Autor: Mait Kraun • 31. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 võimalust loovuse arendmaiseks

Foto: Pixabay
Loovus on meis kõigis olemas ja see ei ole alati seotud kunstiga. Loovuse stimuleerimiseks tuleb siiski ka vaeva näha, kirjutab mitme raamatu autor ja koolitaja Shawn Doyle portaalis Inc.

Järgnevalt avaldame täismahus Shawn Doyle'i artikli loovusest:

Ma olen palju loovusest kirjutanud ja seda õpetanud. Kui ma teen inimestega harjutusi, siis ütlevad nad tihti, et nad lihtsalt pole loovad. Kui keegi sisendab endale, et ta pole loov, siis muutub see piiravaks uskumuseks ning sellest saabki reaalsus.

Minu arvates käib loovuse kohta kaks tõde. Esiteks – kõik on loovad ja hea tõestus on sinu lapsepõlv. Teiseks – see võib tunduda ebaloomulik, aga väga loovad inimesed on muutnud selle treenimise harjumuseks. See aitab neil olla veelgi loovam. Kui sa tahad oma loovust arendada, tuleks pilk peale heita loovate inimeste igapäevastele harjumustele. Allpool on välja toodud viis harjumust, mida saad rakendada.

Tea, mis sinu loovust stimuleerib

Kindlasti on olemas tegevused, mis sinu loovust ja loovat mõtlemist stimuleerivad. Mis need on? Võib-olla on selleks huvitavate artiklite lugemine, laulmine või mägironimine?

Isegi mõne põneva saate vaatamine, koogi küpsetamine või jooga võib sinu loovuse vallandada. Siit koorub välja väga tähtis põhimõte – loovust stimuleerivad tegevused ei pea olema seotud kunstiga, näiteks maalimise või käsitööga. Loovus ja kunst ei ole alati samad asjad.

Püüa märgata, millised tegevused sinu loovust suurendavad. Tee neid asju iga päev.

Õpi loovust

Kui sa tahad loovam olla, siis peaksid loovust õppima sama moodi nagu kõiki teisi asju. Ma arvan, et sa saad loovusest lugedes olla loovam kahel viisil.

Esiteks peaksid lugema loovate ja innovaatiliste inimeste biograafiaid. Näiteks Elon Muski (Tesla) või Richard Bransoni (Virgin) raamatuid.

Lisaks sellele peaksid lugema ka raamatuid loovast mõtlemisest ja erinevatest tehnikatest, kuidas seda parandada. Hea raamat on näiteks Elizabet Gilberti kirjutatud „Big Magic“. Ta on kirjutanud ka palju teisi raamatuid, kuulsaim on ehk „Eat, Pray, Love“.

Kindlasti mõjub hästi ka TEDi või TEDX videote vaatamine. Need on kättesaadavad veebisaidilt ted.com. Sealt leiab tuhandeid häid esitlusi, mis on tehtud maailmas tunnustatud oma ala ekspertide poolt. Paljude teemaks ongi loovus ja innovatsioon.

Vaata üle oma töökeskkond ja kodu

Kui sa vaatad oma tööl olevat ruumi – kas see on nii visuaalselt kui ka füüsiliselt üles seatud nõnda, et see stimuleerib loovat mõtlemist? Kas see tundub sinu jaoks loov?

Riidetootja Nike’i tegevjuht Mark Parker ütles, et tema kontoris on palju mänguasju, kunsti, kitarre ja teisi esemeid, mida töö juurest tavaliselt ei leia. Tema kontor näeb välja nagu muuseumi ja mänguasjapoe segu.

Mõtle selle peale, mida sa saad oma keskkonnas muuta. See ei pea olema hullumeelne. See peab olema sinu jaoks loovust stimuleeriv.

Ümbritse ennast loovalt mõtlevate inimestega

Kui sa oled koos inimestega, kes loovalt mõtlevad, muutud ise ka loovamaks. Ma käin vähemalt korra kuus lõunal inimesega, kes on uskumatu mõtleja. Kui me kohtume, räägime paljudest ideedest, see on nagu intellektuaalne pingpong. Lahkudes on mul alati mõni hea idee juures.

Ülimalt edukas filmitootja Brian Grazer kohtub igal nädalal inimestega, kes on midagi saavutanud. Kohtumised stimuleerivad tema loovat mõtlemist. Proovi leida gruppe või inimesi, kellega sellel eesmärgil pidevalt kokku saada.

Pea ideede päevikut

Maailma edukamaid inimesi ühendab üks harjumus – nad kirjutavad oma mõtted üles. Madame Curie, Frida Kahlo ja George Washington täitsid oma päevikut iga päev. Kui mõni idee tekkis, panid nad selle kohe kirja.

Ma kutsun seda tehnikat kuvatud mõtlemiseks. Oma mõtete üleskirjutamine muudab need selgemaks ning aitab veelgi uusi ideid saada. Osta endale päevik, mida sa kasutad oma ideede üleskirjutamiseks.

Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700