Viimased viis aastat oli Šmakov siinsete gurmaanide jaoks kadunud hing, kuid staažikamad toiduhuvilised veel mäletavadtema varasemaid saavutusi: Šmakovi käe all tõusis vastavatud restoran Kadriorg Eesti tippude hulka ja mõnda aega oli ta ka Ribe peakokk. Viis viimast aastat on Šmakov olnud Moskva tipphotelli Metropol brand chef ja sealse restorani Savva
peakokk.
Sõna-sõnalt võttes siiski comeback’i ehk tagasitulekuga tegemist ei ole. Šmakov jätkab tööd Moskvas, TAR TARi köögi juhtimine on usaldatud peakokk Aleksei Jerjomini hooleks, saalipoolel hoiab silma peal Andrei abikaasa Lena. Restorani rajajale viitab tagasihoidlikult vaid riiulile välja pandud Moskvas välja antud raamat Andrei Šmakovi parimate retseptidega.
Ometi midagi uut
Isegi kui TAR TARi taustalugu ei tea, võiks kogenud gurmaan ainuüksi menüü ja maitsete põhjal jõuda arusaamiseni, et tegemist on värske tuulega siinsel pisut ühekülgseks kippuval kulinaarsel maastikul. Üllatusi pakkus nii roogade sisu kui ka vorm, nii tooraine kui ka sellega ringikäimine.
Menüü algab tartare’i ja cehviche’dega ehk toorest lihast ja kalast valmistatud roogadega, jätkub aga tavapäraselt suupistete, salatite, pearoogade ja magusaga. TAR TARi tartare’id on erakordselt maitsvad, valmistatud eriliselt kvaliteetsest lihast ja maitsestatud just parajal määral – ei liiga palju, aga ka mitte liiga vähe.
Toit-jook: 10
Teenindus: 9
Interjöör: 9
Kokku 28/30
Olles kütkestatud tartare’i kvaliteedist, lasin lihal veel teist korda lauale ilmuda, seekord küpsetatult ja pearoana. Ja olin taas lummatud – liha oli taas õrn ja hõrk. Hoolega valitud toorainest andis tunnistust ka Scageni salat, mille koostisse kuuluvad pealtnäha väikesed ja tagasihoidlikud krevetid osutusid üllatavalt maitsvaks. Üllatusi pakkus ka salati välimus – tegemist oli kihtidena laotud salatiga, mille pealmiseks kihiks rohelised suvikõrvitsarattad.
Aeg-ajalt tundub, et meie väikesel restoranimaastikul kopeerivad kõik kõiki. Kui keegi midagi uut välja mõtleb, ilmub see enam-vähem samasugusena ka teiste restoranide
menüüsse. TAR TAR köök + baar mõjub kui värske tuulepuhang, kus korraga on terve menüü jagu uudseid maitseid, võtteid ja ideid. Sealjuures ei raasugi üleliigset trikitamist, TAR TAR järgib nii sisult kui ka vormilt bistroolikku stiili.
Peakokk: Aleksei Jerjomin Andrei Šmakov, Lena Šmakova Narva mnt 7, Tallinn 610 9230 E–N 12–22, RL 12–1 9–14 eurot
Omanikud:
Aadress:
Telefon:
Avatud:
Põhiroogade hinnavahemik:
Teenindus sujus
Teenindus laabub sujuvalt nagu ikka sellistes söögikohtades, kui üks omanikest on saalis kohal. Esimest korda sattusin TAR TARi õhtul, kui kõik lauad olid broneeritud ja vabu kohti jätkus vaid baarileti taha. Tore oli vaadata, kuidas täismajaga toime tuldi, tähelepanu jätkus kõigile, teeninduses oli hoogu ja sära.
TAR TARi nõrgaks kohaks võib osutuda tema asukoht Narva maantee alguses. Kuigi tegemist on rahvarohke kandiga, on sealsete restoranide eluiga osutunud pigem lühikeseks ning pole need – kui ehk kunagine Novell välja arvata – jätnud ka Tallinna mõttelisele gurmeekaardile märkimisväärset jälge. Loodan siiski, et tõeline gurmaan ei lase end asukohast heidutada ja leiab tee väärt söögikohta üles.
Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid
TAR TAR köök+baar, Narva nt 7, Tallinn, märts 2018
Kaja Pizza Köök, Õle 33, Tallinn, veebruar 2018
Faehlmanni kohvik, Faehlmanni 18, Tallinn, jaanuar 2018
Kärbes Kitchen & Bar, Telliskivi 60A/C1, Tallinn, jaanuar 2018
Baojaam, Kopli 1, Tallinn, november 2017