26. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolm sammu jõukuseni

Marko Oolo
Foto: erakogu
Investeerimine tundus veel mõni aasta tagasi vaid rikaste pärusmaa. Praegu julgustatakse aga igaüht - ole sa üliõpilane, teenindaja, sekretär või firmaomanik - seda maailma avastama. Uurisime Investeerimisklubi eestvedajalt Marko Oololt, kuidas investeerimises esimesi samme astuda.

Millal ja kuidas Sina investeerimise juurde jõudsid?

Huvi ettevõtluse, jõukuse kasvatamise ja investeerimise vastu tekkis mul juba gümnaasiumis, kus asutasin oma esimese firma – õpilasfirma. Järgmine ettevõtmine sai alguse ülikoolis, kus asutasime sõbraga meelelahutusettevõtte. Ülikooli esimestel aastatel hakkasin huvituma ka investeerimisest. Esimesel kahel aastal küll lugedes ning vett katsudes. Aktiivselt investeerima hakkasin 2013. aasta lõpus. Peagi sai loodud ka oma esimene varahaldusettevõte, mille alt juhin ka täna oma investeeringuid.

Miks Sinu arvates investeerimine just nüüd nii populaarseks on muutunud?

Usun, et meil on olnud Eestis ägedad väikeinvestorid ja finantshuvilised, kes on võtnud missiooniks rahateemad laiema publiku ette tuua. Teiseks oleme jõudnud riigi arengus ka sellisesse punkti, kus rahva jõukus on hakanud kasvama. See on loonud investeerimiseks paremad eeldused.

Millised peaksid olema esimesed sammud, kui mõtted investeerimisradadel liikuma hakkavad?

Olen enda rahasüsteeme välja arendanud viimased neli aastat. Läbi nende aastate olen loonud endale süsteemi, mis toetab minu jõukuse teekonda ja mis annab mulle suure eelise ka investeerimismaailmas. Keskendun aktiivselt kolmele valdkonnale – säästmine, tulude kasvatamine ja investeerimine. Neid soovitan ka kõigil teistel teha.

- Säästmine on üks olulisemaid asju, mida investeerimis- ja ettevõtlusteekonna alguses teha saab. Minu süsteem säästmiseks on enda isikliku eelarve pidamine. Olen pea neli aastat järjest kirja pannud iga sissetuleku ja väljamineku. See on aidanud mul mõista, millised on need väljaminekud, mis ei teeni minu jõukuse teekonda. Olen õppinud elama vastavalt vajadustele, mitte vastavalt võimalustele. Eelarvestamine ehk enda rahaasjade dokumenteerimine on aidanud mul aastaid säästa vähemalt pool sissetulekust.

- Tulude kasvatamine on teine väga oluline tegur, millele olen aega panustaud. Enne tulude suurendamist tuleb keskenduda aga kulude kontrolli alla saamisele. Muidu kasvavad ka kulud proportsionaalselt tuludega. Tulude kasvatamiseks olen pidevalt tegelenud enda harimisega. Olen arendanud enda tehnilisi teadmisi, lihvinud avaliku esinemise oskusi, lugenud palju raamatuid ning kuulanud targemaid inimesi. Praktiseerinud kõike õpitut.

- Investeerimine on võimas tööriist jõukuse teekonnal. Selle jõud hakkab välja paistma 3–4 aastat pärast alustamist, olenedes sellest, kui palju oled raha säästnud ja portfelli suunanud. Olen loonud oma investeeringute jälgimiseks Exceli portfellihalduri, kuhu panen kirja kõik oma tehingud. Jälgin igakuiselt oma investeerimisportfelli varaklasside vahelist jaotust, investeeringute turuseisu ning riskiga korrigeeritud tootlust. Jälgin, kuidas erinevad varaklassid läbi aasta tulemusi teevad ja see aitab mind müügi- või ostuotsuste tegemisel.

Kas on olemas mingi „õige“ summa, millega investeerimist alustada?

Usun, et iga summa on alustamiseks õige. Tähtis on lihtsalt esimesed sammud astuda. Investeering võib olla nii investeerimisteemaline raamat, koolituse pilet või vaba raha kontol. Investeering ei pea tingimata kohe alguses olema ettevõtte aktsia või laenuleping. Tähtis on esimesed sammud astuda enda harimisel ning raha kogumisel.

Kui inimene on otsustanud investeerimisega algust teha, kus kohast nõu ja tuge leida?

Internetis leiab väga palju blogijaid, kes kirjutavad finantsteemadel. Lisaks on ka podcaste, mida kuulata. Usun, et need on parimad kohad alustamiseks. Kui huvi on juba suurem, siis tuleks leida enda ümber sarnaselt mõtlevad inimesed. Kasulik on luua endale n.ö. meeskond, kellega mõtteid vahetada ja teineteist toetada. Üheks selliseks kohtumispaigaks on Investeerimisklubi.

19. aprillil toimub Äripäeva ja Sekretär.ee koostöös SEKRETÄRIDE PÄEV 2018, mille hüüdlauseks on seekord „Avatud meelega muutuste tuules!”SIIN!

Marko Oolo on üks kümnest omanäolisest esinejast, keda sel päeval kuulda saate. Konverentsi kavaga saate tutvuda

Autor: Laura Tahk, Sekretär.ee toimetaja

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700