Autor: Heidi Vihma • 12. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: Silverspooni lemmik Gianni

Foto: Raul Mee
Gianni kohviku valisin aasta esimeseks põhiliselt seetõttu, et Silverspooni konkurss tunnistas selle Eesti parimaks kohvikuks. Tahtsin oma silmaga veenduda, kuidas toimib tõeliselt hea kohvik.

Gianni sisekujundus sai valmimisajal kõvasti kiita ja üldist tausta arvestades oli ka seda väärt. Praeguseks on marmor ja kullatised saanud eilseks päevaks, kuid kellele need meeldivad, see tunneb end mõnusalt. Pealegi sobivad kullatised ja muu pseudobaroklik butafooria kohvikutesse paremini kui kuhugi mujale.

Seinasuurused aknad panevad sisekujunduse konkureerima aknatagusega ja see pole mitte just meeldivaimate hulgast. Ühelt poolt avaneb vaade tiheda liiklusega Jõe tänavale, teiselt poolt parklale. Keeran akendale selja ja eelistan marmorivaadet. Muusika on mõnusalt lõõgastav ja ei raasugi ülearu vali.

Foto: Raul Mee

Itaallane muutub vahepeal eestlaseks

Menüü poolest on Gianni justkui samanimelise restorani väiksem ja lihtsam kloon, kuid seda ainult stiili, maitsete ja menüü ülesehituse, mitte roogade poolest – vaid paar rooga korduvad nii restorani kui ka kohviku menüüs. Kui restoran Gianni on läbinisti itaallaslik, siis kohvik Gianni, mis päeval samuti ehe itaallane, muutub hommikusöögiajaks pesuehtsaks eestlaseks, pakkudes putru, omletti ja muid tõhusaid kõhutäiteid. Kaerahelbepuder on itaalia keeles, muide, fiocchi di avena – menüüs on kõik road kõigepealt itaalia, alles siis eesti keeles.

Õhtupoolikul kohvikusse sattudes oli niigi pisike kondiitri- ja saialetike päris kokku kuivanud – kooke oli omajagu, kuid saiakesi-pirukaid vaid paar-kolm. Seevastu on kohvik Gianni salatite, suupistete, kala-, liha-, taime- ja pastatoitude valik suurem kui nii mõneski restoranis.

Toit-jook: 8 Teenindus: 7 Interjöör: 8 Kokku: 23/30

Foto: Raul Mee

Pearoogadele seekord tähelepanu ei pööranud, piirdusime kergemate roogade, salati ja supiga ning jookidega – kohvik on minu jaoks jäänud pigem kohtumiste ja kohvi kui kõhutäitmiskohaks. (Mis teha, ikkagi Werneri kool, mis sest, et nõukogudeaegne). Eriti head olid salatid, nii marineeritud lõhe salat kui ka rukolasalat tiigerkrevettidega olid meeldivalt maitsestatud, värsked, krõmpsuva rohelise ja ohtrate lisanditega. Meeldiv roog oli ka borodino di pollo con sue polpettine ehk kanapuljong lihapallidega, ainult kui puljong oli eriliselt sügava maitsega klassika, siis lihapalle oleks andnud veidi mahlakamaks tuunida.

Teenindus jätab soovida

Rikkalik menüü, mõnusas toidud ja joogid ning hubane atmosfäär aga iseenesest veel üht kohvikut linna parimaks ei tee, vaja läheb ka asjatundlikku teenindust. Seda aga - vähemalt sel päeval – polnud Giannil pakkuda. Tütarlaps oskas küll säravalt naeratada, kuid teenindusloogikale polnud ta pihta saanud. Ega ta muidu poleks üritanud saiakorvi enne puljongi serveerimist ära viia või jätnud veinijanuse külalise kümmekonnaks minutiks tühja klaasi keerutama.

Külaliste vastuvõttu, mis enamikule meie kohvikutest-restoranidest vaat et üle jõu käib, on Gianni püüdnud küll omal moel lahendada, kuid poolikult. Restorani- ja kohvikupoole ühises fuajees tundus selleks olevat spetsiaalne töötaja – vähemalt nii me arvasime, milleks muuks see ńoormees sinna seisma oli pandud? Kuid sisenejate vastu ei näidanud ta küll mingit huvi.

Omanikud: Tatjana Liksutova, Olga Kluge ja Costantino Veglianti

Aadress: Jõe 4A, Tallinn

Telefon: 626 36 84

Avatud: E–R 8–20, L 9–22, P 10–20

Pearoogade hinnavahemik: 11–12 eurot

Kodulehekülg:  http://www.gianni.ee/kohvik/

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

Baojaam, Kopli 1, Tallinn, november 2017

Mon Repose peakoka korrus, Narva mnt 92, Tallinn, november 2017

Moon, Võrgu 3, Tallinn, oktoober 2017

Parrot MiniBar, Vana-Posti 7, Tallinn, september 2017

Rae Meierei, Dunkri 5, Tallinn, september 2017

“Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

 

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700