5. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas naised, lapsed ja koerad õnnelikena hoida

Foto: erakogu
Pool aastat tagasi liitus meie perega Ungari linnukoera kutsikas, kes sai endale nimeks Guru. Nüüdseks on ta oma nime täielikult õigustanud, sest osaliselt tänu sellele toredale koerakutile on mulle selgeks saanud üks asi.

Nimelt see, mis on mehe, kui perepea kõige tähtsam omadus. Mis on see iseloomujoon, mille iga mees peaks endas kõigepealt üles leidma, siis seda arendama ja lõpuks ka pidevalt teravana hoidma. Sest just see omadus on see, mis paneb aluse suhetele su naisega, lapsega ja isegi su koeraga.

See on mehelik kindlus, jah just see niipalju räägitud selgroog. Sellega kaasneb juhiks olemine ja ka teadmine, mida sa tahad ning kuidas lubad teistel endaga käituda. Samuti oskus anda teada, kus on sinu piirid, mida ületada sa ei luba. Oskus ennast kehtestada.

Aga miks just see omadus? Kuidas saab üks sinu iseloomujoon muuta kogu pere rahulikuks ja õnnelikuks ning ennast turvaliselt tundma panna.

Alustame siis koertest – koerad on karjaloomad ja mida tugevam on nende karja liider, seda tugevam on ka nende kari. Liidrile järgnevad teised koerad, kes vajavadki pidevalt tugevat juhti, et end turvaliselt tunda. Kuid koerte instinktiks on pidevalt testida nendest ülevalpool asuvat isendit ja samuti tunnevad nad ka, et alati nendest allpool asuv olend testib neid. Koerad teavad, et kui nende karja juht ei ole piisavalt tugev, siis nende ja nende karja ellujäämine on ohus. Tänapäeval elavad koerad enamasti inimestega ja seetõttu on meist saanud ka koera „kari”, ja selle „karja” juhiks peaks samuti olema inimene. Aga paljud koeraomanikud kahjuks ei oska olla sellised liidrid. Paljud annavad oma koerale ainult armastust ja nunnutavad, kuid ei keela koeral teha midagi. Aga koer tunnetab selle ära – pidev hellus ilma reeglite ja piirideta läheb vastuollu tema instinktidega – loodus ei ole ju selline. Nad küll naudivad seda positiivset tähelepanu, kuid see ei ole see, mis teeks nendest tasakaalukad, kindlad ja rõõmsad. Sest koerad tahavad ennekõike, et nende instinktid oleks rahuldatud. Sa pead näitama talle oma tugevust ja kindlust enda tegevustes. Just seda, et oled tugev juht ja juhid kindlalt ka teda – siis koer rahuneb. Kui aga koer tunnetab, et ta on perekonnas, kus karja liikmed on nõrgemad kui tema, siis see keerab sassi ta psüühika ja kasvatab ta hirmusid. Sellisel juhul arvab ta, et peab ise hakkama karja juhiks ja kogu pere eest vastutavaks. Nii muutub ta kurjaks, tema sees kasvavad pinged, ning koer võib muutuda kontrollimatuks.

Nüüd lapsed – sama lugu. Need, kes kasvavad ilma piirideta, muutuvad ebakindlateks ja eemalehoidvateks, sest nad ei tea, kuidas nad võivad käituda ja kuidas ei. Paljud hakkavad tegelema igasugu lollustega, sest tahavad näha, kas keegi astub vahele või ei – nad hakkavad sinu piire otsima. Lapsed ei palu küll omale keelde ja piiranguid, kuid nad tunnevad ennast palju turvalisemalt sellises maailmas, mis nõuab nende käitumisele teatud reegleid. Piirid kaitsevad lapsi. Kui sa näitad lapsele, mis on lubatud ja mis ei ole ning samas ka käitud kindlalt, siis see näitab tegelikult lapsele, et sa hoolid temast. Hoolid temast, kuna sa ei soovi et temaga midagi juhtuks. Seetõttu ka laps pidevalt testib sind, sest  ta tahab tunda, et sa oled olemas ja hoolid temast. Mida kindlamalt sa oma joont ning selgroogu hoiad, seda paremini ka lapsed ennast tunnevad.

19. aprillil toimub Äripäeva ja Sekretär.ee koostöös SEKRETÄRIDE PÄEV 2018, mille hüüdlauseks on seekord „Avatud meelega muutuste tuules!”SIIN!

Jesper Parve on üks kümnest omanäolisest esinejast, keda sel päeval kuulda saate. Konverentsi kavaga tutvu

PS! 16. veebruarini on võimalik konverentsi pilet soetada soodushinnaga!

Ja nüüd siis ka naised – niipalju kui olen lugenud ja vestelnud erinevate naisterahvastega, siis olen mõistnud, et nende number üks emotsionaalne vajadus on kindlus ning et nad saaks tunda ennast väljaspool hädaohtu. Seda tunnet peab talle pakkuma aga mees. Kogu see piiride teema algas aga sealt, kui naine soovis teada, kas alles kohatud mees talle seda kõike ka pakkuda suudab. Muidugi oleks võinud ta ka küsida otse, et kas mees on võimeline naist ja nende võimalikku tulevast last kaitsma kõiksuguste hädaohtude eest, kuid elu on näidanud, et siinkohal paljud mehed lihtsalt valetaksid, lootuses seksi saada. Seepärast töötasidki naised alateadlikult välja sellised asjad nagu testid, et saada aus vastus oma küsimusele. Ja nii nad nügivadnsiiamaani pidevalt meie piire ning kompavad enesekindlust, et aru saada, mis vennaga ikka päriselt tegemist on. See ei ole üldse mingi teadlik ja pahatahtlik tegevus, kuid nende testide tulemused loovad põhja igasugusele meeldivusele ja seksuaalsele külgetõmbele. Iga sellise testi tulemusena saab naine teada, kas ta võib ennast su käte vahel lõdvaks lasta või peab emme kombel su pead paitama.

Kui mõelda nende testide peale, siis tegelikult tundub justkui naised võitleks domineerimise pärast, aga tegelikult see ei ole nii. Huvitav on see, et nad hakkavad sinuga oponeerima, kuigi loodavad endamisi, et mees võidab. Naised ei taha sügaval hinges, et sa tema poolt tehtud testid läbi kukuksid või nemad selles mängus võidaks. Nad tahavad just et sina võidaks (kuigi nad seda kunagi ei tunnista), et nad saaksid sulle olla naiselikud armastajad. Tegelikult on ju iga naise unistus kohata sellist meest, kes oleks talle toeks rasketel hetkedel ja seisaks selg sirge ta kõrval. Kuid kui sa juba naise väikestele testidele alla vannud, mismoodi sa peaksid siis vastu seisma elu suurtele probleemidele ja mismoodi sa suudaksid olla tugev isane, kes oma pere eest hoolt kannab ja neid kaitseb. Mitte ükski naine ei suuda austada meest, keda ta võib väänata ja käänata nii nagu tahab. Nii et tuleb näidata oma liidri iseloomu, selgroogu ja mõttekindlust. Ja ennekõike seda, kuidas sa lubad endaga käituda. Kus on su piirid. Kui naised leiavad su piirid, su selgroo, siis nad rahunevad mõneks ajaks, et siis varsti jällegi alustada. Aga vähemalt oled sa teeninud hetkel nende heakskiidu.

Ja seda selgroogu tuleb hakata näitama esimesest päevast peale. Muidu riputad natukese aja pärast oma naise aluspesu samamoodi nöörile rippuma nagu Ervin Abel filmis „Siin Me Oleme” ja pobised sõpradele, kui nad sulle kaasa tunnevad: „Hilja peremees, hilja!”

Lugu on ilmunud Jesper Parve blogis.

Autor: Jesper Parve, maailmarändur, blogija, kirjanik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700