23. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õige lauavalgustus säästab silmi ja lisab kontorile jumet

Kellukesest inspireeritud laualamp
Foto: ELKE mööbel
Kontoritööd tehes möödub tihtipeale terve tööpäev laua taga. Seetõttu on töölaua valgus väga oluline. Tähtis on jälgida, et laud oleks just piisavalt valgustatud.

Keskkond ei tohiks olla liiga pime, sest arvutiekraani heledus ja ümbritsev hämarus tekitavad omavahel kontrasti, mis koormab silmi. Samas ei tohiks töölaud olla ka ülevalgustatud, sest liigne eredus väsitab samuti silmi. Väsinud silmadest on peavalud kerged tekkima. Sobiva töökeskkonna tagamiseks on seetõttu lauavalgustid väga olulisel kohal.

Enne laualambi valimist töölauale tasub läbi mõelda, kui palju on lauale tegelikult valgust vaja. 

Kui valgust vajav tööpind on suur, on otstarbekas valida kõrgem lauavalgusti, mis suudab valgustada suuremat pinda. Heaks valikuks on liigendjalaga lamp, mida saab vastavalt vajadusele kas kõrgemale tõsta või madalamale lasta. Liigendjalaga valgustite valik on lai. Kindlasti tasub enne ostu tegemist lampi proovida ja valida selline, mis püsib stabiilsena igas asendis.

Klassikalise arhitektilambi uusversioon.
Foto: ELKE mööbel

Kui laua taga tehakse erinevaid tööülesandeid, mis vajavad ka erinevat valgust, tasub valida paindlik lauavalgusti – seda nii füüsiliselt kui ka valguse intensiivsuse poolest. Näiteks kui laua taga peab lisaks arvutitööle saama vahepeal ka lugeda ja kirjutada, on heaks valikuks selline lamp, mille valgust saab suunata just sinna, kuhu parasjagu vaja. Selleks peab saama lambi sirmi nurka muuta, erinevates suundades pöörata, tõsta või langetada. Heaks lisafunktsiooniks on ka dimmer, millega saab valgust mahedamaks või tugevamaks muuta.  

Liigutava varjuga liigendlamp näitab laual valgust just sinna, kuhu tarvis.
Foto: ELKE mööbel

Kui kontori üldine valgustus on hea, peaks laualambi valgus toimima aktsendina, mis tugevdab valgust laual kindlas kohas. Selleks sobib ka madalama jalaga laualamp. Oluline on jälgida, et valgus ei paistaks otse laua taga istujale silma. Siin on abiks see, kui lambi varju saab vajadusel ära pöörata. Sellist funktsiooni pakub enamik korralikke laualampe.

Foto: ELKE mööbel

Kui ruumi on töölaual pigem vähem, tasub valida selline laualamp, mis täidab ka mõnd täiendavat ülesannet. Heaks valikuks on sellisel juhul näiteks pliiatsitopsiga varustad lamp või pistikupesaga valgusti.

Laualamp, mis on segu hubasust lisavast meeleoluvalgustist ja asjalikust laualambist
Foto: ELKE mööbel
Laualamp, mis aitab kõiki pisiasju ühes kohas hoiustada.
Foto: ELKE mööbel

Kindlasti ei maksa laualambi puhul alahinnata ka selle välimust. Kui üldine kontori interjöör on pigem minimalistlik, tasub lauale valida lamp, mis seda oma disainilt toetab. Ka klassikalisema disaini austajatele leidub rohkelt valikuid.

Foto: ELKE mööbel

Autor: Leidi-Liisa Laane, ELKE Mööbli kontori ja avaliku ruumi sisustussalong

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700