18. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 ideed, kuidas motiveerida end kodus treenima

Foto: Pixabay
Kodus treenimisel on hulk kasutegureid: hoiad kokku oma aega, mis muidu kuluks klubisse sõitmisele, hoiad kokku raha, sest kodus trenni tegemine pole pooltki nii kallis kui spordisaalide kuukaartide soetamine ja oled enda peremees – saad ise valida, millal täpselt trenni teed ega sõltu ühestki trenniajast.

Lisaks on internetis palju erinevaid treeningvideosid, mille seast leiab igaüks endale sobiva kava. Tänaseks on olemas ka eestikeelne videotreeningute keskkond, millega koos mugavalt treenida saad. See peaks olema juba piisav motivatsioon, et ennast kätte võtta ja hakata oma uusaasta lubadusi ellu viima.

Aga olgem ausad, pärast pikka väsitavat tööpäeva koju jõudes on trenn viimane asi, mis mõttes mõlgub. Kodused toimetused, pereliikmed ja mugav diivan koos lemmiksaatega nõuavad kõik oma tähelepanu. Aga ometi, vormis olla ning energiline ja elurõõmus tahaks igaüks olla. Kuidas siis ennast ikkagi motiveerida trenni tegema?

Leia ülesse oma MIKS – mõtle läbi, miks sa ikkagi muutust tahad? Miks see on Sulle tähtis? Ja see põhjus peab olema nii oluline, et Sul on emotsionaalselt valus, kui sa oma eesmärgi poole püüdlema ei hakka. Kõik vastused stiilis: oleks tore, võiks, tahaks, ei ole piisavad motivaatorid. Need on vahvad unistused, aga reaalsuses ei pane tegutsema. Kui Sa oled seadnud endale eesmärgiks, et tahaks kaaluda vot X kg, siis see ei ole põhjus, mis Sind reaalselt tegutsema paneb. Kaal on lihtsalt üks number, mis tegelikult ei anna pilti sellest, kui terve, elujõuline ja enesekindel Sa oled. Ehk otsi põhjuseid sügavamalt. Miks Sa tahad rohkem liikuda ja tervislikumalt elada? Mis see Sulle annab? Kas energiat, et jõuda koos oma lastega ringi joosta? Enesekindlust ja uhkust oma saavutuste üle? Või peituvad põhjused hoopis tervises, tahad olla aktiivne ja tegus veel väga pikalt, muretsemata haiguste pärast, mis istuva elustiiliga inimesi paratamatult kimbutama hakkavad? Kui Sa oled tegeliku põhjuse ülesse leidnud, siis pane see kirja ja riputa kuhugi, kus Sa pidevalt seda näed.

Leia treening, mis Sulle tõesti meeldib – sundida ennast tegema midagi, mis on täiesti vastumeelne, ei ole jätkusuutlik. Leia endale treening, mida Sa tõesti naudid, nii et trenni tegemine ei tunduks Sulle kohustusena, vaid Sa ei jõuaks ära oodata, millal alustada saad. Vali trenn, mis Su ajagraafikusse sobib. Kui tead, et aega napib, eelista tõhusaid aga kiireid intervalltreeninguid, mis aitavad Sul 30 minutiga väga efektiivse trenni ära teha. Tähtis on, et naudid, mida teed!

 

 

Foto: Pixabay

Pane kalendrisse kirja kohtumine iseendaga – mõtle läbi oma päevaplaan ning pane paika aeg, mis on Sulle trenni tegemiseks kõige sobivam. Märgi see aeg kalendrisse ja kirjuta juurde „aeg iseendale“. Ei ole oluline, kas see on hommikul vara enne tööle tõttamist, päeval, kui lapsed magavad, või hoopis õhtutundidel, kui kõik muud toimetused tehtud. Tähtis on, et see aeg sobib just Sulle ja Sa ei lase sinna muid kohustusi tekkida. Kui Su põhiline vabandus trenni vahele jätmiseks on tavapäraselt aja puudus, siis mõtle selle peale, et kui Sul pole päevas 30 minutit enda jaoks, siis Sul pole elu ning viimane aeg on midagi ette võtta.

Jäädvusta oma edusammud – me kõik tahame tulemusi kohe nüüd ja praegu ning juba pärast esimest trenni piilume muutusi otsides peeglisse. Kui neid ei ole, oleme valmis kõik nurka viskama ja mõtetuks kuulutama. Reaalsus on, et kõik võtab aega. Liikumine ja õige toitumine on elustiil ja see peab saama osaks Sinust. Kui teed järjepidevalt iga päev natukene paremaid valikuid, tulevad ka tulemused. Selleks, et aru saada, kui tubli oled olnud, tee endast pilt vähemalt kord kuus ja sa näed ruttu, kui palju head valikud Su välimusele on mõjunud. Kuna oleme harjunud end iga päev peeglist nägema, siis on väga raske hinnata, kas trennist on kasu olnud, enesetunde ja riiete järgi saab aimu, kuidas trenn on mõjunud, aga kaks pilti kõrvuti pannes on erinevus väga selge. Kui võimalik tee kord kuus ka Fit Test, see aitab Sul selgelt näha, kui palju rohkem Sul võhma on juurde tulnud ja kui palju tugevamaks oled muutunud. Sa üllatud kindlasti, kui esimesi tulemusi näed.

Kaasa sarnaselt mõtlevaid inimesi – ümbritse end inimestega, kes mõtlevad sama moodi nagu Sina, kes on positiivsed, aktiivsed ja püüdlevad sarnaste eesmärkide suunas. On ütlus: Sa oled see, kellega Sa suhtled. Kui täna ringi vaadates tunned, et Su ümber pole selliseid inimesi, siis interneti avarustes on olemas palju toetavaid gruppe, kus on toitumis- ja trenninippe, saad lugeda motiveerivaid muutumislugusid ning leiad ka ise toetust. Tuleb leida endale sobiv. Koos rõõme, muresid ja edusamme jagades on lihtsam ka oma eesmärkide poole liikuda.

Kõige tähtsam on, et naudid seda, mida teed. Trenni tegemine ei peaks kunagi olema kohustus, vaid hoopis energiat ja rõõmu pakkuv tegevus, mida ootad ja mis aitab igapäeva pingetest vabaneda. Otsi ja vaata ringi, leia endale sobiv stiil, mõtle, miks Sa üldse seda kõike teed ning ära ole enda vastu ka liiga karm. Tee iga päev veidi paremaid valikud ja selline järjepidevus toob lõpuks ka tulemuse.

 

Autor: Katrin Saare, Hopa TV asutaja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700