16. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dokumendihaldus ja digiarhiveerimine kaasaegses kontoris

Foto: Pexels
Kas mäletate veel aega, kui dokumendikäru lükkav assistent oli normaalne nähtus? Täna ja praegu ei kujutaks väga ette, et paberkandjal dokumentide hulk on nii suur, et nende kokku kogumiseks läheks vaja käru. Dokumendihalduse põhieesmärk on siiski muuta ettevõtte tööprotsessid lihtsamaks ja kiiremaks.

Dokumendihalduse eest vastutava isiku kohustus on jälgida, et kõik vajalik informatsioon dokumenteeritakse ja liigitatakse kindla skeemi alusel. Eesti Juhi Abi Ühingu liige Janne Kerdo soovitab dokumendihaldusel järgida reegleid ja teha seda võimalikult lihtsal viisil. Rõhku tuleb panna info süstematiseerimisele, et dokumentide leidmine oleks võimalikult kiire ja lihtne.

Kui esmane vajadus dokumentide kasutamise järele on kadunud, ei tohi neid veel hävitada. Dokumendi säilitustähtaeg pannakse paika kooskõlas õigusaktidega ning lähtudes ettevõtte praktilisest vajadusest. Säilitatavad dokumendid ja andmed peavad olema taasesitatavad kogu säilitustähtaja jooksul.

TTÜ rahvusvahelise õppekava e-riigi tehnoloogiad ja teenused juht ja dotsent Ingrid Pappel tuletab meelde, et kuigi digitaalse informatsiooni heaks omaduseks on kerge andmete kopeerimine ja muutmine, siis on neid andmeid sama kerge ka rikkuda või hävitada. Ingrid ütleb, et digitaaldokumentide pikaajalisel säilitamisel tuleb valida õige platvorm, arvestada selle riskidega ja koolitada vastutavat personali.

Meelespea!

- Dokumendid peavad olema kooskõlas dokumenditööd reguleerivate õigusaktidega.

- Dokument peab olema keelelt ja stiililt korrektne ning üheselt arusaadav.

- Dokumendi loomisel tuleb aluseks võtta dokumendi liik ja säilitustähtaeg.

- Arhiveeritud dokumendid ja andmed peavad olema taasesitatavad kogu säilitustähtaja jooksul.

- Digitaaldokumentide säilitamisel on oluline õige platvormi valik ja riskide ning ohtudega arvestamine!

 

16. novembril toimub Janne Kerdo ja Ingrid Pappeli palju kiitust kogunud koolitus "Dokumendihaldus ja digiarhiveerimine".

Tutvu kavaga SIIN!

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700