28. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööst taastumine ennetab ülekoormust

Foto: Unsplash
Kas tööst taastub paremini, kui tööl on tore? Soome Tööterviseameti ekspert Jaana Laitinen juhib teadusprojekti, mille eesmärgiks on välja töötada soovitusi tervise edendamiseks töökohtadel.

„Uurime tervislikke eluviise töövõime ja tööst taastumise vaatenurgast. See on uus lähenemisviis võrreldes traditsioonilisele haigestumisriskide vaatenurgale.”

 

Laitinen vastab ka kaheksale küsimusele tööst taastumise kohta:

 

1. Mida tähendab tööst taastumine? 

Tööst taastumine tähendab seda, et aju, keha ja meel saab tööst eemalduda ja puhata. Kui saab vahepeal taastuda, siis jaksab teha tööd hästi ning elada tasakaalus kvaliteetset elu.

 

Keha energiavarustuse ja vedeliku tasakaalu taastamine ning füüsiline liikumine aitavad taastuda eriti just füüsiliselt koormavast tööst.

 

Tööst taastumine on kasulik tervisele. See ennetab ülekoormust ja sellest tulenevaid kõrvaltoimeid. Pikaleveninud ülekoormus võib viia haiguste tekkeni, nagu näiteks südame- ja veresoonkonnahaigused, luu- ja lihaskonna haigused ning ajutöös ka läbipõlemine.

 

2. Kuidas saab aru, kas jõudsin piisavalt taastuda? 

Püüa aru saada, kas tunned ennast taastununa enne järgmist tööpäeva.

 

Mittepiisav taastumine võib ilmneda ebatervisliku käitumisena, mis halvendab olukorda veelgi: väsinud inimene võib süüa liigselt magusat või tarbida alkoholi, et stressi leevendada. Sageli on uni häiritud ja magada tahaks kohe tööpäeva järel.

Mittepiisav taastumine mõjutab otseselt füsioloogiat. Vererõhk võib olla kõrge ning vereanalüüsides võib esineda kõrvalekaldeid.

 

3. Kuidas saab taastumist mõõta? 

Südame löögisageduse muutlikkuse mõõtmine annab hästi infot taastumise kohta, kui selle tulemusi tõlgendab professionaal.

 

4. Kuidas taastumine inimestel erineb? 

Hea füüsilise vormi ja tervisega, vähekoormatud ning noored taastuvad kiiremini. Taastumist aeglustab vanus, alkoholi tarbimine, aneemia, organismi kurnavad haigused ja pikaajaline kuhjunud koormus.

 

Lisaks mõjutab ka tervisekäitumine. Näiteks liiga lühike ja halb uni ei aita piisavalt taastuda.

 

5. Millised oleks kolm lihtsat soovitust oma tööheaolu parandamiseks? 

Mõtesta oma töö eesmärk ja tähendus.

Keskendu ühele asjale korraga ja hoia tööaeg mõistliku pikkusega.

Küsi vajadusel tuge ja paku seda ka teistele.

 

6. Kas tööst taastub paremini, kui tööl on tore? 

Jah, nii on. Kui tööl on tore, siis see koormab inimest vähem. Samaaegselt saab inimene sotsiaalset tuge ning nii taastub juba tööpäeva ajal. Hea töö teeb meile head väga mitmel viisil.

 

7. Milline oleks õhtune eine, mis toob hea une? 

Taldrikureegel on heaks aluseks. Õhtueine võiks sisaldada täisteratooteid, väherasvaseid piimatooteid, pähkleid ja rohkelt köögivilju. Tunneta maitseid ja naudi rahulikult.

 

8. Kuidas saaksin tööpäevas rohkem liikuda? 

Käi osa teest tööle jalgsi. Vali alati trepid lifti asemel. Kui sul on elektriliselt seadistatav töölaud, siis tööta vahepeal seistes. Paiguta printer võimalikult kaugele töökohast, et saaksid astuda mõned lisasammud.

 

Võta harjumuseks näiteks see, et tõused seisma või kõndima telefonivestluste ajaks. Vii koosolekud läbi kõndides ja harrasta liikumispause.

 

Allikas: ttl.fi, tõlkinud Tööheaolu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700