9. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 nõuannet tööandjale peresõbraliku töökeskkonna loomiseks

Tööandja poolt on oluline juurutada sõbralikku töökeskkonda.
Foto: Pixabay
Töö- ja pereelu vahel tasakaalu leida on alati olnud väljakutse nii tööandjale kui töötajale, kuid tööandja panus õige töökultuuri loomisel on kindlasti investeering, mis suurendab usaldust tööandja vastu ja teeb ka töötajad rõõmsamaks.

Peresõbraliku tööandja algmärgise pälvinud Eesti suurima toitlustusettevõtte Baltic Restaurants Estonia AS personalijuht Gerdi Tilts tunnistab, et näeb oma igapäevapraktikas, kuidas töötajad on rahulolevamad ja pühendunumad, kui tunnetavad tööandja siirast huvi nende murede ja vajaduste vastu. Lisaks on tänu sellele ka töötajate isiklik elu harmoonilisem ning töö- ja pereelu rohkem tasakaalus.

Mitme uuringu kohaselt on just peresõbralikud tööandjad ka konkurentsivõimelisemad ja peresõbralikkusest on saamas järjest olulisem argument ka töökoha valikul.

Tilts jagab mõtteid harmoonilisema ja õnnelikuma töökeskkonna loomiseks Baltic Restaurants Estonia AS näitel.

Hooli oma töötajatest

Kui töö nõuab erirõivastust, tasub investeerida kvaliteetsetesse tööriietesse, -jalanõudesse ja töövahenditesse, mis tagavad töötaja turvalisuse. Samuti aitavad regulaarsed töökeskkonna vaatlused märgata võimalikke ohuolukordi ja panevad töötajaid end turvaliselt tundma. Olenevalt töötajate tööülesannetest ja töö iseloomust, võiks lisada regulaarse tervisekontrolli tegevuste hulka ka terviseprobleeme ennetava iseloomuga analüüse. „Võimalusel tuleb töötajatele tagada tasakaalustatud toidukorrad ja osalemine erinevates tervislikkust ausse tõstvates tegemistes,” selgitas personalijuht.

Enneta tööstressi

Tööandja poolt on oluline juurutada sõbralikku töökeskkonda, mille märksõnad on kuulamine ja märkamine – seda nii saavutusi kui stressiilminguid silmas pidades. Alustuseks tasub investeerida juhtide koolitamisesse, et maandada juhtimisstiili parendades tööstressi tekkimise võimalusi või lahendada stressiilmingute puhul oskuslikumalt erinevaid mureküsimusi. „Koostöös Töötukassaga oleme sel aastal korraldanud „Märka stressi!” töötube, kus said osaleda kõik meie töötajad,” rääkis Tilts, kelle sõnutsi on väga oluline pidada töötajatega regulaarseid vestlusi ning suunata neid ka ise tööstressi märkama ja leevendama.   

Toeta töötaja arengut

Üha enam väärtustatakse tööandjaid, kes võimaldavad töötajatele erinevaid koolitusi oma oskuste ja teadmiste laiendamiseks. Samuti võiks tööandja toetada töötajat ümberõppes, korraldada ise töötubasid ja julgustada töötajaid osa saama ettevõttesisestest karjäärivõimalustest. Erinevad otsused ei pea sündima üksnes juhatuse tasandil – kaasa töötajaid tööprotsesside parendamisse ja saad vastutasuks pühendunumad töötegijad.

Arvesta lapsehoolduspuhkusel olijatega

Lapsehoolduspuhkusel olevaid töötajaid tasub kindlasti ettevõtte tegemistesse kaasata! Nii tunneb töötaja, et on endiselt osa ettevõttest ja oodatud tööle tagasi ka pärast pikemat puhkust. Ühisürituse või koolituse lähenedes jaga teavet ka lapsehoolduspuhkusel olijaga.

Väärtusta töötaja peret

Kuna ka töötajate pered on tööandjale olulised, tuleks nendega võimalusel arvestada. Suurepärane ettevõtmine on ühisürituste korraldamine – nt ühine jõulupidu või meeleolukad ekskursioonid –, kuhu kaasatakse ka töötajate pereliikmeid, tekitades nii lisavõimalusi ühiselt aega veeta. Peresõbraliku ettevõttena võiks tööandja kaaluda ka lisapuhkusepäevade andmise võimalust olulisimate perekondlike sündmuste puhul nagu lapse esimene koolipäev ja lasteaia või kooli lõpetamine, perekonnaliikme pulmad või matused jne.

Artikkel on ilmunud portaalis www.personaliuudised.ee.

Autor: Gerdi Tilts, Baltic Restaurants Estonia AS personalijuht

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700