26. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis on motivatsioon?

Foto: Pixabay
Tallinna Ülikooli ja Tööinspektsiooni koostöö raames lahkavad tudengid tööeluga seotud küsimusi, lootuses leida neile vastuseid. Järjekordses postituses on vaatluse alla võetud ka tööelus väga oluline nähtus motivatsioon.

Motivatsioon on jõud, mis meid edasi liikuma sunnib ning mida me kõik elutegevuseks vajame. Kindlasti on suurem osa meist tabanud ennast mõtisklemast selle üle, et puudub motivatsioon teatud vaimse või füüsilise tegevuse teostamiseks. Ärge laske neil mõtetel ennast häirida, sest see on samuti üks osa motivatsiooni kujunemisest.

Motivatsioon on personaalne

Inimestel on erinevad tujud ja meeleseisundid, mis kujundavad meie käitumist ja olemust. Motivatsioon peitub kuskil meis kõigis. Sisemist jõudu ammutab iga üks vägagi erinevatest ja isiklikest allikatest –  ühtedel aitab kiitus sihile lähemale jõuda, teistele aga piisab vaid finantsilisest turgutusest. Kõik sõltub sellest, mis tüüpi on inimene ja kuidas tema mõttemaailm kannustab tulemuse saavutamiseks vajalikke samme astuma.

Kui suur võib olla motivatsioon?

Motivatsiooni suuruse arvutamiseks pole vastavat ühikut ega mõõteriista veel leiutatud, kuid seda saab mõõta tehtud tegudega. Enda eest seismine ja kohustuslike toimingute lõpule viimine võib olla motivatsiooni peegeldus. Motivatsiooni võib samuti tõlgedada kui negatiivset kogetud nähtust. Seda sel juhul, kui see erinevatest teguritest tingituna puudub. See väljendub tihtipeale enese jaoks määratletud kohustuste mitte sooritamises või tähtaegade ignoreerimise näol.

Kuidas motivatsiooni olemasolu enesele teadvustada?

Motivatsiooni tajumiseks on kaks levinud meetodit. Esiteks on motivatsioon, mida me tajume väliselt ning teiseks on olemas sisemine motivatsioon. Väline nagu nimigi ütleb, tuleneb meid ümbritsevatest nähtustest või teguritest – näiteks rahalise premeerimise või teatud liiki tunnustuse näol. Teistelt inimestelt saadav tähelepanu on meie jaoks ääretult oluline ja paneb meid endast rohkem andma. Väliseks motivaatoriks on ka töökad kolleegid, kelle pühendumus tekitab soovi olla sama konkuretsivõimeline . 

Sisemine motivatsioon on selle kõige meeldivam ning puhtaim vorm, mida ei ole mõjutanud välised tegurid – see tähendab, et kannustab miski muu kui näiteks raha või tunnustus. Töö juures võib parajasti pooleli olla põnev projekt, millega on pidev soov tegeleda, seda isegi vabal ajal ning tööst eemal olles.

Kas motivatsiooni saab kunstlikult tekitada?

Motivatsiooni tekitamine läbi iseendale valetamise ei kanna tihtipeale vilja. Inimestel puudub motivatsiooni reguleerimiseks lüliti. Samuti ei ole olemas kõrge motivatsiooni sisaldusega toitaineid. Inimkonna jätkusuutlikuks arenguks oleks see muidugi geniaalne leiutis. Reaalsuses on vaja motivatsiooni tekitamiseks ikkagi elulisi situatsioone nagu enda oskuste proovile panek. Tähtis on leida väljakutseid, mis võimaldavad regulaarselt ennast ületada, proovida tegeleda millegi teistsugusega, mis murraks rutiini ning aitaks avastada enda sees varjus olevaid külgi.

Motivatsioon ja töötamine

Iga tööandja unistus on kiire, tähelepanelik ja hoolikas töötaja. Motiveeritud tööline tagab tehtud töö tipptasemel kvaliteedi ning kasutab seejuures ka ohutuid töövõtteid. Tööandja jaoks on motiveeritud töötaja võrdeline lotovõiduga. Võta ennast kokku ja ära jäta enda muresid ainult endale, sest tööandja kohustuseks ongi tagada, et tellitud tööd oleksid sooritatud kiirelt, perfektselt, kuid samal ajal nauditavalt. Motiveeri ennast rääkima asjadest, millele  tagasiside andmine võib esialgu tunduda hirmutav. Iga tööandja huvides peab olema muuhulgas ka töötajate ohutuse tagamine. Seega on oluline jagada informatsiooni – ka sellist, mis esmapilgul ei pruugi tööandjale meeldida. Probleemide lahendamine aga tõstab töötajate motivatsiooni.

Kuidas ennast ja teisi motiveerida?

Kiireks motivatsiooni puhanguks on olemas mõned nipid. Tegelikkuses toimivad need siiski hetkeliselt. Pikas perspektiivis tuleks käituda natuke teistmoodi. Mõtle läbi miks sa midagi teed, mida see sulle annab ning mis on selle kasutegur.

On oluline teada, et töö edukas jätkamine on võimalik ainult siis, kui selle tegemisel  mängivad rolli nii sisemine kui välimine motivatsioon. Ütlus, et tee ainult seda, mida su hing ihaldab, on müüt, mis reaalsuses ei pruugi soovitud eneserahulolu tagada. Arved vajavad maksmist ning leib tuleb lauale tuua. Tuleviku väetiseks on oluline meeles pidada, et pikaaegselt vihatud töö võib viia tõsisemate tagajärgedeni. On oluline leida endale see sobiv väljund, mis jätaks ruumi eneseteostusele, kuid tagaks ka materiaalse kindlustatuse ja heaolutunde.

Allikas: Tööelu.ee

Autor: Fred Saul

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700