29. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 soovitust video-CV tegemiseks

Foto: erakogu
Aina rohkem firmasid ootavad tööle kandideerijatelt video-CV loomist. Katrin Alujev, kes on aastaid personalijuhina värbamisega tegelenud, jagab soovitusi selle tegemiseks ja rõhutab, et sellise formaadi puhul on oluline teada: „Less is more”.

Oma töös olen ma juba aastaid näinud, kui lihtne on inimestel oma arengukohtadest rääkida ja samas, kui raske on rääkida tugevustest. Meist ei saa kunagi ameeriklasi, kellel on emapiimaga enda kiitmine kaasa antud. Kuid video on see, koht, kus sul on vaja selgelt välja tuua oma tugevused.

1. Kuigi video tegemine on aeganõudev protsess, on personaalsus ikkagi võtmeks. Tee video konkreetse kandideerimise jaoks.

2. Mõtle enne video tegemist hoolega läbi, mida sa öelda tahad. Video-CV ei ole sinu paber-CV ettelugemine. Sõnum peab olema esmalt väga hoolega läbi mõeldud. Less is more, on siinkohal oluline. Sul on vaja koostada põhjalik käsikiri. Siin kehtib reegel, mida lühem on esitlus, seda täpsem on käsikiri ja seda rohkem sul kulub ettevalmistusele.

3. Algus peab olema selline, et video vaataja tahaks edasi vaadata – sul on vaja mõne esimese kaadriga vaataja tähelepanu köita.

4. Mõtle sellele, kes vaatab seda videot. Sul on vaja rääkida tema keeles, aga samas jääda endaks ning anda endast võimalikult autentne ülevaade.

5. Harjuta, harjuta ja harjuta. Kaamera ees rääkimine võib esialgu kohmakas välja tulla. Kui oled juba kaamera ees, siis ära loe oma käsikirja maha – see tuleb peast ja loomulikult. Ehk, harjuta, harjuta, harjuta.

6. Too välja need põhjused, eelised, see unikaalsus, miks just sind peaks tööle võtma. Kui sul on ametikohale kandideerimiseks, mingi oluline tugevus puudu, siis on video koht, kus selgitada, miks see ei peaks sinu värbamist takistama. Ära unusta, sa müüd ennast!

7. Nagu ka tavalise CV-ga, soovitan ma ka siin asjakohaste tuttavate nõu küsida. Kui sul on mõni tuttav personalijuht või juht, kes värbab, näita talle esmalt oma käsikirja. Ka video toorikule võiks keegi asjakohane pilgu peale heita.

8. Kaamerasse enda tutvustamine on nagu intervjuule minek ja samas nagu laval esinemine – vali riided vastavalt ametikohale, kuhu kandideerid, järgi avaliku esinemise kuldreegleid.

9. Kui sa ise ei oska kvaliteetset videot kokku lõigata, palu sõbra abi. Ära tee videot väriseva käe ja mobiiliga. Lohakas ja kehva kvaliteediga video on nagu kirjavigadega, struktureerimata tavaline CV.

10. On okei olla loominguline, aga see loomingulisus peab sobima firmaga, kuhu kandideerid, olema siiski soliidne ja tooma esile päris sinu.

Katrin Alujev on töötanud personali- ja kvaliteedijuhina TNT Eesti AS-is ning personali- ja kvaliteedidirektorina Estravel AS-is. Täna on ta holistiline terapeut ja koolitaja

Katrin esineb 20. aprillil Psühholoogiakonverentsil ELLUVIIMINE teemal „Kuidas tõsta enesehinnangut?”

Allikas: Personaliuudised.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700