Autor: Heidi Vihma • 16. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Restoranitest: külalislahke söögikoht ajalooga hoones

Foto: Raul Mee
Tallinnas Vabaduse puiestee ja Sanatooriumi tänava nurgamajas avas hiljuti uksed Koorekeeris. Tegemist on tavapärase kolm ühes omakandikohaga: säästlikud lõunapakkumised, kohv-koogid, aga ka bistroolik menüü.

Sellel nurgamajal on Eesti gastronoomia ajaloos epohhi loov tähendus – kolmkümmend aastat tagasi avas seal uksed üks esimesi eraettevõtlusele rajatud söögikohti. Stagnaaja viimases servas, kuid ikka veel sotsialistlikus Nõukogude Liidus tegutsenud kohvik kandis nime Kannike ja oli laialt tuntud peo- ja pulmakoht. Peatselt lisandus kohvikule ka hotell, mis hiljuti renoveerituna taasavati ja mis kannab endiselt ajaloolist nime.

Samas hoonekompleksis asuv kohvik on aga uus nii sisult kui ka vormilt ja kannab nime Koorekeeris. Kuulsusrikkale minevikule pole kohvikus ühtegi viidet, sisekujundus on skandinaavialikult sinivalge ja napp. Neutraalset muljet üritavad pehmendada roosad narmalised lambivarjud, toalilled ja suurelilleline tapeet, kuid päris hubaseks need olemist ei suuda teha.

Tunnen, et olen oodatud

Mis ruumil ei õnnestu, õnnestub teenindajatel, kes on eriliselt külalislahked ja sõbralikud: tunnen, et olen oodatud. Keskpäevasel ajal pole rahvast kuigi palju, ikkagi värskelt avatud koht, kuid esindatud on kogu potentsiaalne külastajaskond: kolm vanemat prouat kohvitamas-koogitamas, vanem abielupaar pidamas teenindajaga nõu juubelimenüü kokkupanekuks, töömehed laskmas hea maitsta lõunapakkumisel ja neidude laudkond smuutide ja arvutite taga koosolekut pidamas.

Toit-jook: 7

Teenindus: 10

Interjöör: 7

Kokku 24/30

Kuigi Koorekeeris on nime poolest kohvik, kaldub ta sisult söökla või bistroo poole – päevapakkumised, eelroad, supid, pearoad, kuid vaid ühte sorti saiakesi ja vaid kolm-neli kooki.

Kergematest roogadest pakutakse heeringat, pelmeene, hummust ja paari salatit. Suppe on kaks, pearoogasid viis. Proovisime ära mõlemad supid, nii vürtsika kalasupi kui ka pardilihaga borši ja kiitsime kokka: supid olid maitsvad.

Ainult kokaabi oleks võinud usinam olla ja koostisosad veidi peenemaks lõigata – praegusel kujul ei mahtunud need lusikasse.

Omanikud: Mario Pärn, Artur Parm, Gregor Raudvere Sanatooriumi 8, Tallinn 505 8875 E–N 8–20, R–L 9–22, P 9–20 9.50–13

Aadress:

Telefon:

Avatud:

Põhiroogade hinnavahemik:

https://www.facebook.com/koorekeeris/

Foto: Raul Mee

Pearoogadest langes valik pikalt küpsetatud seakõhu ja lambalihast pihviga hamburgerile. Nende hinnatase on võrdne südalinna bistroo tüüpi kohtade omaga, kokakunsti pakutakse selle eest aga napilt.

Road on lopsakad ja koduse mõõdupuuga mõõtes ka maitsvad, kuid natuke liiga lihtsakesed. Arvestades nende hinda, mis läheneb südalinna paremate bistroode omale, tahaks taldrikul näha ka detailide ilu ning võlu. Seda aga ei ole.

Seakõht koos kruubipudru ehk nagu uuemal ajal öeldakse orsotoga on nii toekas roog, et sellele tasuks kalorihoiatus juurde panna. Ka lambaburger koos suure hulga friikartulitega ületas nii mahult kui ka kalorihulgalt tervisliku toitumise soovitusi, kuid selle sai kerge vaevaga mõõdukaks pihvipraeks ümber kujundada, jätteks kukli ja pooled friikad söömata.

Koogid olid mõnusad, aga espresso avaldas muljet eelkõige oma hinna poolest: ka südalinnas ulatub see harva üle kahe euro, Koorekeerises küsitakse selle eest aga kaks ja pool.

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

Kaja Pizza Köök, Õle 33, Tallinn, veebruar 2018

Faehlmanni kohvik, Faehlmanni 18, Tallinn, jaanuar 2018

Kärbes Kitchen & Bar, Telliskivi 60A/C1, Tallinn, jaanuar 2018

Baojaam, Kopli 1, Tallinn, november 2017

Mon Repos peakoka korrus, Narva mnt 92, Tallinn, november 2017

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700