1. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Testi, kui hästi sekretäriks sobid

Pixabay
Foto: test
Kutsesobivuse test ütleb, et kolm ideaalse sekretäri omadust on ettevõtlikkus, konventsionaalsus ja intellektuaalsus. Kui järgmist testi täites kriipsutad alla tähed E, K ja I, või vähemalt kaks neist, võid olla kindel, et valisid endale õige ameti.

Loe allpool olevad John L. Hollandi karjääristiilide kirjeldused läbi ja vali kolm tähte, mis sind enim iseloomustavad. Nopi välja need, mille juures tunned kõige rohkem, et jutt käib sinust. Kui kolm valitud, proovi need omakorda pingeritta panna. Näiteks EKI või SAE või ISP. Selgitused leiad kirjelduse lõpus.

P iseloomustamiseks sobilikud sõnad on asjalik, konkreetne, tasakaalukas, materiaalne, alalhoidlik, tagasihoidlik, otsekohene, püsiv.

Talle meeldib töötada konkreetsete asjade, masinate, tööriistade, materjalide ja loomadega. Eelistab tegevusi, mis nõuavad kehaliste võimete rakendamist, füüsilist vastupidavust ning tehnilisi teadmisi. Soovib, et tema töö tulemused oleksid silmaga nähtavad ja käega katsutavad. Tunneb ennast paremini töökeskkonnas, kus lähenetakse asjadele lihtsalt ja otsekoheselt.

Talle ei meeldi tegevused, mis nõuavad vaba eneseväljendust, subjektiivsust, abstraktset mõtlemist ja aktiivset suhtlemist teiste inimestega. Sotsiaalseid suhteid peab vähetähtsaks ning on neis tavaliselt passiivne pool. Eelistab osavõtja või realiikme rolli liidri rollile.

****

I iseloomustamiseks sobilikud sõnad on analüütiline, ratsionaalne, teadmishimuline, kriitiline, hea üldistus- ja kujutlusvõimega, sõltumatu ja originaalse mõtlemisega. Oma loomult on introvertne, kinnine ja väheseltsiv.

Talle meeldib teoreetilist laadi ülesannete lahendamine – füüsikaliste, bioloogiliste, sotsiaalsete või kultuuriliste nähtuste uurimine, teadustöö või projekteerimine, probleemide püstitamine ja neile vastuste otsimine, andmete kogumine, nende töötlemine, tulemuste tõlgendamine ja rakendamine. Paneb end maksma teadmiste ja vaimsete võimete kaudu.

Eelistab töökeskkonda , kus hinnatakse eruditsiooni, teaduslikku mõtlemist, loovust, sõltumatust ning kus saab rahuldada vaimset uudishimu ja arendada oma tööstiili.

Talle ei meeldi tegevused, kus oodatakse juhtimisoskusi ja aktiivset suhtlemist teiste inimestega. Samuti ei meeldi talle üksluine füüsiline töö.

****

A iseloomustamiseks sobilikud sõnad on intuitiivsus, hea kujutlusvõime, loomingulisus, sõltumatus, paindlikkus, ebakonventsionaalsus, heakskiitu ja tunnustust ootav, introvertsus. Tema maailmapilt on keerukas, mõtlemisviis originaalne ning tal on mitmekülgsed huvid ja rikas fantaasia. Ta ei talu jäiku ettekirjutusi ega rutiinset tegevust. On sisemiselt väga tundlik, välises käitumises võib aga ilmutada impulsiivsust ja spontaansust.

Talle meeldib töötada sõnade, muusika või teiste kunstiliste vahenditega, et luua kunstilist tulemust. Eelistab loova iseloomuga tegevusi – kujutavad kunstid, muusika, kirjanduslik looming, teater, kino, fotograafia vms. Tunneb ennast hästi loomingulises töökeskkonnas, kus toetatakse omanäolist, fantaasiaküllast ja tundlikku eneseväljendust.

Talle ei meeldi maskuliinsed tegevused, nagu sport, autoremonditööd jms. Väldib rutiinset tööd ja arvukaid suhteid teiste inimestega.

****

S iseloomustamiseks sobilikud sõnad on inimsõbralik, abivalmis, kannatlik, taktitundeline, mõistev, lahke, sooja südamega, suuremeelne, koostöövalmis, vastutustundlik, ekstravertne, domineeriv. Probleeme lahendades toetub rohkem emotsioonidele ja tundmustele kui loogikale. On ise teadlik vajadusest südamlike suhete järele, kuid sageli ei teadvusta endale, et vajab imetlust, võimu ja endast sõltuvaid.

Talle meeldivad tegevused, mis on seotud inimsuhetega. Eneseteostuse leiab kaasinimeste õpetamises, kasvatamises, ravimises, abistamises või nõustamises. Oskab ja tahab suhelda, peab lugu teiste inimeste seltskonnast, ei armasta üksi tegutseda. Oma suhtlemiskogemusi ja -oskusi kasutab sageli teiste käitumise muutmiseks. On kohanemisvõimeline, heade juhiomadustega. Tema kõne on voolav ja mõjub veenvalt, vahel võib olla hea ilukõneleja. Esineb meeleldi avalikkuse ees, talle meeldib kirjutada. Tal võib olla loomingulisi harrastusi.

Talle ei meeldi tegevused, mis nõuavad kehalisi võimeid ja vilumisi või tegelemist masinatega.

****

E iseloomustamiseks sobilikud sõnad on enesekindel, suhtlemisjulge, ennast maksmapanev, edasipüüdlik, ekstravertne, veenev ja kõrge tunnustusvajadusega. Oskab sõna seada, talle meeldib esineda ja olla tähelepanu keskpunktis. Hindab meeskonnatööd ja oskab hästi teisi inimesi motiveerida. Tema suhtlemisoskused on ehad, kuid puudu võib jääda oskusest luua emotsionaalseid suhteid lähedastega. Stressist püüab vabaneda üliaktiivsusega.

Talle meeldib töötada koos teiste inimestega, tegeldes müümise, juhtimise, organiseerimise, veenmisega. Eelistab jõulisi, juhtivaid rolle, kus saab rahuldada oma vajadusi olla dominantne ja tunnustatud. Probleemide lahendamisel, juhtimisel, korraldamisel ilmutab praktilist taipu ja veenmisoskust. Meeldib aktiivne, liikuva iseloomuga tegevus. Tunneb ennast hästi töökeskkonnas, kus julgustatakse võistluslikkust, energilisust, riskijulgust, juhtumis- ja kõneoskust. Ettevõtlikud isiksusetüübid leiavad rakenduse mitmesugustel juhtivatel ametikohtadel ja arenguprojektide elluviimisel nii riiklikes institutsioonides kui erasektoris.

Talle ei meeldi suurt keskendumisvõimet ja püsivust nõudvad tegevused. Häirivalt mõjuvad igasugused kitsendused, igavaks hindab käelisi ja mittesotsiaalseid akadeemilisi tegevusi.

****

K iseloomustamiseks sobilikud sõnad on konservatiivne, korralik, täpne, puhas, metoodiline, korda ja süsteemi armastav; soovib jätta endast head muljet. Läheneb probleemidele tavapäraselt ja praktiliselt, järgib väljakujunenud norme ja ettekirjutusi, on ettevaatlik uuenduste suhtes.

Talle meeldib töötada andmetega, kirjutada aruandeid ja ärikirju, hoida ja korrastada dokumente. Tema tegevuse eesmärgid ja taotlused on seotud ühiskonna tavadega. Eelistab selgelt reeglistatud elukutseid ja passiivse iseloomuga tegevusi, kus on selge, mida teha ja kuidas teha. Meeldib täita ülesandeid, mis nõuavad konkreetset sõnalise ja matemaatilise info töötlemist.

Tunneb ennast paremini töökeskkonnas, kus peetakse oluliseks distsipliinitunnet, visadust, organiseerimis- ja kantseleitööoskusi. Konventsionaalsed isiksusetüübid leiavad rakendust erinevates firmades ja asutustes infotehnoloogiliste lahenduste juurutamisel, riigi- ja omavalitsusasutustes.

Talle ei meeldi spontaansust, originaalsust, loovust, juhtumis- ja sõnaosavust nõudvad tegevused. Väldib tegelemist enda ja teiste inimeste tunnetega.

Nüüd vaata oma pingerida ja punktiskoori. Just sellisel määral võiks sinu eneseteostus neid kirjeldusi sisaldada.

Lühidalt, kui kolme sind enim iseloomustanud tüübi hulgas on S – SOTSIAALNE TÜÜP –, tähendab see, et sulle on olulised suhted, maailma parandamine ja tunne, et sinu töö muudab kellegi elu paremaks. Tüüpilised elukutsed: kasvataja, õpetaja, perearst, personalijuht, psühholoog, politseinik, klienditeenindaja jne.

Kui esikolmes on A – ARTISTLIK – tähendab see, et sulle on oluline looming ja raamist välja mõtlemine, aga võib olla ka ilu ja esteetika. Tüüpilised elukutsed: graafik, maalija, kujunduskunstnik, näitleja, kirjanik, arhitekt, reklaamikujundaja, florist, emakeeleõpetaja, karikaturist, fotograaf jne.

P – PRAKTILINE – esikolmes tähendab, et soovid näha asjade tulemust, tahad, et midagi päriselt valmis saab, hindad liikuvat ja tegusat tööd, mitte paigalistumist. Tüüpilised elukutsed: kokk, õmbleja, insener, helitehnik, talunik, sportlane, elektrik, ehitaja, autojuht, aednik, metsavaht jne.

E – ETTEVÕTLIKKUS – tähistab seda, et vajad suuremat vastutust ning soovid näha suurt pilti, oled ehk kehvem alluvana kui eestvedajana, tahad asju ellu viia, sul on kõrge eluenergia. Tüüpilised elukutsed: direktor, projektijuht, müügijuht, telereporter, näitejuht, diplomaat, poliitik, ajakirjanik, tegevjuht, suhtekorraldaja, advokaat, maakler, sekretär jne.

K – KONVENTSIONAALNE – tähendab, et sulle on olulised detailid, kord ja süsteemsus. Tüüpilised elukutsed: programmeerija, raamatupidaja, finantsist, inspektor, postiametnik, sekretär, bibliograaf, arhivaar, teller, laenukonsultant, maksuametnik, valvur, kontrolör jne.

I – INTELLEKTUAALNE TÜÜP – tahab minna teadmistes süvitsi, teda huvitab, miks asjad on sellised, nagu nad on. Neil on soov avastada midagi uut ja asju uuendada ning nad kalduvad seetõttu teaduse valdkonda. Tüüpilised elukutsed: geneetik, bioloog, geograaf, teadustöötaja, astronoom, arheoloog, füüsik, kirurg, matemaatik, assistent, sotsioloog, insener, programmeerija jne.

Lugu on ilmunud Sekretäri erilehes.

 

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700