Schlössle tähendab väikest lossi ehk lossikest ja vastuvõtt oligi mitte ainult lossikese,vaid lausa lossi vääriline.
Külluslikust vastuvõturuumist restorani minnes vaimustus mõnevõrra lahtus – kelder jääb keldriks, ükskõik kui uhkelt kaarduvad ta võlvid. Tõsi, keskaegses võlvkeldris on omajagu eksootikat, mis sobikssuurepäraselt mõne rustikaalse või keskaegse menüüga restoranile. Schlössle detailideni lihvitud vastuvõturuumi järel on see aga liiga maalähedane.
Kokandus – kunst või käsitöö?
Iga natukese aja tagant arutleb gurmeemaailm küsimuse üle, kas koka töö on kunst või käsitöö. Vahepeal kaldus see rohkem kunsti poole – tipprestoranide taldrikutele ilmus rohkem loomingut kui toitu, täpid ja triibud olid olulisemad kui kõhu täitmine. Nüüd on täppide ja triipudega tagasi tõmmatud, kunsti ja käsitöö piir on aga ikka ebamäärane.
Schlössle hotelli restoran Stenhus tundub selles küsimuses olevat võtnud kindlaseisukoha, ühendades maalikunsti köögikunstiga: enam ei kanna road kulinaariasttuttavaid nimesid, vaid on hoopiski nimetatud maalikunsti šedöövrite järgi. Eelroad juhatab sisse Claude Monet “Loojang Seine’il”, pearoad Vassili Perovi “Linnupüüdja”, desserdid Pieter Brueghel vanema “Paabeli torni ehitus”. Vahepeale jäävad Malevitši, Manet’, Boschi, Levitani, Klee, Aivazovski, Rembrandti jt teosed.
Iga roa juures on vastava kunstiteosefoto, aga et tegemist on ikkagi toiduga, siis ka komponendid, millest “kunstiteos” koos seisab: kitsejuust, pestod ja leivakrõps Malevitšil; avokaadokreem, roheline õli, krabiliha, forellimari Levitanil; marmor ribeye steik, mustjuur, sibulahelbed, metsaseened Rembrandtil.
Tõenäoliselt on need maalid, millest köögikunstnik, kelle nime jätab menüü avalikustamata, on saanud inspiratsiooni. Inspiratsioon pole teatavasti kopeerimine, pealegi on maali- ja köögikunsti vahendidväga erinevad, nii et erilist sarnasust me otsima ei hakanudki. Polnud ka võimalik – restoranis valitsev hämarus ei toeta värvide ja vormide mängu.
Toit-jook: 7
Teenindus: 8
Interjöör: 7
Kokku 22/30
Tursafileed esindab Klee, steiki Rembrandt
Menüüst meelepärast valides seisin täiestiuudse probleemi ees – kas toitudevalikul lähtuda kunstnikust ja tema teosestvõi kulinaarsest toorainest. Paul Klee on ju vägagi intrigeeriv kunstnik, aga kas tursafilee ja hernekreem suudavad intriigiüleval hoida? Ja kui tellida Jean-Étienne Liotard’i
“Šokolaadineiu”, siis mis kujul ilmuvad lubatud kolm erinevat sorti šokolaadi?
Teenindus oli igati kõrge kunsti ja luksushotelli vääriline. Kunsti ja kulinaaria sidumisel oli ettekandja meile suureks abiks. Vaatamata tema mõnevõrra napileeestikeelsele sõnavarale saime enam-vähem aru, millest “kunst” koosneb ja kuidas see on valmistatud.
Ainult et kogu selle kunstimängu juures jäi toiduelamus üsna tagasihoidlikuks. Maalikunst, mis sest, et pisikeste reprodena, mängis seekord köögikunsti – kui selline asi tõesti eksisteerib – kaugelt üle.
Peakokk: Timofei Monahhov
Omanik: AS Schlössle Hotel Group
Aadress: Pühavaimu 13/15, Tallinn
Telefon: 699 77 80 Avatud: 12–23
Pearoogade hinnavahemik: 19–29 eurot
www.schloesslehotel.com
Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid
Baojaam, Kopli 1, Tallinn, november 2017
Mon Repos peakoka korrus, Narva mnt 92, Tallinn, november 2017
Moon, Võrgu 3, Tallinn, oktoober 2017
Parrot MiniBar, Vana-Posti 7, Tallinn, september 2017
Rae Meierei, Dunkri 5, Tallinn, september 2017
GOSPA restoran, Tori 2, Kuressaare, Saaremaa, august 2017
Loona mõisa restoran, Loona küla, Kihelkonna vald, Saaremaa, august 2017
“Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.