Restoranitest: Metropoli maitsed Narva maanteel

tartar

Tallinnas Narva maanteel hiljuti uksed avanud TAR TAR köök + baar on omamoodi kulinaarne comeback, mille looja ja omanik on üks Eesti kõrgeima lennuga tippkokkadest Andrei Šmakov.

Viimased viis aastat oli Šmakov siinsete gurmaanide jaoks kadunud hing, kuid staažikamad toiduhuvilised veel mäletavadtema varasemaid saavutusi: Šmakovi käe all tõusis vastavatud restoran Kadriorg Eesti tippude hulka ja mõnda aega oli ta ka Ribe peakokk. Viis viimast aastat on Šmakov olnud Moskva tipphotelli Metropol brand chef ja sealse restorani Savva
peakokk.

Sõna-sõnalt võttes siiski comeback’i ehk tagasitulekuga tegemist ei ole. Šmakov jätkab tööd Moskvas, TAR TARi köögi juhtimine on usaldatud peakokk Aleksei Jerjomini hooleks, saalipoolel hoiab silma peal Andrei abikaasa Lena. Restorani rajajale viitab tagasihoidlikult vaid riiulile välja pandud Moskvas välja antud raamat Andrei Šmakovi parimate retseptidega.

Ometi midagi uut

Isegi kui TAR TARi taustalugu ei tea, võiks kogenud gurmaan ainuüksi menüü ja maitsete põhjal jõuda arusaamiseni, et tegemist on värske tuulega siinsel pisut ühekülgseks kippuval kulinaarsel maastikul. Üllatusi pakkus nii roogade sisu kui ka vorm, nii tooraine kui ka sellega ringikäimine.

Menüü algab tartare’i ja cehviche’dega ehk toorest lihast ja kalast valmistatud roogadega, jätkub aga tavapäraselt suupistete, salatite, pearoogade ja magusaga. TAR TARi tartare’id on erakordselt maitsvad, valmistatud eriliselt kvaliteetsest lihast ja maitsestatud just parajal määral – ei liiga palju, aga ka mitte liiga vähe.

Olles kütkestatud tartare’i kvaliteedist, lasin lihal veel teist korda lauale ilmuda, seekord küpsetatult ja pearoana. Ja olin taas lummatud – liha oli taas õrn ja hõrk. Hoolega valitud toorainest andis tunnistust ka Scageni salat, mille koostisse kuuluvad pealtnäha väikesed ja tagasihoidlikud krevetid osutusid üllatavalt maitsvaks. Üllatusi pakkus ka salati välimus – tegemist oli kihtidena laotud salatiga, mille pealmiseks kihiks rohelised suvikõrvitsarattad.

Aeg-ajalt tundub, et meie väikesel restoranimaastikul kopeerivad kõik kõiki. Kui keegi midagi uut välja mõtleb, ilmub see enam-vähem samasugusena ka teiste restoranide
menüüsse. TAR TAR köök + baar mõjub kui värske tuulepuhang, kus korraga on terve menüü jagu uudseid maitseid, võtteid ja ideid. Sealjuures ei raasugi üleliigset trikitamist, TAR TAR järgib nii sisult kui ka vormilt bistroolikku stiili.

Teenindus sujus

Teenindus laabub sujuvalt nagu ikka sellistes söögikohtades, kui üks omanikest on saalis kohal. Esimest korda sattusin TAR TARi õhtul, kui kõik lauad olid broneeritud ja vabu kohti jätkus vaid baarileti taha. Tore oli vaadata, kuidas täismajaga toime tuldi, tähelepanu jätkus kõigile, teeninduses oli hoogu ja sära.

TAR TARi nõrgaks kohaks võib osutuda tema asukoht Narva maantee alguses. Kuigi tegemist on rahvarohke kandiga, on sealsete restoranide eluiga osutunud pigem lühikeseks ning pole need – kui ehk kunagine Novell välja arvata – jätnud ka Tallinna mõttelisele gurmeekaardile märkimisväärset jälge. Loodan siiski, et tõeline gurmaan ei lase end asukohast heidutada ja leiab tee väärt söögikohta üles.

Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid

TAR TAR köök+baar, Narva nt 7, Tallinn, märts 2018

Kaja Pizza Köök, Õle 33, Tallinn, veebruar 2018

Faehlmanni kohvik, Faehlmanni 18, Tallinn, jaanuar 2018

Kärbes Kitchen & Bar, Telliskivi 60A/C1, Tallinn, jaanuar 2018

Baojaam, Kopli 1, Tallinn, november 2017

 

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Värske ja erakordselt särav koht stiilseks firmapeoks – Olympic Casino Olümpia

Smokingus härrad, õhtukleitides daamid, bigbänd, kabaree, särisev pinge Black Jacki lauas ja erutav kõlin automaadisaalis – ei, see pole James Bondi uue filmi treiler, vaid firmaüritus Tallinna kõige põnevamas peokohas, Olympic Casino Olümpias.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

  • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
    28%
    28%
  • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
    17%
    17%
  • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
    10%
    10%
  • Suvepäevi ei peeta
    45%
    45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara