6. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas ja millal võib puhkusele jääda ka enne puhkuste ajakava kinnitamist?

Foto: Pixabay
Kas tööandja on kohustatud töötajale puhkust andma juba enne puhkuse ajakava kinnitamist? Vastab Tööinspektsiooni nõustamisjurist Anneli Lepik.

Uue aasta puhkuste ajakavad on koostamisel ja töötajail on taas tekkinud küsimusi oma õiguste kohta puhkuse kasutamisel. Töölepingu seaduse kohaselt peab tööandja hiljemalt märtsi lõpuks koostama puhkuse ajakava. Kavasse peab olema märgitud põhipuhkus ja kasutamata põhipuhkus, kuid vajadusel ka muud seaduses ettenähtud puhkused, näiteks õppe-, lapse- või mõni muu puhkus.

Olukorras, kus puhkuse ajakava on alles koostamisel, võib töötaja põhipuhkusele jääda vaid poolte kokkuleppel. Küll võib töötaja kasutada enne puhkuste ajakava kinnitamist muid puhkusi nagu näiteks õppepuhkus. Oma soovist tuleb töötajal teavitada tööandjat 14 kalendripäeva ette kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis. Seega tuleb töötajal ja tööandjal enne puhkuste ajakava kinnitamist põhipuhkuse suhtes kokkuleppele jõuda.

Siinkohal on sobiv viidata seadusest tulenevale erisusele selle kohta, kes saavad nõuda põhipuhkust ka enne ajakava kinnitamist. Nimelt peab tööandja arvestama puhkusesoove, mis tulevad seaduses nimetatud isikutelt ja sätestatud olukordades. Õigus nõuda põhipuhkust töötajale sobival ajal on naisel vahetult enne ja pärast rasedus- ja sünnituspuhkust või vahetult pärast lapsehoolduspuhkust. Samuti on õigus põhipuhkus soovitud ajal saada mehel vahetult pärast lapsehoolduspuhkust või naise rasedus- ja sünnituspuhkuse ajal.

Lisaks kuulub loetelusse vanem, kes kasvatab kuni seitsmeaastast last. Vanemal, kes kasvatab seitsme- kuni kümneaastast last, on õigus põhipuhkusele lapse koolivaheajal. Samamoodi on koolivaheajal õigus puhkusele koolikohustuslikul alaealisel.

Puhkuste määramisel tuleb arvesse võtta töötajate soove, mis on mõistlikult ühildatavad tööandja ettevõtte huvidega. Oluline on samas ka teada, et töötajale tuleb võimaldada väljatöötatud puhkuse kasutamist enne puhkusenõude aegumist. Kui tööandja pole märtsi lõpuks ajakava siiski kinnitanud, on töötajal õigus teha avaldus ja alates aprillist enda jaoks sobival ajal põhipuhkusele jääda. Avaldusega saab põhipuhkust kasutada ka juhul, kui ajakava on olemas, kuid kogu põhipuhkust ei ole ajakavasse kantud. Mõlemal juhul tuleb avaldus esitada vähemalt 14 kalendripäeva enne puhkusele jäämist.

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700