Autor: Heidi Vihma • 16. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: jõuline maskuliingastronoomia

Foto: Raul Mee
Tallinnas Pärnu maantee ja Valli tänava nurgahoonet jagavad restoran Mehed Köögis ja pliinikohvik Babulja on kui yin ja yang, kus restorani maskuliinne kuvand täiendab kohviku pehmet naiselikkust.

Restoran kandis esialgu kohvikuga samanime ja spetsialiseerus liharoogadele, kuid ilmselt ei olnud yin ja yang tasakaalus ning äri ei edenenud. Nüüdseks on endisest Vene köögiga liharestoranist saanud Eesti maskuliingastronoomiat esindav Mehed Köögis.

 

Sisekujundus ega menüü pole sealjuures oluliselt mehisemaks läinud, liharestoranina oli see vaat et jõulisem kui nüüd. Kodulehekülge tsiteerides täidavad mehed köögis ehk peakokad Martin Ludvig ja Robert Piho „külastajate kõhud tõeliselt üllatuslike roogadega Põhjamaa köögikunstist”. Põhjamaade ehk Taani, Norra, Soome, Rootsi, Islandi gastronoomia on maailmas jätkuvalt populaarne. Äsja Valgetähe IV klassi teenetemärgi vääriliseks tunnistatud Dmitri Demjanov oli esimene, kes tõstis ka Eesti köögikunsti Põhjalasse, tema arvates on meil sellega rohkem ühisjooni kui ühegi teise piirkonnaga. Mehed Köögis aga nihutab piiri veelgi kaugemale – menüüs on Lähis-Ida päritolu falafel, Jaapani misosupp ja kaheksajalg.

Mul on põhimõtteliselt ükskõik, kust Põhjamaade piir läheb, pealegi viib ülemaailmne kliima soojendamine seda nagunii tasapisi lõuna poole. Seepärast lasin hea maitsta nii falafelil kui ka kaheksajalal, grillitud vasikamaksal ja huntahvenal ning nautisin neid kõiki päritolust hoolimata. Maitses hästi, mehed köögis on oma ala meistrid.

 

Toit-jook: 8

Teenindus: 8

Interjöör: 7

Kokku: 23/30

Foto: Raul Mee

Grillimistehnika viis pluss

Püüdsin aru saada, kas restorani nimes olev maskuliinsus on ka taldrikule jõudnud. Hea tahte korral võib seda isegi leida. Meestele meeldib grillida – nii mõnigi roog on valminud grillil, mis on peetud vääriliseks isegi nimepidi ära tuua, nimelt on tegemist Mibrasali grilliga. Grillimistehnikat valdavad kokad perfektselt, nii kaheksajalg, huntahven kui ka veisemaks olid oskuslikult valmistatud. Meestele meeldivad tulised road – kaheksajala lisandid tomati-salsa ja harissa-majonees olid üllatavalt vürtsikad. Meestele meeldivad jõulised maitsed – vasikamaks, mis iseenesest ju kergemate roogade killast, oli lisandiks saanud foie gras’ ja seened, mis koos veinikastmega minu jaoks vaat et liigagi tugevamaitseliseks osutus. Jõuliste maitsetega oli tegemist ka magustoidus nimega šokolaad ja vahukomm, kus šokolaadi lisandid olid kirsikreem ja mustsõstra sorbee.

Road olid detaili- ja maitserohked ning võib arvata, et ka kaunilt kujundatud, kuid seda võib ainult oletada – restoranisaal on nii „hubaselt” hämar, et lihatüki küll leiab üles, kuid peenemad detailid jäävad tabamata. Laual oli küll küünal, aga ükskõik kuidas me seda sättisime, jäid värvid ja detailid saladuseks.

Teenindus on uue nimega restoranis tunduvalt parem kui eelmise liharestorani ajal. Neiud olid kiired ja krapsud ja kui algaja ettekandja teadmistega hätta jäi, oli kogenum kohe abiks. Jookide poolest on kõik jäänud samaks – endiselt esitleb kokteile kaunilt kujundatud pildimenüü ja muu maailma veinide kõrval on esindatud ka Gruusia.

Peakokad: Martin Ludvig ja Robert Piho Joosep Tinn Pärnu mnt 2, Tallinn 5300 7365 K, N 17–00, R, L 12–01, P 12–23 9,80–9,60 (+ lisand 2,50) eurot

Omanik:

Aadress:

Telefon:

Avatud:

Pearoogade hinnavahemik:

www.mehedresto.ee

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

Faehlmanni kohvik, Faehlmanni 18, Tallinn, jaanuar 2018

Kärbes Kitchen & Bar, Telliskivi 60A/C1, Tallinn, jaanuar 2018

Baojaam, Kopli 1, Tallinn, november 2017

Mon Repos peakoka korrus, Narva mnt 92, Tallinn, november 2017

Moon, Võrgu 3, Tallinn, oktoober 2017

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700