Autor: Heidi Vihma • 26. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: uskumatud äpardused restoranis R14

Foto: Raul Mee
Rotermanni kvartalis restoranis R14 juhtus ühe lõunasöögi ajal rohkem äpardusi kui poole aasta restoranikülastuste peale kokku. Toit ja jook oli meeldiv, aga teenindus tegi trikke.

Kõik algas sellest, et meie lauda juhtus teenindama noormees, kel toidu, veini ja teeninduse põhitõdedest aimugi polnud. Küll aga pealehakkamist. Krapsti, oli ta, märkmik käes, laua juures: „Mida teile?” Ei osanud midagi tahta – ilma menüüta ongi seda raske teha.

Menüü lauas ja valik tehtud, ilmus järgmine tõrge – antrekooti, mille olin välja valinud, parajasti ei olnud. Toidu ja veini klapitamine aga mõjus end veinirestoraniks tituleerivas kohas kui sketš aastavahetuse huumorikavast. Ükskõik, mida ma teada tahtsin, vastus oli üks – ma lähen ja küsin. Ükshaaval käis noormees tarkuseterakesi toomas, algul veininimesid, siis sõnahaaval nende iseloomustust. “No kas tõesti terve restorani peale pole kedagi, kes veinidest midagi teaks?” ohkasin lõpuks tüdinult. Et noored teenindajad on veini ja toidu klapitamises saamatud, sellega olen ma harjunud, kuid seekord polnud tegemist saamatuse, vaid täieliku teadmiste ja ettevalmistuse puudumisega.

Toit-jook: 8

Teenindus: 1

Interjöör: 8

Kokku 17/30

Ootamatu abijõud

Ootamatult ilmus aga abijõud, ja veel milline – veinisoovitusi tuli jagama restorani R14 veinipartner, Eesti suurimate veinikorüfeede hulka kuuluv Rein Kasela isiklikult. Kasela Veinituba, mis veel hiljuti sealsamas Rotermanni kvartalis veinigurmaane kvaliteetveinidega rõõmustas, on nüüd löönud mesti restoraniga R14. Veinikaardil on koha sisse võtnud juba Veinitoast tuttavad joogid ja neid saab restoranist ka kaasa osta. Veinijutu kõrvale laiutas veiniproff vabandavalt käsi: mis teha, häid teenindajaid pole kusagilt võtta.

Veini, mille koos korüfeega joogikaardilt välja valmisime, siiski parajasti polnud. Sobis teinegi, ikkagi asjatundja soovitatud. Kui aga joogi serveerimiseni jõuti, jõudis klaasi hoopiski kolmas märjuke. Kust see tekkis ja miks, ei saanud keegi aru. Lõpuks sai klaasi siiski  õige vein, mulle eelroog ja lauakaaslasele pearoog serveeritud ja kõik tundus olevat korras. Ah jaa, noorukese kelneri oli välja vahetanud staažikas töötaja, väga võimalik, et vahetuse vanem. Peatselt, koos minu pearoaga, tuli aga järgmine apsakas – tellitud talleprae asemel serveeriti veisepõsk.

Selleks ajaks olin päris näljane. Kelner üritas lohutada, et nüüd on köögis SOSolukord ja tallega ei lähe kaua. Köögis, mis söögisaalist vaid klaasseinaga eraldatud, ei paistnud SOSist jälgegi. Vastupidi, kokkade liigutused tundusid muutuvat järjest aeglasemaks. Nii et talleni läks aega omajagu, kui see lauale jõudis, oli tellimuse esitamisest möödas tund ja kolmveerand.

Peakokk: Helen Andema

Omanik: Esperan OÜ

Aadress: Rotermanni 14, Tallinn

Telefon: 5855 8120

Avatud: E–R 11–23, L 12–23, P 12–21

Pearoogade hinnavahemik: 15–20 eurot

Kodulehekülg www.r14.ee

Foto: Raul Mee

Hädavajalikud oskused tulevad kiiresti

Nagu juba alguses öeldud, oli toit maitsev ja professionaali soovitatud veinid sobisid roogadega.  Majapoolse vabandusena jäeti joogikulud maja kanda ja roogadegi hinnast oli osa maha arvatud. Vabandus vastu võetud.

Jääb vaid imestus: quo vadis, Eesti restoraniteenindus? Elementaarsed töövõtted peaks selgeks saama poole päevaga. Teise poolega õpib selgeks kümmekond veini ja hädavajalik miinimumpagas töö alustamiseks ongi olemas. Miks seda ei tehta?

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

Kärbes Kitchen & Bar, Telliskivi 60A/C1, Tallinn , jaanuar 2018

Baojaam, Kopli 1, Tallinn, november 2017

Mon Repose peakoka korrus, Narva mnt 92, Tallinn, november 2017

Moon, Võrgu 3, Tallinn, oktoober 2017

Parrot MiniBar, Vana-Posti 7, Tallinn, september 2017

“Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700