Autor: Heidi Vihma • 19. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: madala lennuga kultuurne Kärbes

Foto: Raul Mee
Telliskivi kvartali värskeim söögikoht, eelmise aasta aprillis avatud Kärbes jagab maja Vaba Lavaga. Veel ühe restorani avamine kohalikus toidu-Mekas nõuab omajagu julgust.

Kui kuulsin, et Telliskivi kvartali uus söögi koht kannab nime Kärbes, tekitas tegijate enesekindlus imetlust. See ütles: „Oleme nii kõvad tegijad, et meil pole apetiitset nime vajagi.” Tuleb välja, et polegi – suust suhu liikuva info põhjal peetakse Kärbsest igati lugu.

Sellele vaatamata on see üsna madala lennuga ja nimetab end tagasihoidlikult

mitte restoraniks, vaid köögiks ja baariks. Kodulehekülg võimaldab kohti broneerida, annab teada aadressi ja juhatab Facebooki, kuid muud infot ei jaga. Näoraamat lisab avamisajad ja päevapakkumised, kuid mitte menüü. Nii et otsus minna või mitte minna tuleb teha vaid kuulduste põhjal. 

Kaks menüüd ja lennukad lisandid

Suust suhu info on olnud positiivne. Ka esmamulje on väga meeldiv. Kunagisest tagasihoidlikust Vaba Lava fuajeest on saanud mahukas restoran, mille teevad eriliseks säravad valgustid ja laudade paigutus, mis võimaldab mõningast privaatsust ka täismaja korral. Samas jätab omajagu vaba pinda ka muuks kui söömiseks – nagu kuulda, pakub Kärbes aeg-ajalt toidu kõrvale ka kultuuri.

Pakutavaga tutvumiseks tuuakse lauale kaks menüüd, millest üks kannab nimetust „Talvemenüü” ja teine on tõenäoselt siis pikema kehtivusajaga. Talvemenüü allnurgast saab infot ka peakoka kohta: Kärbse kööki juhib Madis Rõuk.

Toit-jook: 8

Teenindus: 8

Interjöör: 9

Kokku 25/30

Foto: Raul Mee

Talvemenüüs on kolm rooga: veisekeel, veisepõsk ja šokolaadi-brüleekreem, põhimenüüs ligi viisteist – ei liiga palju, aga ka mitte liiga vähe. Mõlemad menüüd on väga informatiivsed: alguses suurelt ja trükitähtedega põhitooraine, seejärel lisandid koos valmistusviisidega. Põhitoorained üllatusi ei paku, lisandid on aga üpriski lennukad ja neid on palju. Näiteks täiendasid grillitud veise antrekooti jõulise tekstuuriga grillitud seened, pärlsibulad, röstitud kartul ja mustikakaste; Atlandi turska saatsid lillkapsas, vinnutatud tomat, fenkol, musta läätse „kaaviar” ja bisque’i kaste; jõuliselt šokolaadist brüleekreemi aga piparkoogijäätis ja pohlamarmelaad.

Peakokk: Madis Rõuk

Omanik: Kert Veski

Aadress: Telliskivi 60A/C1, Tallinn

Telefon: 6008111

Avatud: E–N 12–23; R,L 12–2

Pearoogade hinnavahemik: 9–19 eurot

Kodulehekülg: www.karbes.ee/

Teenindaja enamat kui toidu tooja

Maitsed olid meeldivad ja nendega polnud üle pingutatud, nii et jäin aasta esimese restoraniõhtusöögiga täiesti rahule. Ka teenindaja, kes alguses tundus olevat pooltühjas restoranis kärbse moodi talveunne vajunud, ärkas üles ja osutus mitte ainult meeldivalt professionaalseks, vaid ka isiksuseks, kellel oli toidule-joogile midagi juurde anda. Mis on see tabamatu „miski”, mis teeb mõned teenindajad isiksusteks, kellega ükskõik mis teemal tore paar sõna vahetada, teised aga jätab vaid toidu toojateks-viijateks? Pilk? Hääletoon? Naeratus? Empaatia? Olgu mis tahes, aga Kärbse kelneril oli see igatahes olemas.

Ainus, mis puudu jäi, oli sumin – jaanuar on restoranidele nagunii madalhooaeg, lisaks oli tegemist tuulise ja külma teisipäevaõhtuga. Väheke külm oli ka restoranis, ilmselt on ventilatsioon ehitatud täismaja silmas pidades. Tühja ruumi aga aitas täita pehme muusika, just parasjagu kuuldav, kuid mitte domineeriv.

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

Kärbes Kitchen & Bar, Telliskivi 60A/C1, Tallinn , jaanuar 2018

Baojaam, Kopli 1, Tallinn, november 2017

Mon Repose peakoka korrus, Narva mnt 92, Tallinn, november 2017

Moon, Võrgu 3, Tallinn, oktoober 2017

Parrot MiniBar, Vana-Posti 7, Tallinn, september 2017

“Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700