita, kuid jälgin võistlust veebis
  40%
  40%
 • Ei osale ega soovita
  50%
  50%
 • Muu
  10%
  10%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima otsib BÜROOJUHTI

Maxima Eesti OÜ

24. aprill 2018

Teabevara