10. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

8 madala suhkrusisaldusega puuvilja

Foto: Pixabay
Inimesed, kes soovivad suhkrutarbimist kontrolli all hoida, väldivad või vähendavad sageli karastusjookide, šokolaadi või maiustuste tarbimist, ent ei pruugi puuviljadele mõelda.

Kõik puuviljad sisaldavad suhkrut, kuid mõnedel sortidel on selle sisaldus kõrgem kui teistel. 

Millised on parimaid madala suhkrusisaldusega puuviljad, mis sobivad kõigile, kes soovivad oma igapäevast suhkrutarbimist vähendada?

Madala suhkrusisaldusega puuviljad võivad sellegipoolest täita inimese kiudaine-, vitamiini- ja mineraalivajaduse.

Madala suhkrusisaldusega puuviljade hulka kuuluvad:

1. Maasikad

Maasikad, nagu paljud teisedki marjad, on sageli kõrge kiudainesisaldusega ning sisaldavad väga vähe suhkrut.

Kaheksas keskmise suurusega maasikas on ainult ligikaudu 8 grammi (g) suhkrut. Maasikad on ka heaks C-vitamiini allikaks.

2. Virsikud

Vaatamata magusale maitsele sisaldab keskmise suurusega virsik ainult ligikaudu 13 g suhkrut.

3. Murakad

Nagu maasikad, sisaldavad ka need marjad 4-5 g suhkrut, 5,3 g kiudaineid ning 1,39 g valke 100 g kohta.

Lisaks sellele on nad heaks antioksüdantide allikaks.

Huvitav on märkida, et mustikad sisaldavad murakatest ligikaudu kaks korda rohkem suhkrut.

4. Sidrunid ja laimid

Ilmselt pole palju neid, kes valiksid eineks sidruni või laimi. Ent suhkrusisaldusega alla 2 g ühe puuvilja kohta ning kõrge C-vitamiini tasemega on need suurepäraseks täienduseks inimese toidusedelisse.

Sidruni- või laimimahla võib pigistada mineraalvette, et asendada teisi, suhkrut sisaldavaid mullijooke; samuti võib pigistada sidrunimahla salatile spetsiaalse salatikastme asemel.

5. Melon

Populaarse suvevilja, meloni lõik sisaldab ligikaudu 11 grammi suhkrut. Lisaks sellele sisaldab mesimelon ka kaaliumi, C-vitamiini ja rauda.

6. Apelsinid

Ühes keskmise suurusega apelsinis on ligikaudu 14 g suhkrut ning see on ka suurepärane C-vitamiini allikas. Apelsinimahl ja kõik teised puuviljamahlad, mis on ostetud supermarketist, võivad sisaldada suhkrulisandeid. Kui te soovite oma suhkrutarbimist piirata, siis on tavaliselt mõistlikum süüa puuvilja ennast kui juua selle mahla.

7. Greip

See madala suhkrusisaldusega puuvili on populaarne valik hommikusöögiks.

Pool keskmise suurusega greipi sisaldab ligikaudu 11 g suhkrut. Kui greibi maitse tundub liiga terav, võib sellele piserdada veidi mett või Stevia suhkruasendajat.

8. Avokaadod

Avokaadod on peaaegu suhkruvabad. Lisaks sellele sisaldavad need tervislikke rasvu ja kiudaineid.

Artikkel ilmus portaalis www.terviseuudised.ee.

Autor: Medical News Today, tõlkis Kalle Klein

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700